Kezdőoldal » Ünnepek » Ajándékozás » Nálatok hogy történik a rokon...

Nálatok hogy történik a rokon gyerekeknek való karácsonyi ajándékozás?

Figyelt kérdés

Az elején leszögezem, hogy imádom és nagyon szeretem mind a 6 közeli rokon gyerkőcöt. Névnapra, szülinapra és általában karácsonyra is 5e Ft-ot tudunk költeni fejenként, idén viszont elég szűkösen vagyunk és egy kis bűntudatot érzek, mert bár mindegyiket szeretjük, de akkora tehernek érzem már ezt az egészet (anyagilag). Azon agyalok állandóan, hogy mit vegyünk, hogy minél olcsóbban megússzuk, de örömet is szerezzünk. Ezenfelül nálunk a felnőtteknek is szokás ajándékozni, annak az értékét évről évre lejjebb adjuk (pl. páronként 5e-7e Ft, de idén páronként 4e-nél többet nem tudunk).

Szeretek adni, csak mivel ez egy elég nagy anyagi teher számunkra, így valamiért idén ahogy egyre jobban közeleg a karácsony, így egyre inkább olyan rossz érzés van bennem, hogy:

Mi a gyerekeknek megvesszük az ajándékokat meg a szülőknek is és zavar, hogy hogy is mondjam... :-/ szóval hogy nekünk sokkal többet kell költeni a gyerekek miatt, mint amit mi visszakapunk. Emiatt van egy kis bűntudat érzésem is, mert tényleg szívesen adok és szerzek örömet, lehet inkább azzal van a baj, hogy ez amolyan anyagi feszültség bennem a szűkös keretünk miatt, és ha olcsóbban vásárolunk idén, akkor nem érzem majd tehernek. Viszont hogy mi a fenét vegyek 1000-2000e Ft-ért gyerekeknek, akiknek mindenük amúgyis megvan...hmm...

Nálatok hogy megy ez, és aki szintén szűkösebb körülmények között él, ő is érez hasonlót?

Írjatok bármit a témával kapcsolatban!

2018. nov. 5. 22:06
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:

Nálunk a (nem saját) gyerekek csak apróságokat kapnak (egy tábla csoki, vagy kisebb játék, könyv, stb) párszáz forint értékben.

Eleinte voltak, akik nem tartották be, de idöközben elment a kedvük attól, hogy ök nagy dolgokat vesznek, cserébe meg a többiektöl a megbeszélt keretig kapnak vissza valamit, így idöközben ök is felfogták a lényeget.

A gyerekek megeppen annyira, ha nem jobban örülnek az apróbb valamiknek, amikre nem kell vigyázni meg nem értékesek, ezért a szülök sem stresszelik öket.

2018. nov. 6. 15:01
 12/18 anonim ***** válasza:

10-es

persze egy aprócskát ez is bele játszik. De azért már 6-8 évesek, így sokat vannak barátoknál is. De egyáltalán, hogy egy nagynéni, nagybácsi aki velük foglalkozna az hiányzik.

Ès még ráadásul a gyerekeim imádják az ilyen foglalkozásokat.

2018. nov. 6. 15:11
 13/18 anonim ***** válasza:

3 unokahugom és 3 távolabbi rokon van a családban, meg ezeknek összesen három pár szülője, meg nagyszülők az egyik ágon, meg anya, apa, öcsi, meg három-négy nagynéni a másik ágon.

én csak egy csóró egyetemista vagyok, úgyhogy félig-meddig még a családdal együtt ajándékozok a rokonoknak, de itt van néhány ötlet, hogy miket lehet lottónyeremény nélkül is ajándékozni:

az unokahugok általában fejenként 2-2 nagy ajándékot kapnak, egyet a saját szüleiktől, a másikat összedobja a többi család. ezt ti is bevezethetnétek. aztán kaptak már mindenféle pipereholmit, kiegészítőket, csilámtetkó, kreatív szettek... egyik se túl drága, megveheted a százforintosban is. amelyik már tud olvasni, az néha könyvet is kap, nézz szét ilyen egyet-fizet-kettőt-kap akciók után. idén hatszínű, pasztell unikornisos golyóstollat kapnak tőlem (meglátták nálam és beleszerettek), meg egy-egy olyan hatalmas csavart, sokszínű nyalókát.

a többi kisrokon is hasonló cuccokat kap, csak ott nem adunk bele a nagy ajándékba, meg van ott egy kisfiú is, ő kisautót szokott kapni,mert nagy autós.

a szülőknek általában bort és édességet veszünk, aki szeret főzni-sütni, annak valami ritkább fűszert szerzünk, vagy sütünk sütit (habcsók pl. sokáig eláll), és átadjuk egy szép dobozban (a henger alakú csipszesdoboz pl. pont megfelelő erre a célra karácsonyi papírral bevonva). tőlük általában mi is édesságet kapunk.

a további nagynénik általában kapnak egy-egy szép karácsonyfadíszt, plusz sokszor ők is sütit.

persze mi helyzeti előnyben vagyunk, tudunk egy csomó technikát, varrunk, kötünk, horgolunk, meg ilyesmi, de pl. a habcsókkészítéshez nem kell túl sok kézügyesség sem. vagy mézeskalács (ha lusta vagy, (mi azok vagyunk), vegyél egy adag készre sütött mintátlant egy kézmúvestől, és csak díszítsd ki)

2018. nov. 6. 16:45
 14/18 anonim válasza:

A legapróbb kis ócska dolgoknak örülnek legjobban a gyerkőcök. !

Nagyok már az enyémek, de miskorban a párom húgatól mindig valami nagyon szép ruhát kaptak. Nos, ez nagyon rendes volt tőle, de a gyerek nem értékeli, várja a játékot.

Az én öcsém mindig vett nekik valami kis szirszart, na ott ment a móka.

Idén már néztem 1-2 játékot öcsém lányának, valami lovas lesz, mert lóbolond a kiscsaj.

Felnőttek mindenhol csokit kapnak már évek óta, így kényelmesebb.

2018. nov. 7. 02:08
 15/18 anonim ***** válasza:
Mi a tágabb családban már nem ajándékozunk. Viszont arra emlékszem, hogy gyerekkoromban pont az ilyen nem annyira drága dolgoknak örültem, hogy pl. kártya (mármint mesekártya), egyrészt örültem, hogy kaptam, másrészt hogy jókat lehetett kártyacsatázni a tesómmal. Memóriajátéknak is örültem mindig, a könyv, az pedig "mindent vitt" (de az egész életemben, most is:)
2018. nov. 7. 08:11
 16/18 anonim ***** válasza:
76%
Amúgy a kérdező helyében én a felnőttekkel leállítanám az egymás ajándékozását, és azt a párezer forintot is áttenném a gyerekek ajándékához. Beszéljétek meg.
2018. nov. 7. 08:16
 17/18 anonim ***** válasza:
Ha van egy alkalom, ahol a felnőttek megbeszélhetik a karácsonyi ajándékozást, ott mondjátok el a pénzszűkét (személyesen, kör-gmailben, facebookon). A lényeg, hogy minél előbb,mert lehet a családban olyan, aki már bevásárolt.
2018. nov. 7. 08:59
 18/18 anonim ***** válasza:
Sehogy. Karácsonykor nálunk csak a saját gyerek kap, a keresztgyerekek húsvétkor. Férjem családjában és nálunk is ez volt a szokás.
2018. nov. 7. 19:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!