Miért van az hogy az idős nagyszülőt az unokára "lőcsölik" ha gondozni/segíteni kell? Ez nem inkább a gyerek vagyis a szülő dolga lenne?
Itt is sokszor olvasom hogy az unoka gondozza a nagyszülőt,ő ugrik minden sz.rt elintézni stb... holott a nagyszülő gyereke is él,neki kéne segíteni ez esetben a saját anyját v apját.
Barátnőmmel pl ugyanez a helyzet. Egyetemre jár ezért főleg most hogy digi oktatás van a szülei úgy gondolják ő ráér a mamával foglalkozni,ők dolgoznak stb... már ott tartunk hogy mi nem mehetünk el kb sehova kirándulni mert mi van ha rohanni kell a mamához és mi nem vagyunk a városba jaj mi lesz. Míg lehetett bulizni járni az is probléma volt mert mért döglik másnaposan a mamának kell segíteni. El is akartak tiltani egymástól minket mert szerintük rossz hatással vagyok a lányukra.
Teljesen elveszik így a szülei a barátnőm fiatal éveit,és mivel szeretem meg komolyan gondolom vele az enyémet is!
Megjegyzem annak idején a mama nem a lányára bizta az anyja gondozását. Barátnőm mesélte hogy míg élt a dédije a mama segitette őt,ők a szüleivel havi 1-2 alkalommal mentek hozzá beszélgetni meg ha volt vmi több emberes dolog abba segitettek.
Kedves 9#
Akárhogy habzik a szád, akkor sem az unoka dolga a nagyit pesztrálni. Főleg ahol a nagyinak nem is 1 gyermeke van.
És nem is a szülő dolga eltartani az egyetemista nagy culát.
Kedves 11!
Nem habzik a szám és sehol sem írtam olyat, hogy az unoka dolga lenne a nagyit ellátni. Azt írtam, ha egyik oldalon lehet elvárás -tartsa el a szulo az egyetemistát- akkor bizony a masik oldalon is lehet elvaras- lássa el az unoka a nagyit.
#13, hát nem ezt írtam másodikként? Le lettem pontozva.
Kérdező, te mit tettél - a pampogáson túl - azért, hogy segíts? Nem akarnál esetleg olyan módon bevágódni a szülőknél, hogy felajánlod a segítségedet? Bevásárlás, mamát orvoshoz kísérni, kertben avart söpörni, gyógyszert kiváltani..? Hátha nem akarnának eltiltani tőle.
Eleve van házi ápolási szolgálat, és nem a gyereknek-unokának kell szenvednie a demens nagyszülővel, esetleg elvesztenie a munkáját és totálisan belerokkani lelkileg és testileg is.
Vagy ha megoldható, akkor otthonba adni. Tudom, szrul hangzik, de gondoztuk apával a nagyapámat, Végülis én majdnem megbuktam a suliban - gyakorlatilag nem tudtam tanulni -, apa fogyott 20 kg-t a stressztől, éjszakánként papára kellett vigyázni, napközben amikor hazaértem, megetetni, a para, hogy elkóborol, stb.
Soha nem csinálom ezt még egyszer, akkor fizetek egy otthont, ha úgy alakul, és én sem várom el, hogy más tönkremenjen az én ápolásomban majd.
Avaly!
A házi ápolási szolgálatot a háziorvos írja ki. Ez heti egyszer 1 max 2 óra. Mosdatas, mozgatás van benne.
Idősek otthonában magatehetetlen vagy apolasra szoruló sze.elyt nem vesznek be. Ápolási otthonba igen, de nem mindegyikbe minden betegséggel.
"Eleve van házi ápolási szolgálat"
Tavaly csináltam végig, a havi bér 300 e - 450 e között szór, plusz rezsi és ennivaló a gondozónak. Kettő is kell, hogy tudják egymást váltani. Jellemzően erdélyi nénik. A magyarok kint dolgoznak Angliában, Hollandiában.
Idősek otthona, szintén tavalyi tapasztalat: 130-as sorok NEM az idősek otthonában, hanem az elfekvőkben.
Egyetértek, a mai középkorúan nagy bajban vannak, mert a koruknál fogva kapaszkodniuk kell a munkájukba, plusz ott vannak az idősek, és ott vannak a fiatalok.
Az igazság valahol mindig középen van.
Nem könnyű a szendvicsgenerációnak: a gyerekeket még, a szülőket már gondozni kell, és a munka frontján is helyt kell állni. Méltányosan és tervezhetően be kellene osztani a feladatokat és az ügyelést is. Itt legalább három felnőtt van: egy házaspár (igen, a férfi is...) és a gyerekük. Ez azért már egy értelmezhető erőforráskészlet, ez nem jelentheti azt, hogy csak egy ember ugrálhat mindig.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!