Nagyszulok, dedszulok nektek is meséltek történeteket az orosz/szovjet katonák kegyetlenkedeseirol?
Engem kicsit megutott amit nagyapám mesélt.o nem élt akor, ő is anyjától halotta hogy az ő papajat
(Én ukpapam)
Annyira megverték a részeg orosz katonák a penzeert hogy másnap meghalt .pedig öregember volt ukpapam nem katona.
Ukrán háborúról beszélgettünk és ott jött szoba a háborús kegyetlekedes.kicsit meglepődtem hogy vegulis akor én családom ellen is követtek el háborús bűnöket.
Érdekes, hogy a németeket az ukránok annak idején felszabadítként fogadták.
Persze ennek meg van az előzménye (1932-34 holodomor, kb. 8 millió ember halt éhen az Ukrán SzSzK-ban).
Sváb falvak történetébe beleolvasol, akkor elég sokat megtudhatsz az oroszok kegyetlenségeiről.
Egy utcabelit a háza előtt lőttek le, nem akarta beengedni őket. Na ezután a tragédia után, aki hirtelen erről értesült, az készségesen beengedte őket, és szót fogadott nekik. Nagyszüleim is... A házunkban aludtak is, nagyszüleim kiszolgálták őket, nem akartak ők is meghalni. Annyira elégedettek voltak, hogy még ajándékot is hagytak itt, néhány jobb fajta kelmét vagy ruhát, amit előtte más családtól vettek el. Morbid.
Na és utána a kényszermunkàról ne is beszéljünk. Sokan meghaltak ott kelet ukrajnában, ahol most a legnagyobb harcok folynak.
Mamám meg nem egyszer mondata hogy az orosz katonák vittek nekik élelmet is.
46 amit írt az életével egyet értek.
Nagymamám mesélt erről. Nem mesélt arról, hogy megöltek vagy erőszakoltak volna embereket, de lehet csak nem emlékezett rá/nem akart emlékezni, még kisgyerek volt. 12 éves koromig volt lehetőségem hallgatni a történeteit, lehet engem nem akart nyomasztani.
A ház kirablásáról, férfiak megveréséről, kutya lelövéséről mesélt csak
Nagymamám 12 éves körül volt, mikor jöttek a ruszkik. Mesélte, hogy az ő nagyapja a szénakazal alá ásott egy gödröt, és mamám, az anyukája, a szomszéd asszony és még mama húga is ott kuporodott 2 teljes napig, amíg a ruszkik ott voltak a háznál. A nagypapa kiöntötte a nagy hordókból a bort, hogy ne tudják meginni a ruszkik, mert részegen még veszettebbek voltak. Megölték az állatokat, elvitték a búzát meg amit leltek.
Mesélte, hogy az utca végében lakott 2 fiatalabb lány, és az egyik leugrott az oroszok elől egy gémes kútba - túlélte, de mivel egy éjszakát ott töltött, kifázott, tüdőbeteg lett, hamar meghalt szegény utána.
Volt egy ház, amiben egy nagy család lakott. A feleséget elkapták az oroszok, de a férj ugyebár nekikment, de cserébe lelőttek mindenkit a családból, még a pár hónapos babát is - ezt a történetet viszont az egész város ismeri, emléktábla is van kitéve.
A bombázásról is mesélt, hogy pont a legelőn volt és a fák alatt bújtak meg. Meg az egyik tanyájukat is lebombázták.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!