Hogyan alakulnak (nálatok) az anyagiak (ajándékozás terén) ha eltérő a testvérszám az unokatesók között?
Úgy értem: mi van akkor, ha a nagyszülők egyik gyerekénél egy, míg a másiknál legalább két gyerek van? Jelentett ez nálatok anyagi nézeteltérést?
Amiatt kérdezem, mivel egy ideje (kb 9 hónapja) nem jön össze a második, és esélyt látok rá hogy nem is lesz kistesó.
Nagy ünnepekkor mint pl karácsonykor máshol volt már ebből vita hogy az egyik ágra több "ajándék" (pénz) megy mint a másikra? Vagy akár csak amiatt is hogy több a születésnap-névnap. Hogyan lehetne ezt "kvitt" módon megoldani? Az gondolom hülyén venné ki magát ha karácsonykor a mi gyerekünk kapna egy valami nagyobb értékűt, két unokaöcsém meg 1-1 egyszerűbb akármit.
Nem tudom. Mi sose néztük az értékét, hogy melyik gyerek, mennyit kap.
Nálunk 1 gyerek van. Nekem nincs testvérem. Férjemnek vagy 1, náluk 2 gyerek van. Sose hasonlítottuk össze az ajándékokat semmilyen szempontból sem. Nem is egykorúak a gyerekek. Ezért se lenne értelme.
De nincs elvárás, hogy kire, mennyit költsenek.
Nálunk a legnagyobb ajándék, hogy a lehető legegészségesebben együtt van a család. Nagyszülők adnak anyukámnak és a nagybátyámnak pénzt (egyenlő összeg, hiába van nálunk -1 gyerek, családonként van egyenlőség), ez a gyerekek ajándékára van általában. Nagybátyáméknál általában ruhára vagy bármi olyanra megy, amit éppen akkor nagyon szeretnének, de mindig meg vannak kérdezve és együtt veszik meg (15-24 éves “gyerekekről” van szó). Nálunk ez az összeg mindig el van rakva az utóbbi években, nem dobjuk szét, ez közös megegyezés volt, mert amúgy mindenünk megvan és hirtelen felindulásból nem költjük el… Nagyszülőknek szintén megvan mindenük, mindig mondják, hogy semmit se adjunk. De azért általában családilag kapnak bármi személyes vagy épp szükséges dolgot. Például mindig van falinaptáruk, legutóbb a mi családunkról válogatott képes naptárat kaptak. Apróság, de minden nap ránéznek… Unokatesóknak sem ajándékozunk már pár éve, max család a családnak. A legkisebb szokott tőlünk szintén hasznos dolgot kapni, amit éppen szeretne és tényleg van is értelme… Mi szűk családban gyerekek szoktunk mindenkinek, anyukám nem, szintén a fenti megegyezés miatt. Meg nagy közösbe ő még 1-1 társast szokott, amit úgyis használunk.
De magát a pénzt nem szoktuk nézni, kirívóan nagy különbség ne legyen ajándék és ajándék között. Meg tényleg a család a lényeg, hogy együtt vagyunk és lehetőleg egy jó ideig marad is ez a létszám
Nekem az elvem es a gyakorlatom is az, hogy pl ahol egy gyerek van annak egy ajandek x ertekben, ahol ketto ott mindkettonek x, x ertekben. Azaz gyerekenkent jar az ajandek.
Sose jutott eszembe, hogy azert mert valahol 3 gyerek van es kap 3x ajandekot, akkor az en 1 gyerekem hatranyt szenved. Ugyanis nem én kapom az ajandekot vagy nem en es a parom, hanem a gyerekem.
Aztan egy uj csaladtag egyszer kiverte a balhet, hogy ez igazi igazsagtalanság, mert hogy A csalad szamit, azaz ahol tobb a gyerek ott jobban jarnak es szerinte csaladonkent kellene x osszegbol ajandekot venni, azaz ha az egy gyerekes kap 21000ert legot, akkor a 3 gyerekesnel a gyerekek legoinak osszerteke lehet 21.000 ft es nem fejenkent.
En ertem ezt az ervelest is, de ez abbol indul ki, higy a gyerek akkor nem egy onallo kis leny, nem a szuleitol fuggetlenul megajandekozhato szemely.
Ilyen karacsonyi, szulinapi ajandekok szintjen ez meg elmegy, de azert megneznem a fejet az ilyen szuloknek, hogy vajon ha a nagyszulo vagy gazdag nagybacsi egyszercsak jonne azt azt mondana. Van egy spanyolorszagi villam es akkor ugy ajandekpzom oda a 4 unokaocsinek, unokanak blabla hogy ahol 1 van az megkapja a fele tulajdonreszt ahol 3.van ott a 3 gyerek a masik fele tulajdonreszt. Vajon ez igazsagos lenne????? (mert igen ha a nagyszulo mondjuk a ket gyermekenek osztana el a spanyol villat, azt ok majd ha oregszenek megoldjak hogyan adjak vagy orokoltetik tovabb.)
Egyebkent engem az sezavart sose, ha a csaladban valaki nagyobb ajandekot kert es ezert ra tobbet koltottek a rokonok, mint arra aki mondjuk csak egy uveg borra vagyott. Mert szerintem felnott emberek tudjak ki mennyit adhat ajandekra. (marha a csaladban nem tabu a jovedelemviszonyok ismerete valosagos tenyek alapjan nem pedig a hordott ruhanemuk, kiegeszitok es nyaralasi viszonyok szerint kovetkeztetnek hogy hu de gazdag vegyen csak ajandekot...:-):-)
Az ajándék első sorban arról szól, hogy az ajándékozott örüljön, nem a monetáris értékről.
A 6 éves teljesen másnak örül, mint a 16 éves, és ismerjük egymást annyira, hogy ez legyen a szempont.
Pénzt adni nálunk nem szokás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!