Egy előző kérdés kapcsán jutott eszembe a saját helyzetem.
Nagymamám elég idős már. Egy városban élünk. Ő is meg anyukám is.
Van neki egy másik lánya aki messzebb él, viszont az elmúlt 15 évben gyakorlatilag alig kereste a mamát ha igen akkor is veszekedni vagy fenyegetőzéssel pénzt kérni.
Mamám pár éve úgy döntött hogy a házat át íratja anyukám és az én nevemre ő pedig a haszonélvező míg él.
Ezt a másik lánya nem is tudja.
Igazából az előző kérdés kapcsán kicsit megrendültem, hogy mi lesz ha megtudja majd. Mennyire fog ki akadni...
Engem nem érdekelne. Ha anyám igy dontene, akkor igy dontene, tiszteletben tartanám.
De amugy indithat pert a köteles részért
ápr. 12. 20:22
2/16 anonim válasza:
Na akkor ezt ügyesen megoldottátok, már csak abban reménykedj, hogy a mama nem hal meg az ajándékozástól számított 10 éven belül. Mert akkor a tesónak kötelesrész jár ha perel. Ha letelik a 10 év, valószínűleg hagyatéki sem lesz, hisz nem lesz mit örökölni. Ezt még a temetésen el tudjátok sumákolni, utána meg úgysem találkoztok.
ápr. 12. 20:23
3/16 anonim válasza:
Szóval nincs örökség.
ápr. 12. 21:04
4/16 A kérdező kommentje:
Hát igazából van. De a házról van kifejezetten szó.
ápr. 12. 21:08
5/16 anonim válasza:
10 évnek el kell telnie, és akkor nem jár neki a kötelesrész. Már a hagyatéki összeíráson kiderül az örökhagyónak nem volt tulajdonában az ingatlan.
Testvérnek 10 éven belül jár a köteles rész. Nem kell perelni, automatikusan jár.
Nekem sem kellett perelnem, alapból járt a kötelesrész, mert 3 év telt el az ajándékozás óta.
ápr. 12. 21:19
6/16 anonim válasza:
Nem biztos, hogy ajándékozás volt. Nálunk családban rendes adásvételivel eladta a nagymama az unokànak. Nyilván pénz nem cserélt gazdát. És akkor már nincs követelőzés. Nem írta a kérdező, hogy ajándékozással kapta, hanem átíratta.
ápr. 13. 07:03
7/16 anonim válasza:
A fentiek helyesen közelítettek meg a dolgot.
Először is tudni kellene milyen dokumentum van arról, hogy az anyukád tulajdonába került a ház.
ápr. 13. 07:37
8/16 anonim válasza:
Sima adásvételi szerződéssel nincs kötelesresz. Életében azt csinál a saját ingatlanaval amit akar.
ápr. 13. 10:04
9/16 anonim válasza:
Kiindulva abból, amilyen a másik lánya; megprôbálna valami kiskaput keresni, de ha nagyid már rátok iratta, akkor nem igazán tehet semmit azonkívũl, hogy pampog.
ápr. 13. 10:14
10/16 anonim válasza:
Mamád papíron adja el nektek, így nem köthet bele semmibe anyud másik tesòja, ajándékozásnál jár a köteles rész annak is aki papíron nem örökölt.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!