Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Nagyszülők » Hogyan értessük meg a mamával,...

Hogyan értessük meg a mamával, hogy nem fogjuk kifizetni a több milliós gázszámláját?

Figyelt kérdés
Falusi ház, jó, ha 5 milliót ér. 140 m², semmi szigetelés, és az egész házban 24 fok. Mellé még megy egy villanymelegítő. A mama nem beteg, szellemileg is toppon van. Én mondtam neki már egy éve, hogy baj lesz. Rakjunk be egy vegyestüzelésű kazánt. Annyi volt a válasz, hogy hova, nem fér el sehol. (Szinte napi szinten sétál 5-6 km-t, jól bírja magát.) Akkor mondtam most augusztusban, hogy legyen klíma, arra meg azt mondta, hogy akkor az egész házat ki kell festeni, mert összeb@cák a falat. Pénze nincs, éppen kijön a nyugdíjából. Van egy kis megtakarítása, de nincs 1 millió. De nekem is családom van, húgomnak is, (apám, az egyetlen gyereke meghalt) nem fogjuk ezt finanszírozni. Próbáltam szépen, próbáltam csúnyán, semmi. Elkezd bőgni és annyi. Karácsony óta most reggel voltam, de belefáradtam. Miért kell az egész házat fűteni, nem elég ahol van. Meg 24 fok. Fűtetlen folyosón meg megy a villanymelegítő. 5 (nem vicc, öt) hűtő meg fagyasztó megy, ebből 2 kenyérrel van tele. Mostani számításaim szerint a villanya havi bő 30-al, a gáz bő 200-al megy feljebb. (Mikor megszűnt a támogatás rá, akkor le kellett venni átlagra, mert majd spórol.) Megmondtam most reggel, hogy egyetlen fillért sem fogunk fizetni. Elviszi a házat a végrehajtó, ő meg mehet a híd alá. (80 éves, akik ismerik, mind azt mondja, hogy 20 éves kora óta haldoklik, piszok rossz természete van.) Elkezdett bőgni, hogy úgy is mindegy már neki, nem sokáig él már (ezt mondjuk legalább 5 éve én is mindig hallom, ha valami nem teszik neki...) Van ötletetek, vagy tényleg hagyjuk, és majd megy valami lepukkant otthonba?
2023. jan. 2. 07:53
1 2 3 4 5 6 7 8
 61/71 anonim ***** válasza:
100%

Ami már megvan, azt joga van elherdálni, az övé.

Azt nem értem, hogy miért írják páran, hogy MUSZÁJ kifizetni az adósságot helyettük. Nem, nem muszáj. Én pl nem fizetném ki. Az uzsoráshoz is mi közöm? Egyáltalán hogy talál meg? Vagy itt valami kis faluról lenne szó, ahol mindenki ismer mindekit, meg tudja ki kinek a fia-borja? De akkor is, rá kell hívni a rendőrt, azért ne szórakozzunk már.

2023. jan. 3. 11:56
 62/71 anonim ***** válasza:
94%

#61, nyilván nem muszáj. De ha kirakják az utcára, két lehetőséged van

1. felkarolod (és szívsz miatta)

2. magára hagyod, és megküzdesz a bűntudattal

Melyik xarabb?

2023. jan. 3. 12:02
 63/71 anonim ***** válasza:
87%
Ha hatványozódik a plusz kiadás a mama miatt és a jelenlegi körre sincs pénze a rokonoknak, akkor fenyegetőzhet bárki, nincs miből kifizetni. Hagyni kell őt megtapasztalni a következményeket. A mama felelőtlen, nem várhatja senkitől a rossz életvitele biztosítását. Hány embernek, családnak kellene bizonytalan helyzetbe hoznia magát ahhoz, hogy a néni észbe kapjon?
2023. jan. 3. 12:09
 64/71 anonim ***** válasza:
92%
Kizárásos alapon magára hagyom. Amúgy sincs ennyi pénzem, úgyhogy konkrétan ha akarnám sem tudnám kifizetni. De nem is akarnám.
2023. jan. 3. 12:20
 65/71 anonim ***** válasza:
94%
Ők abban szocializálódtak, hogy nem tehetnek semmit, mert úgyis a rendszer dönt, ők tehetetlenek. Ami nincs, az nincs és nem is lesz. Ami meg van, azt nem ők teremtik meg, hanem kapják, kiutalják vagy ilyesmi. Hány évig volt kb ingyen a rezsi, hány évig égették ezekkel a szar konvektorokkal a gázt fillerekért, folyattak a vizet fix árért világba az előző rendszerben, aztan neg jött a rezsicsökkentés nevű illúzió. Es most nem kepesek felfogni, hogy milyen helyzetbe hoznak minket, csak sápitoznak, hogy ők nem tudnak valtoztatni, ők ledolgoztak egy életet, nehogy már ne fűthessenek, amennyit akarnak, mi dolgozunk, nekünk kell segíteni az öregeket. A baráti körben nem mi vagyunk az egyetlenek. A férjem haverja mesélte, hogy közölte az anyjával, hogy az esedekes 100 ezres gazszámláját úgy fizette ki, hogy a gyerekek tovabbtanulására félretett pénzből vette el. Az volt a válasz, hogy hol van az még, akkor majd ki tudjátok szépen fizetni, de ezt most kell, és ez is a te kötelesseged. Meg az erzelmi zsarolás, hogy felőled én meg is halhatok, pedig felneveltelek tisztessegben, mindent megkaptál, ez a hala. Nem mindenki olyan erős am, hogy ilyenek miatt ráb.ssza az anyjára az ajtót, pedig megérdemelné. Es mi neztük, ahogy megtermett felnőtt férfi ül ott könnyes szemmel, hogy melyik kezét harapja le. Itt a gyakorin is mindig nekiesnek, aki csak csúnyán néz a nagyira vagy az anyósra, mert az öregeket tisztelni kell. De most országosan az történik, hogy a gázzabáló hodályokra mennek el a megtakarítások, az öregek nem értik, mi a probléma, a gyerekeik meg szenvednek, es fogynak a megtakarítások.
2023. jan. 3. 12:30
 66/71 anonim ***** válasza:
91%

Igen, sajnos így van; ezért írtam fentebb, hogy az alattuk lévő generáció fogja ezt megszívni. Akik kapaszkodnak a munkahelyükbe, gondoskodnak (gondoskodnának) a saját gyerekeikről (továbbtanulás), és félretennének maguknak is, hogy a saját gyerekeik ne kerüljenek ugyanilyen helyzetbe, ha majdan ők is megöregszenek.

És tényleg nem mindenki képes arra, hogy rájuk b.ssza az ajtót. (Pedig gyakran megérdemelnék, mert legtöbbször az alkalmazkodás csírája sincs bennük)

2023. jan. 3. 12:40
 67/71 anonim ***** válasza:
91%

Én is hasonló helyeztben vagyok (mármint a nagymamám). Sajnos az idősek jelentős része ilyen rigolyás, és nem tudnak változtatni az évtizedek alatt megszokott életstíluson. Hiába magyarázza nekik az ember hogy ez nekik sem jó, hiába próbálunk (sokszor kéretlenül is) segíteni, sajnos mintha a falnak mondanánk. Próbáltam szép szóval, próbáltam "fenyegetve" (értsd: elmagyaráztam a mamának hogy mi lesz a pénzügyi következménye ha nem változtat a pazarló stílusán), semmi nem használ. Felajánlottam a mamának hogy veszek neki egy új hűtőt (neki csak egy van, de az ezer éves, rengeteget fogyaszt) saját költségemre, odaviszem, beüzemeltem, semmit nem kell csinálnia. Az volt a válasz, hogy meg ne próbáljam, mert a régi hűtő még működik. Hát igen, ők olyan korban nőttek fel, ahol ha valami működött azt nem dobták ki csak mert kijött egy jobb modell. Nem képes megérteni, hogy már nem így működik a világ. Hiába magyarázom neki, hogy a fogyasztás különbségéből 2 év alatt kijön egy márkás hűtő ára, süket fülekre talál.

Sajnos csak az van, amit többen írtak. Vagy segítesz neki messze erőn felül (miközben ő saját magán nem is próbál segíteni), vagy elengeded és megbirkózol a tudattal, hogy előbb kikötik nála a gázt és áramot, majd később nagy valószínűséggel az utcára (jobb esetben otthonba) kerül. Itt nincs jó megoldás, két rossz közül kell választani.

2023. jan. 3. 12:46
 68/71 anonim ***** válasza:
94%

Aki nem képes rá, hogy hátat fordítson a szüleinek, egy tanácsom van: tegye a mérleg egyik oldalára a gyerek továbbtanulását/segítését vs. a barom szülő pazarlásának finanszírozását.

Mire fog gondolni, ha majdan a gyerekének ezen fog múlni a továbbtanulása, boldogulása, vagy éppen a jelenben valami fontosra nem fog jutni.

Mert a legfőbb probléma, hogy ez nem egyszeri kiadás. Ez egyre több és több lesz. És még hol van a jövő évi tél, hiszen csak áprilisig van fixálva a gázár például. Az élelmiszerárakról ne is beszéljünk.

Mellesleg a #66 válaszához csak annyit fűznék, hogy szégyellje magát az az apa! A szüleit választotta a gyerekei helyett! Könnyezhet itt össze-vissza, farkastörvények vannak! A felesége helyében tuti ultimátumot adnék.

2023. jan. 3. 12:49
 69/71 anonim ***** válasza:
67%

Miyen állapotba van a kémény m,eg a többi?

Kell egy katasztrófavédelmis haver, az írjon egy szakvéleméynt, hogy a kémény felújításra szorul, küldje be az önkomrányzathoz!

Az önkormányzat hivatalból le fogja tiltani neki a kémény és a gázkészülék használatot (arra hallgatni fog nyugi)!

Onnantól marad a klíma, vagy a fagyhalál!

Más módon is be le lehet szedni a gázról...

Be kell jelentgetni, hogy gázszivárgást észleltek a házból és a gázóra körül, vagy legrosszabb esetben rongáld meg a plombát, és jelentsd be azt!

Le fogják szedni a gázórát, aztán viszlát agybaj!

2023. jan. 26. 13:41
 70/71 anonim ***** válasza:
100%
Na, megértette?
2023. jan. 26. 14:13
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!