Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Nagyszülők » Miért van az hogy az idős...

Miért van az hogy az idős nagyszülőt az unokára "lőcsölik" ha gondozni/segíteni kell? Ez nem inkább a gyerek vagyis a szülő dolga lenne?

Figyelt kérdés

Itt is sokszor olvasom hogy az unoka gondozza a nagyszülőt,ő ugrik minden sz.rt elintézni stb... holott a nagyszülő gyereke is él,neki kéne segíteni ez esetben a saját anyját v apját.

Barátnőmmel pl ugyanez a helyzet. Egyetemre jár ezért főleg most hogy digi oktatás van a szülei úgy gondolják ő ráér a mamával foglalkozni,ők dolgoznak stb... már ott tartunk hogy mi nem mehetünk el kb sehova kirándulni mert mi van ha rohanni kell a mamához és mi nem vagyunk a városba jaj mi lesz. Míg lehetett bulizni járni az is probléma volt mert mért döglik másnaposan a mamának kell segíteni. El is akartak tiltani egymástól minket mert szerintük rossz hatással vagyok a lányukra.

Teljesen elveszik így a szülei a barátnőm fiatal éveit,és mivel szeretem meg komolyan gondolom vele az enyémet is!

Megjegyzem annak idején a mama nem a lányára bizta az anyja gondozását. Barátnőm mesélte hogy míg élt a dédije a mama segitette őt,ők a szüleivel havi 1-2 alkalommal mentek hozzá beszélgetni meg ha volt vmi több emberes dolog abba segitettek.

2021. ápr. 15. 08:00
1 2 3
 11/28 anonim ***** válasza:
39%

Kedves 9#

Akárhogy habzik a szád, akkor sem az unoka dolga a nagyit pesztrálni. Főleg ahol a nagyinak nem is 1 gyermeke van.

És nem is a szülő dolga eltartani az egyetemista nagy culát.

2021. ápr. 15. 09:00
 12/28 anonim ***** válasza:
37%

Kedves 11!

Nem habzik a szám és sehol sem írtam olyat, hogy az unoka dolga lenne a nagyit ellátni. Azt írtam, ha egyik oldalon lehet elvárás -tartsa el a szulo az egyetemistát- akkor bizony a masik oldalon is lehet elvaras- lássa el az unoka a nagyit.

2021. ápr. 15. 09:03
 13/28 anonim ***** válasza:
43%
Magyarán aha fiatal még az ápolási feladatokban SEM hajlandó a családját támogatni, meg pampogna, baromi gyorsan közölném vele hogy a család egymás segítéséről szól, elsősorban a rászoruló családtagokéról. Egy életerős munkaképes fiatal nem rászoruló. Mivel a család erőforrásai végesek, megkérném hogy a nagyszülő megváltozott egészsége miatt ezentúl oldja meg ő az életét, ha m r ekkora probléma neki támogatni azokat akik kényelmes, munka nélkül is jó életet biztosítanak neki. A nagyszülő nem fog egyedül boldogulni. Ő igen. Ha csak elvenni akar egy felnőtt embere a családtól, pláne online oktatás alatt, akkor levenném a kezem róla. Félreértés ne essék: tisztában vagyok vele hogy a diákoknak se könnyű. De a szülőknek nehezebb. Baromi könnyen odalehet a munkahely ezekben az időkben.
2021. ápr. 15. 09:07
 14/28 anonim ***** válasza:
51%

#13, hát nem ezt írtam másodikként? Le lettem pontozva.

Kérdező, te mit tettél - a pampogáson túl - azért, hogy segíts? Nem akarnál esetleg olyan módon bevágódni a szülőknél, hogy felajánlod a segítségedet? Bevásárlás, mamát orvoshoz kísérni, kertben avart söpörni, gyógyszert kiváltani..? Hátha nem akarnának eltiltani tőle.

2021. ápr. 15. 09:19
 15/28 anonim ***** válasza:
35%
Mindenki csak a jogairól hapog, a kötelezettségektől menekülne.
2021. ápr. 15. 09:45
 16/28 anonim ***** válasza:
84%

Eleve van házi ápolási szolgálat, és nem a gyereknek-unokának kell szenvednie a demens nagyszülővel, esetleg elvesztenie a munkáját és totálisan belerokkani lelkileg és testileg is.

Vagy ha megoldható, akkor otthonba adni. Tudom, szrul hangzik, de gondoztuk apával a nagyapámat, Végülis én majdnem megbuktam a suliban - gyakorlatilag nem tudtam tanulni -, apa fogyott 20 kg-t a stressztől, éjszakánként papára kellett vigyázni, napközben amikor hazaértem, megetetni, a para, hogy elkóborol, stb.

Soha nem csinálom ezt még egyszer, akkor fizetek egy otthont, ha úgy alakul, és én sem várom el, hogy más tönkremenjen az én ápolásomban majd.

2021. ápr. 15. 09:53
 17/28 anonim ***** válasza:
83%

Avaly!

A házi ápolási szolgálatot a háziorvos írja ki. Ez heti egyszer 1 max 2 óra. Mosdatas, mozgatás van benne.

Idősek otthonában magatehetetlen vagy apolasra szoruló sze.elyt nem vesznek be. Ápolási otthonba igen, de nem mindegyikbe minden betegséggel.

2021. ápr. 15. 09:57
 18/28 anonim ***** válasza:
76%
Fiatalként írom, hogy a mai középkorúak teljesen szét vannak forgácsolódva amiatt, mert egyszerre kell gondoskodni a szüleikről és a gyerekükről is... régen azért ment jobban az idősek gondozása, mert a gyerekek legkésőbb 20 évesen munkába álltak és élték a saját életüket. Most meg sokszor még 30 évesen is otthon ülnek és rászorulnak a szülői segítségre... nem könnyű a fiataloknak se, de ez a kérdés elég igazságtalan, főleg, hogy egy huszonéves életerős fiatal tényleg el tud menni diakmunkazni, hogy legalább ennyivel tehermentesítse a szüleit.
2021. ápr. 15. 09:57
 19/28 anonim ***** válasza:
79%

"Eleve van házi ápolási szolgálat"

Tavaly csináltam végig, a havi bér 300 e - 450 e között szór, plusz rezsi és ennivaló a gondozónak. Kettő is kell, hogy tudják egymást váltani. Jellemzően erdélyi nénik. A magyarok kint dolgoznak Angliában, Hollandiában.

Idősek otthona, szintén tavalyi tapasztalat: 130-as sorok NEM az idősek otthonában, hanem az elfekvőkben.

Egyetértek, a mai középkorúan nagy bajban vannak, mert a koruknál fogva kapaszkodniuk kell a munkájukba, plusz ott vannak az idősek, és ott vannak a fiatalok.

2021. ápr. 15. 10:11
 20/28 anonim ***** válasza:
86%

Az igazság valahol mindig középen van.

Nem könnyű a szendvicsgenerációnak: a gyerekeket még, a szülőket már gondozni kell, és a munka frontján is helyt kell állni. Méltányosan és tervezhetően be kellene osztani a feladatokat és az ügyelést is. Itt legalább három felnőtt van: egy házaspár (igen, a férfi is...) és a gyerekük. Ez azért már egy értelmezhető erőforráskészlet, ez nem jelentheti azt, hogy csak egy ember ugrálhat mindig.

2021. ápr. 15. 10:31
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!