Kezdőoldal » Ünnepek » Ajándékozás » Nálatok hogy történik a rokon...

Nálatok hogy történik a rokon gyerekeknek való karácsonyi ajándékozás?

Figyelt kérdés

Az elején leszögezem, hogy imádom és nagyon szeretem mind a 6 közeli rokon gyerkőcöt. Névnapra, szülinapra és általában karácsonyra is 5e Ft-ot tudunk költeni fejenként, idén viszont elég szűkösen vagyunk és egy kis bűntudatot érzek, mert bár mindegyiket szeretjük, de akkora tehernek érzem már ezt az egészet (anyagilag). Azon agyalok állandóan, hogy mit vegyünk, hogy minél olcsóbban megússzuk, de örömet is szerezzünk. Ezenfelül nálunk a felnőtteknek is szokás ajándékozni, annak az értékét évről évre lejjebb adjuk (pl. páronként 5e-7e Ft, de idén páronként 4e-nél többet nem tudunk).

Szeretek adni, csak mivel ez egy elég nagy anyagi teher számunkra, így valamiért idén ahogy egyre jobban közeleg a karácsony, így egyre inkább olyan rossz érzés van bennem, hogy:

Mi a gyerekeknek megvesszük az ajándékokat meg a szülőknek is és zavar, hogy hogy is mondjam... :-/ szóval hogy nekünk sokkal többet kell költeni a gyerekek miatt, mint amit mi visszakapunk. Emiatt van egy kis bűntudat érzésem is, mert tényleg szívesen adok és szerzek örömet, lehet inkább azzal van a baj, hogy ez amolyan anyagi feszültség bennem a szűkös keretünk miatt, és ha olcsóbban vásárolunk idén, akkor nem érzem majd tehernek. Viszont hogy mi a fenét vegyek 1000-2000e Ft-ért gyerekeknek, akiknek mindenük amúgyis megvan...hmm...

Nálatok hogy megy ez, és aki szintén szűkösebb körülmények között él, ő is érez hasonlót?

Írjatok bármit a témával kapcsolatban!

2018. nov. 5. 22:06
1 2
 1/18 anonim válasza:
55%
A mi családunkban többször meg volt beszélve, hogy anyagi okokból abbahagyjuk az ajándékozást, a gyakorlatban viszont mindenki tudta, hogy a másik vett valamit, így mindig meg volt tartva. Szerintem próbáljátok megbeszélni, hogy mondjuk csak szülinapra kapjon mindenki, és akkor beleférne 5 ezerért. Manapság 1-2 ezer forintért semmit nem lehet kapni, így tényleg csak pénzkidobás lenne.
2018. nov. 5. 22:32
 2/18 anonim ***** válasza:
66%
A névnapi ajándékozást fejezzétek be szerintem! Ott bőven elég egy tábla csoki, ha nagyon akartok adni valamit. Névnapra én kizárólag a szüleimnek és a saját gyerekemnek adok valamit, a többieknek csak telefonos üdvözlet megy. A másik, figyelni kell az akciókat, kuponokat. Én egész évben figyelem, és ha találok olyan ajándékot karácsonyra kedvező áron, aminek biztosan tudom, hogy örülne egy családtagom, akkor megveszem akár júniusban és elrakom. Most hétvégén is lesznek kuponnapok, startolj rá!
2018. nov. 5. 22:44
 3/18 anonim ***** válasza:

A névnapot én is hanyagolnám (egy csoki és kész, akár egy szép nagy, 300 grammos), én akkor sosem kaptam semmit, nem tekintem ünnepnek, persze ha telje, akkor gyereknél más lenne, de nem telik.

Valami apró plüssállatot vennék, amennyiben a gyerek imádja őket. Abból sosem árt :D De ha pl. rajzolni szeret, akkor festéket, ceruzát is kaphat, egyeseknek biztos kis semmi ez, de van, akit ezzel is el lehet varázsolni egy kicsit. Ha ismered a gyerekeket, akkor hátha tudod, hogy van valami hobbijuk, gyűjthetnek valami kis vackot, amiből megint csak nincs olyan, hogy elég... Nekem a piros kisautók jöttek be, de sajna olyat egyszer kaptam, mert a lüke felnőttek valamiért azt képzelték, hogy egy lánynak baba kell. No, ez pl. olyan eset, hogy a jóval kisebb értékű ajándék sokkal kedvesebb az ajándékozottnak. Tündéri kis csíkos zokni vagy sál? Abból sem baj, ha sok van, s ha látsz olcsó helyen egy lila csíkosat és tudod, hogy Évike a lila csíkosakért van oda, máris megvan. Akár köthetsz is, még kötőtű nélküli kötési mód is van, akkor több a leghetőség (mert speckó helyes kis fonalaknál a költség nem feltétlenül).

Ha eléggé ismered a kicsiket, hátha tudsz ilyeneket, hogy nekik személy szerint mi jön be.

Ezt én masszívan tapasztalat nélkül írom, mivel nincsenek rokongyerekek és én soha, senkinek nem adok ajándékot, mivel béna vagyok benne. Gyerekeknek azért adnék, az más, gyerekként nekem is mesés időszak volt a karácsony és játékból sosem lehet elég (plüssállatokat bezzeg nem kaptam, azokat felnőttként vettem magamnak). Ha nagyon nem telik rá, megbeszélném a felnőttekkel, hogy ne várjanak semmi különöset, sütnék valami dekoratív sütit és kész. Mivel én is ezt teszem, a semmi ajándék azért az ilyen kis dekorált mézest és marcipános házi szaloncukrot nem zárja ki, az olyan kis félajándék, de mégis, valami. Én egyszer igen finom kávélikőrt kaptam egy közeli családtagtól, ráadásul ezt ketten kaptuk. Ennyi. De olyan finomat még sosem ittam, örültem neki. De nektek annyira nincs pénz, hogy még ennél is rezeghet a léc, egy kicsit is drágább italnak esélye se. 4 ezer annyira kevés egy rendes ajándékhoz általánosan (mert személyre szabottan már lehetnek lehetőségek. nekem adhatnál 3 ceruzát vagy egy szépen festett kavicsot is, ha minőségi whiskyre nem telik :D)...

Remélem, találsz valami megoldást. Kedves, megértő rokonokat kívánok. Én megérteném és utálnám, ha úgy éreznéd, teher a dolog, a karácsonynak nem erről kéne szólnia...

2018. nov. 6. 00:07
 4/18 anonim ***** válasza:
62%

Nem tudom mennyi idősek a gyerkőcöl, de szerintem jó ajándék lehet egy közös program, amire befizeted őlet. Gondolok itt ilyen gyerek szabadulószobára, cyberjump-ra, tropicariumra stb, nem tudom hova valósi a kérdező. Persze ez nagyban függ attól, hogy hány èvesek, egy 4-5éves mem biztos, hogy örül egy borítéknak benne egy jeggyel, nem biztos, hogy érti.

Nagyon jópofa a piciknek ez az új fürdőzselé, el sem tudom képzelni, hogy ne élvezzék:D

[link]

2018. nov. 6. 08:20
 5/18 anonim ***** válasza:

Nálunk nem szokás a tágabb rokonságban ajandekozni. A mi esetünkben ez azt jelenti, hogy a gyerekünk kap ajándékot tőlünk, és a nagyszülőktől, mi adunk egymásnak, a nagyszülőknek, illetve mi kapunk a gyerektől és a nagyszülőktől. Senkimként nem ajándékozunk, ők sem minket, ahiyg egymást se. Vendégül vannak látva, mi is vendégül vagyunk látva és ennyi. Mondjuk nálunk nem anyagi oka volt, hanem egyszerűen így volt szokás kezdetektől az én családomban is és a férjemében is.

Nálatok a szülőkkel megbeszelnem, hogy ezentúl max a gyerekeknek legyen ajándék, egymás közt ne, ez könnyítené anyagilag.

2018. nov. 6. 09:05
 6/18 anonim ***** válasza:
50%

Nézd, erre az a megoldás, hogy a felnőttek megbeszélik, hogy a felnőttek és 6 rokon gyerek ajándékozása megterhelő anyagilag, és szüntessétek be ezt az ajándékozási cirkuszt.

A karácsony nem szólhat arról, hogy valaki anyagilag és idegileg is rámegy a kierőszakolt "ajándékozásra", ez nevetséges.

Nem kell szégyellned ezt, nincs ezzel baj. Persze, jó lenne, ha több pénzetek lenne, de ez van :)

Mondd el, hogy mindenképpen beszüntetitek, mert anyagilag megterhelő, és ne a rossz érzésről szóljon az ünnep. Ha szeretnek benneteet és van egy csöpp eszük, akkor nem akarnak kierőszakolni egy tárgyat tőletek úgy, hogy tudják, nektek ez anyagilag nehézséget és stresszt is okoz ...

Azért, hogy ne vesszen el az ajándékozás élménye, húzzátok ki a neveket. Mindenki ad és kap is így egy-egy ajándékot. Rokonságban az bőven (!) elég.

2018. nov. 6. 09:24
 7/18 anonim ***** válasza:
57%

Családonként egy ajándék: színház- vagy cirkuszjegy, elevenpark, állatkerti családi belépő, kötélpálya, szabadulószoba, stb.

Adj élményt a családoknak, az együtt töltött szórakozás élményét!

2018. nov. 6. 10:15
 8/18 anonim ***** válasza:

Nálunk évek óta 2-3000 ft a max keret gyerekenként a rokonságban. Most ahol 3 gyerek van, pont ezért társasjátékban, vagyis közös ajnándékban gondolkodunk.

De egyébként ez az az összeg, amiből már lehet egy szerény, de jó ajándékot venni.

Tavaly pl mindenki mesekönyvet kapott (éppen aktuális webáruházi akcióban vásárolva 60-70%-kal olcsóban, mint a bolti ár), és hozzá valami egészen apróságot, pl a kisfiúk HW kisautót, a lányok pedig az éppen aktuális gyűthető biszb_sz zsákbamacskás változatát.

Idén is hasolnó lesz. A család babái (tesók) törölközőt kapnak megy valami plüsst, a nagyok pedig (tesók) társast és mellé valami kreatív cuccot.

Nem tudom, mekkorák a gyerekek, de 1-2ezerből lehet már venni (felnőtt) színezőt filccel, könyvet, kártyajátékot, kisautót, babát, cuki bögrét, plüsst, figurás kulacsot, gyurmát, labdát...

2018. nov. 6. 10:40
 9/18 anonim ***** válasza:
49%

Èn leginkább egy élménynek örülnék a gyerekeknek. Pl elviszik öket állatkertbe, vagy moziba, vagy akár hova, csak egy délutánt foglalják le.

Na ilyen nincsen. Se tesóméknak se másnak ilyen nem jut eszébe... Ja és a gyerekek is imádnák.

2018. nov. 6. 14:00
 10/18 anonim ***** válasza:
43%

úgy tűnik, magadnak akarnád ajándéknak a gyerekek élmé... izé... a szabad délutánt. Jót mosolyogtam a válaszodon. De jogos. Szerintem sógorom is örülne, ha elvinnénk egyszerre a 3-at állatkertbe, ők meg végre szabadon romantikázhatná... izé... aludhatnának, pihenhetnének nyugodtan egy egész délután.

2018. nov. 6. 14:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!