Hogyan szoktassam le mamámat a napi videóhívásairól? Nagyon fárasztó egy idő után.
20 leszek hamarosan és kb 3 hónapja, hogy egyedül élek külföldön. (Nem messze egyáltalán és minden a helyén van, jó kislány vagyok)
Napi szinten akar velem beszélgetni a nagymamám és folyton csak panaszkodik az alkoholista lányáról. Igazából mindegy miről, de mindig panaszkodik és teljesen lefáraszt egész napra. Van, hogy napi 2x-3x felhív, ha nagyon ki akar tárgyalni valamit.
Ha nem veszem fel, akkor nagyon sz_rul érzem magam, mert ismerem őt, hogy ilyenkor mindig durcizik vagy szomorú/magányos. Viszont nincs egyedül, lenne még ember, akivel beszélgetne. Csak én vagyok hozzá a legközelebb.
Nem hazudok. Minden egyes nap felhív és már riadva ébredek fel reggel, hogy megnézzem hívott e, nehogy azt higyje, hogy elloptak engem vagy ilyesmi.
Próbálom durvább módon elmagyarázni neki, hogy nem kell minden nap hívnia, mert amúgy sem vagyok beszédes, nincs is mit mondani.
De úgyis “elfelejti”, hogy mire kértem meg őt. Nagyon ingerült vagyok, bocsi.:/
Ha már fogadtad a hívást, győződj meg róla, hogy kivételesen nem valami akut vészhelyzet miatt keresett-e. Aztán nyugtasd meg, hogy te is jól vagy, majd mondd neki, hogy most sajnos nem érsz rá beszélgetni, de ekkor és ekkor majd felhívod.
Döntsd el milyen gyakran és milyen időtartamban fér ez bele az életedbe. Ez nyilván mindkettőtök élethelyzetétől függ. Mikor covidos voltam, és nem lehetett tudni, kórházba kerülök-e a lányom naponta többször is hívott, pedig nyilván lett volna jobb dolga is. De "békeidőben" erre semmi szükség, illetve teljesen érthető, ha néha a "ne haragudj, most nem alklamas" hangzik el.
Újra és újra biztosítsd róla a nagymamát, hogy nagyon szereted őt, csak nem mindig érsz rá beszélgetni. Ha ez roszul esik neki, esetleg megsértődik, légy együttérző, de ragaszkodj hozzá, hogy nem tudsz minden nap fél órát beszélgetni vele. Viszont keresni fogod, ahogy már mondtad.
Anyum 75 évesen pont ezt csinálja a lányommal. Naponta hívja ugyanígy vedeóhívással. Neki is van 5-6 barátnője, amivel mindent kitárgyalnak. (Ki milyen gyógyszert szed, kire ki mit mondott a háta mögött, mit hallott vissza, stb.) És mégis... Most van kisunokám, neki dédunokája. Sokszor és sokat beszélgetnek, a lányom türelmes, mert anyámnak nagyon sokat köszönhet és egyébként is szereti, mint ahogy te is.
DE: Amikor épp nincs kedve hallgatni, hogy itt fáj, ott fáj, amott fáj, a lányom nem köntörfalaz, simán megmondja neki: "Mama, most leteszem, majd később beszélünk." Szerencsére megérti. Te is mondd meg neki, hogy ne aggódjon, minden rendben van, majd beszéltek.. Előbb-utóbb megszokja. Te még csak két hónapja költöztél külön. Majd kialakul.
Az idősek olyanok, mint a kisgyerekek. Élvezik az okostelefont, ha megmutatják nekik, hogy kell kezelni. Ez a nagy igazság. Ez is nagy szerepet játszik abban, hogy állandóan videótelefonálni akar veled. Szép lassan le fog nyugodni, hidd el és ne legyen lelkifurdalásod miatta. (Tapasztalat.)
Mi olyan nehéz abban,hogy ne vedd fel csak amikor ráérsz és van is kedved hozzá?
Azt mondod lenne kivel beszélgetnie,akkor mi a kérdés?
Ha felveszed egyszerűen megmondod,hogy kevés az időd,mert sok a dolgod.Kész.Ha megsértődik megsértődik,annyira azért nem fog hogy ne keressen.
Ha beáll arra,hogy pár naponta csak egyszer keressen amikor fontos is már előrébb vagy..
Nem kötelező ugrani arra,ha csettint valaki.
Nálunk sosem volt szokás egymás napi szintű keresése ha már elköltöztünk otthonról, mindig is ezt láttam a szüleimtől, én sem zavarom a felnőtt gyerekeimet. Heti, kétheti alkalom bőven elég.
Próbáljon társaságot találni helyben vagy interneten a nagymamád. Rengeteg tematikus fórum, blog, fb csoport an ahol hasonlú korú emberekkel cseveghet ilyen ötye társulások ezek és ahogy olvasgatom őket nagyon jól elvannak.
#16, Nem vagy felelős az ő életéért, ő viszony valószínűleg felelős abban, hogy a lánya alkoholista lett.
Pont ezt akartam írni..Aki még nem élt együtt ilyen családtaggal, akinek nem lehet azt mondani, hogy "ennyi volt, és nincs tovább..", annak fogalma sincs erről, hogy nem lehet neki ezt mondani. Mert addig fog zsarolni/szidni/nyavalyogni/büntetni, amíg
1. föl nem adod, és ő folytatja a játszmáját, amíg tönkre nem tesz, vagy
2. elvágod vele a szálakat. Ez utóbbi esetben pusztán a világ mocskát fogja rádköpködni a hátad mögött, amíg mindenkit ellened nem fordít.
mivel nem lételemem, hogy zöld pacsikat kapjak, nem fogok beállni a sorba.
Szerintem beszélj vele, naponta. Nincs olyan ember, akinek ne lenne napi 5-10 perce a családjára, úgyhogy az idő nem lehet kifogás.
Mondd meg neki, hogy nagyi, köszönöm, hogy érdeklődsz, örülök neki, de naponta egyszer van időm rád, hívlak minden este hat-hét között. Ha valami miatt nem fogok pont akkor ráérni, előző nap szólok, jó? Sok a dolgom, nem mindig vagyok olyan helyen, ahol fel tudom venni, ezért inkább én kereslek naponta.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!