Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Nagyszülők » Szerintetek rosszul teszek,...

Szerintetek rosszul teszek, ha így döntök a végrendeletemben?

Figyelt kérdés
Volt 3 gyermekem, abból 1 már nem él, csak 2 unoka maradt utána. Én a 2 gyermekemre hagynám az ingatlanom, és a 2 unoka csak a pénzemből örökölne, ami ugye jóval kisebb összeg, mint a ház. A 2 unoka évi egyszer ha beszél velem, és nagyon jól keresnek, jobb az anyagi körülményük, mint a 2 gyermekemnek. A gyerekeim egyedül akik segítenek engem anyagilag is, és egészségügyi dolgokban is. Mit gondoltok?

febr. 22. 13:10
1 2 3 4
 11/39 A kérdező kommentje:
És vajon a köteles rész az ingatlanból is jár, így hogy a pénzből kapnak? Mert hát kitúrva nincsenek így a teljes örökségből.
febr. 22. 14:16
 12/39 anonim ***** válasza:
31%

7essel értek egyet.

Kérdező, mi a célod inkább ezzel a lépéssel, a 2 unoka büntetése vagy a 2 gyerek jutalmazása?

Nem lehet úgy jutalmazni a 2 gyereket, hogy közben ne büntesd a 2 unokát? Pl. még életedben a pénzből támogasd őket, ha a jelenben rászorulnak. A házat meg a jog szerint örökölhetné mind.

Ami még eszembe jutott, vajon a többi unoka, ha van, hogyan viselkedne, ha ők lennének olyan helyzetben, mint a 2 említett unoka?

febr. 22. 14:18
 13/39 anonim ***** válasza:
83%
#9 Magyarországon HA NINCS végrendelet, akkor érvényesül a törvényes öröklési rend. Kitagadásról nem volt szó.
febr. 22. 14:23
 14/39 anonim ***** válasza:
79%
Papíron add el a házat a gyerekeidnek. Nincs köteles rész.
 15/39 anonim ***** válasza:
55%
Ha van egy 50 millió értékű ingatlanod és 10 millió forintos, akkor a kötelesrész mértéke a törvényes örökrész fele, tehát a két unokának összesen 60 millió / 3/2 = 10 millió
 16/39 anonim ***** válasza:
93%
A szülő nélküli unoka is törvényes örökös, tehát a harmadik gyereked révén jár nekik is az ingatlan egyharmada. Ha a két másik gyerekedre hagyod, akkor pedig a köteles rész jár az unokáknak (tehát az egyharmadnak is az egyharmada jár a két unokának összesen). Akkor már inkább rendelkezzél eleve így, és akkor nem kell pereskedniük.
febr. 22. 14:31
 17/39 anonim ***** válasza:
63%

A 2 unoka évi egyszer ha beszél velem

Te hányszor keresed őket?

febr. 22. 15:05
 18/39 anonim ***** válasza:
64%
Az unokák megtamadhatjak a vegrendeletet és a köteles részt még is fogják kapni. Az ingatlant inkább ajándékozd neki a két gyerekednek és maradj te q haszonelvezo. Vagy köss velük eltartasi szerződést.
febr. 22. 15:15
 19/39 anonim ***** válasza:
85%

7!

A normális nagyszülő-unoka találkozás nem a kötelező pofavizitről szól. Ha ezt az unoka így érzi, akkor tényleg nem érdemli meg az örökséget.

Én szerettem a nagyszüleimhez járni, beszélgetni velük, ha tudtam segítettem Nekik. Amikor nagymamám állapota úgy kívánta, tesómmal felváltva jártunk mosdatni, pelenkázni, mert a házi gondozó sem volt ott 0-24. Mindezt úgy, hogy tudtuk nagyon jól, hogy apánk fogja örökölni a házat, amit aztán elherdál (úgy is lett) de a Mamánkat ettől függetlenül szerettük és becsültük.

febr. 22. 15:16
 20/39 anonim ***** válasza:
81%

Van köteles rész, mert a szülő elhalálozott, tehát ők a következők a "sorban".

Ezt végrendelettel nem lehet kivédeni. Eltartási szerződés, vagy egyszerűen a gyerekeid nevére íratod a házat. Az ajándékozás is támadható.

febr. 22. 15:20
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!