Mennyi lenne a határ az ajándékozásnál, ha az anyagiak nem jelentekének problémát?
Igyekszünk a kisgyerekeinknek személyre szabott ajándékokat venni, nem elhalmozni őket határ nélkül.
Sógornőm viszont évről évre mintha egyre feljebb tornászná az összeget. Most kitalálta, hogy anyósnak vegyünk egy méregdrága háztartási gépet közösen, a részünk kb 40e ft, a gyerekeinek meg 15-15e ft-os ajándékot. Na ha nekik veszünk ennyiért, akkor a sajátjainknak már mennyiért vegyünk? Én ezt rettentő soknak tartom, de mivel a sógorom rábólintott az ajándékokra, én sem állhattam elő a smucigságommal.
Férjem egyet ért vele, de mivel anyagilag belefér, ezért azt mondta hagyjam. De valahogy akkor is, anyósnak százezres ajándék szerintem eszméletlen sok. Tavaly TV-t kapott, szintén sógornőm közös szervezéséből.
Anyósod esetében, ezt meg kell beszélnie sogornödnek a férjeddel, jogy mit vesznek, milyen értékben, úgy, hogy közvetve persze neked is legyen beleszólásod. Sokszor így támogatják a gyerekek a szülőt, hogy megveszik neki, amire szüksége van, szerintem ez sokkal jobb, mint haszontalan ajándékokat venni.
Azt viszont nem értem, hogy miért szabja meg, hogy ti mit vegyetek az ő gyerekeinek, főleg 30 ezer ft értékben. Ez nagyon magas összeg ajándékra. Mi a sógornőm két gyerekének egy 8 ezer forintos társast vettünk. Egyébként én korábban megbeszéltem vele, hogy minél olcsóbb ajándékokat vegyünk egynásnak, ne vigyük túlzásba.
Szerintem jelezd neki idén karácsonykor, hogy nem tetszik neked ez. Nem is a pénzre kell kihegyezni, hanem, hogy te szeretnél magad dönteni és megszervezni a ti családotok karácsonyi ajándékát. Lehet, hogy ő sem rosszindulatból vagy fennhéjjázásból csinálja. Esetleg anyós rossz körülmények között él és ti nem segítetek eleget magatoktól? Nem mindegy, hogy új hűtő lesz a lerobbant helyett, vagy masszírozós szék feleslegesen.
A gyerekeknek mindenképp túlzás ilyen összegben ajándékot követelnie, legközelebb ne kérdezd meg, hogy mit kérnek, ha magától mondja, akkor pedig állítsd le azzal, hogy te másra gondoltál.
Az én testvérem is ezt csinálja. Ők nagyon jól állnak, anyagilag, mi nem. Ez nem lenne gond, de egyszerűen nem érti meg, hogy nekünk nincs annyi.
Azt szoktam mondani amikor előáll a terveivel, hogy én már kitaláltam/megvettem az ajándékot.
Az anyósnál - ha szeret és szereted - nem problémáznék, ha a kigondolt közös ajándék hasznos és praktikus és szükséges, különösen, mert a férjed már rábólintott.
A gyerekekkel kapcsolatban nem értek egyet, elsősorban, hogy valaki meghatározza, hogy mennyiért vegyetek ajándékot.
Amellett pedagógiailag sem helyes a gyerekek értelmetlen elhalmozása.
Ezt sajnos a szűk családomban is tapasztalom, jómódú szülők gyerekei már semminek nem tudnak örülni, aki 8ezerért visz társasjátékot, azt "szegény rokonként" jellemzik. Megtörtént eset!
Még az idén tisztázd a sógornővel, hogy a gyerekek megajándékozásáról és annak mértékéről más elképzeléseid vannak - már csak nevelési célzatból is! - és ezért az ő irányvonalát nem szeretnéd követni.
Az anyóssal kapcsolatban nincs más gondolatom, csak amit leírtam, azzal - ha megengedhetitek magatoknak - nincs különösebb probléma, de ennél azért már ne legyen több jövőre.
Mi megbeszéltúk hogy csak a gyerekek kapnak ajándékot. Megtehetnénk a 100ezres ajándékozást,de amikor anyós egy szájhúzással reagál az 50ezres fényķépezőre,akkor az teliti a poharat...
Igy a gyerekek kapnak,nem beszéljük meg ki mit kér,kiagyerek ugyis 3 napig örül csak neki,5-10ezer körül szoktam és kész. (Najó,tavaly babakonyháert ábrándozott a kislányuk,megvettük azt)
Én az asszonynak vettem 2 utazást és mellé még 2 kisebb ajándékot, jóval 100k fölött járok.
Tesómnak és édesanyámnak 40-40 ezerért vettem ajándékot.
Tehát szerintem nem vészesen sok az a pénz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!