Unoka születése után a nagyszüle gyermeke vagy unokája lesz a fontosabb?
Anyámékon is azt látom, hogy az unoka.
Mondjuk még talán normális mértékben, azt leszámítva, hogy engem traktálnak vele
Juliusz48 nézetét osztom!
Nehéz összehasonlítani a két helyzetet. A gyereknevelés nem könnyű, miközben unokázni élvezetesnek mondható. Szülőnek sokkal több a közvetlen felelőssége. Ráadásul, amikor megérkezik az első csemete, akkora változást hoz a fiatal pár életében, hogy csak néznek, mint a moziban. Meg kell ismerni egy új világot. Gyermekáldás előtti élet lényegében lezárul. A kis csöppséggel együtt megérkezik a felelősség, a kihívás, az életcél, a felnőtté válás súlya.
Unoka érkezésénél a nagyszülők rutinból kezelik a helyzetet. Ekkor a fiatal szülők nehezen viselik, hogy (jó esetben) négy személy (nagyszülő) ontja nyakukba az okosságokat. Idegesítő, hogy mindenbe beleszolnak, mindent jobban tudnak, ám a kicsivel kapcsolatos legtöbb konkrét élethelyzetnél nincsenek is ott. (mégis mindenre van megjegyzésük) Eljönnek unokázni, babázni, majd hazamennek. Ha vigyáznak a gyerekre, idegesítően lazán teszik. Olyan dolgokat engednek meg, melyeket a szülők nem, ebből pedig jönnek a viták.
Tudni kell, a nagyszülők is szigorú szabályokat állítottak fel, amikor ők voltak fiatal szülők, de idővel lemorzsolódtak a hülye elképzelések és letisztulva képesek látni, mit, mikor, meddig kell elvárni egy gyerektől, meddig lehet engedni a pórázt. (Ez több gyermekes szülőknél is észrevehető. Hiszen az elsőszülöttet sokkal szigorúbban, szabálykövetőbben nevelik, mint a következőket.)
Négy gyermekes szülőként, mire megérkezett az első unokám, jómagam már a laza, jó fej nagypapa szerepében tetszeleghetek. ;-) Ráadásul, első házasságomból született lányomnál érkezett a kiskirálylány, miközben második házasságomból van két általánosiskolás csemetém is. Tehát egyszerre vagyok gyakorló szülő és nagyszülő. ;-) Szülőként a kiskamaszokkal szigorúnak kell lenni néha, de legalábbis céltudatosnak, addig a kisunokával szemben sokkal többet lehetek laza. Persze, egyik gyerekemmel sem vagyok otromba, okoskodó.
Alapvetően nem lehet különbséget tenni a szeretteink között, nincs szeretet rangsor!
6-os vagyok.
50 éves vagyok, ha valakit érdekel
Nézzétek meg a Szülői felügyelet nélkül (Parental Guidance, 2012) filmet, nagyon jól tálalja a szülő, nagyszülő, unoka viszonyokat. Nem mellesleg egy nagyon jó vígjáték!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!