Hogyan értessük meg a mamával, hogy nem fogjuk kifizetni a több milliós gázszámláját?
Ami már megvan, azt joga van elherdálni, az övé.
Azt nem értem, hogy miért írják páran, hogy MUSZÁJ kifizetni az adósságot helyettük. Nem, nem muszáj. Én pl nem fizetném ki. Az uzsoráshoz is mi közöm? Egyáltalán hogy talál meg? Vagy itt valami kis faluról lenne szó, ahol mindenki ismer mindekit, meg tudja ki kinek a fia-borja? De akkor is, rá kell hívni a rendőrt, azért ne szórakozzunk már.
#61, nyilván nem muszáj. De ha kirakják az utcára, két lehetőséged van
1. felkarolod (és szívsz miatta)
2. magára hagyod, és megküzdesz a bűntudattal
Melyik xarabb?
Igen, sajnos így van; ezért írtam fentebb, hogy az alattuk lévő generáció fogja ezt megszívni. Akik kapaszkodnak a munkahelyükbe, gondoskodnak (gondoskodnának) a saját gyerekeikről (továbbtanulás), és félretennének maguknak is, hogy a saját gyerekeik ne kerüljenek ugyanilyen helyzetbe, ha majdan ők is megöregszenek.
És tényleg nem mindenki képes arra, hogy rájuk b.ssza az ajtót. (Pedig gyakran megérdemelnék, mert legtöbbször az alkalmazkodás csírája sincs bennük)
Én is hasonló helyeztben vagyok (mármint a nagymamám). Sajnos az idősek jelentős része ilyen rigolyás, és nem tudnak változtatni az évtizedek alatt megszokott életstíluson. Hiába magyarázza nekik az ember hogy ez nekik sem jó, hiába próbálunk (sokszor kéretlenül is) segíteni, sajnos mintha a falnak mondanánk. Próbáltam szép szóval, próbáltam "fenyegetve" (értsd: elmagyaráztam a mamának hogy mi lesz a pénzügyi következménye ha nem változtat a pazarló stílusán), semmi nem használ. Felajánlottam a mamának hogy veszek neki egy új hűtőt (neki csak egy van, de az ezer éves, rengeteget fogyaszt) saját költségemre, odaviszem, beüzemeltem, semmit nem kell csinálnia. Az volt a válasz, hogy meg ne próbáljam, mert a régi hűtő még működik. Hát igen, ők olyan korban nőttek fel, ahol ha valami működött azt nem dobták ki csak mert kijött egy jobb modell. Nem képes megérteni, hogy már nem így működik a világ. Hiába magyarázom neki, hogy a fogyasztás különbségéből 2 év alatt kijön egy márkás hűtő ára, süket fülekre talál.
Sajnos csak az van, amit többen írtak. Vagy segítesz neki messze erőn felül (miközben ő saját magán nem is próbál segíteni), vagy elengeded és megbirkózol a tudattal, hogy előbb kikötik nála a gázt és áramot, majd később nagy valószínűséggel az utcára (jobb esetben otthonba) kerül. Itt nincs jó megoldás, két rossz közül kell választani.
Aki nem képes rá, hogy hátat fordítson a szüleinek, egy tanácsom van: tegye a mérleg egyik oldalára a gyerek továbbtanulását/segítését vs. a barom szülő pazarlásának finanszírozását.
Mire fog gondolni, ha majdan a gyerekének ezen fog múlni a továbbtanulása, boldogulása, vagy éppen a jelenben valami fontosra nem fog jutni.
Mert a legfőbb probléma, hogy ez nem egyszeri kiadás. Ez egyre több és több lesz. És még hol van a jövő évi tél, hiszen csak áprilisig van fixálva a gázár például. Az élelmiszerárakról ne is beszéljünk.
Mellesleg a #66 válaszához csak annyit fűznék, hogy szégyellje magát az az apa! A szüleit választotta a gyerekei helyett! Könnyezhet itt össze-vissza, farkastörvények vannak! A felesége helyében tuti ultimátumot adnék.
Miyen állapotba van a kémény m,eg a többi?
Kell egy katasztrófavédelmis haver, az írjon egy szakvéleméynt, hogy a kémény felújításra szorul, küldje be az önkomrányzathoz!
Az önkormányzat hivatalból le fogja tiltani neki a kémény és a gázkészülék használatot (arra hallgatni fog nyugi)!
Onnantól marad a klíma, vagy a fagyhalál!
Más módon is be le lehet szedni a gázról...
Be kell jelentgetni, hogy gázszivárgást észleltek a házból és a gázóra körül, vagy legrosszabb esetben rongáld meg a plombát, és jelentsd be azt!
Le fogják szedni a gázórát, aztán viszlát agybaj!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!