Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Nagyszülők » Mivel lehet jól működtetni az...

Mivel lehet jól működtetni az unoka-nagyszülő kapcsolatot?

Figyelt kérdés

Kiskorban sok együtt töltött idő, mikor vigyázni kellett rá és később igény-és idő szerint. Sok mese, játszótér,ott alvás, közös sütés, strand, kirándulás, cirkusz, színház életkorhoz kapcsolódóan.

Ez nem elég, mintha meg sem történt volna a közös idő.

2021. nov. 9. 05:59
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
100%
Mi négyéves koromig az apai nagyiéknál laktunk, aztán külön költöztünk. Gyerekkoromban, úgy emlékszem, azonos mennyiségű időt töltöttem mindkét nagyiékkal, kb havonta mentünk látogatóba, nyáron 2-3 hetet nyaraltam mindkettővel. Apai nagyiék 22,illetve 12 éve elhunytak, anyai nagyiékhoz továbbra is havonta járunk. Mind a négyüket egyformán szeret(t)em, emlékeim szerint ez kamaszkoromban sem volt másképp.
2021. nov. 9. 10:35
 12/15 anonim ***** válasza:
100%
11-es vagyok, azt hozzátenném, hogy mindenki Budapesten él(t), más-más kerületekben, most 36 éves vagyok.
2021. nov. 9. 10:36
 13/15 anonim ***** válasza:

Kiskoromban az egyik nagymamámmal nagyon szerettem játszani. Bújócskázott velem, ruhákat varrt a babáimnak. De azzal, hogy nőttem, nem tudott lépést tartani, hiába nem volt még "kütyüs" korszak. Mikor már kamaszodtam, akkor is úgy beszélt hozzám mint egy négyéveshez (juuuj, pizzát eszel? Mi van rajtaaa? Finoooom?), a "nagylányos" dolgaimon pedig zavartan kuncogott. Egy idő után menthetetlenül idegesíteni kezdett a gügyögése, hogy körbeugrál, kínálgat, és hogy pisilni néz. Persze akkor már kinőttem a bújócskából és a babákból is, így semmi nem maradt, amit élvezni tudtam volna a társaságában. Hosszú, nehéz küzdelemnek éreztem azt, hogy elérjem hogy végre épeszű, teljes értékű embernek nézzen, ne egy kis butus játéknak.

A másik nagymamámmal kiskoromban nagyon szerettem lógni. Nem játszott velem, csinálta a dolgát, én meg csak ott sertepertéltem valahol valamivel, ami épp lekötött. De ha érdeklődtem, jó szívvel beavatott a kertimunkába, gombócgyúrásba, kiscsibe-etetésbe. Mindig egyszerűen beszélt hozzám, körüllengte valami nyugalom. Kamaszkoromban úgy szólt hozzám, mint egyenrangúhoz, mint egy felnőtthöz, komolyan vett. Ezt kifejezetten szerettem. Hozzá szívesebben mentem kamaszként is, bár nem olyan gyakran mint azelőtt, hiszen érthető módon az időm nagy részét a saját korosztályommal való, éppen rendkívül izgalmas kapcsolataim töltötték ki.

Én nem venném a szívemre, ha a haverozós korban lévő unokám már nem ájulna el attól, hogy minden hétvégén a nagyinál csücsül és húslevest eszik, hanem jobb programokat találna. Már nem kisgyerek, nem ugyanazok a dolgok kötik le, nem hatja meg a cirkusz, mese, ottalvás. Van jobb dolga is. Ez így természetes, még ha kamaszkorban kicsit túlzásba is tudják vinni a családról való leválást.

De tényleg nem érdemes a nagyszülőknek teperni, sem pedig erőltetni a sűrű, fix látogatást, mert a gyerek csak kínosnak, illetve kényszernek éli meg az ilyen kierőszakolt közös időt, és az végképp nem tesz jót a kapcsolatnak.

2021. nov. 9. 16:06
 14/15 anonim ***** válasza:
Hoppá, nem "pisilni néz", hanem "pisisnek néz". Átírta a telefonom. Sosem nézte a mamám, ahogy pisilek. :D
2021. nov. 9. 16:09
 15/15 anonim ***** válasza:

Az en draga Nagyszuleim fuggetlen emberek voltak. Mikor kicsi voltam ka elvoltak maguknak, neha kartyazgattunk, neha neha ott voltam. De ennyi. Tini koromban egy honapba egyszer elmentunk szulokkel, de minosithetetlen egyutt toltott ido volt.

Kesobb mikor mar nem ugy tudtak

Magukat ellatni korukbol adodoan, akkor ereztem azt, hogy nem hagynam hogy idegen ember segitse oket, bantsa oket vagy barmi.

Eljartam nekik a boltba eleinte, ok pedig szepen lassan tamaszaim lettek abban amiben a szuleimnek nem sikerult - kiepult a bizalom lassan. (20 evea korom korul voltam) kerhettem toluk kolcson penzt, amit rendre visszafizettem tamogattak az iskolaimat.

Mikor az egyik nagyszulom korhazba kerult a masik nagyszulomet hordtam be hozza latogatni, bevasarlas stb megsurusodtek a programok, amik utan nagyon megnyiltunk egymasnak. Majd sajnos elhunyt az egyik nagyszulom.

Nagyon sokat beszelgettunk, es sok mindenben adott tanacsot, es elmondta az elete soran mi az amirol o levonta a kovetkezteteseket es az en szuleim hol hibaztak, es en mire figyeljek oda.

Nagyon szoros lett a kapcsolatunk es megszakad a szivem de 5-6 ev jutott nekunk az igazi nagyszulo-unoka viszonybol, de ok mindig csak akkor leptek szinre, ha szukseg volt rajuk.

Nagyon szeretem oket, es nagyon sokat koszonhetek nekik minden tekintetben.

Mondhatni, ok neveltek fel az eletre valo tanacsaikkal, es segitettek abban, hogy hogy tanuljak a hibaimbol.

🖤

2021. nov. 13. 11:41
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!