Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Nagyszülők » Demens, vagy emlékezetproblémá...

Demens, vagy emlékezetproblémás idős rokont hogy tudtok kezelni?

Figyelt kérdés

Már az összes idegszálamnak annyi, elfelejtenek 10 perccel korábbi dolgokat, tagadnak, tévesen emlékeznek, arra hogy csináltam valamit, holott ott sem voltam, és teljesen sziklaszilárdan állítják, nem tudomást véve arról, hogy öregek és ez már milliószor előfordult, még dühösek is lesznek, hogy meghazudtolják őket, és neki is támadnak szavakkal az embernek.

Nem csak nekem, minden rokonnak, de engem kifejezetten frusztrál, mert ha történik valami, azt hiszik én ugrottam be(mert én ugrok be a legtöbbször évek óta), és elviszem a kulcsukat, viszek el pénzt, vittem kaját, vagy épp azt felejtik el, hogy én vittem oda ezt vagy azt és összekeverik mással, vagy amit vittem azt hiszik mástól kapták és nekem akarják adni..

Komolyan, tiszta őrület, nem tudom hogy lehet ezt ép ésszel felfogni, és rendesen nekitámadnak az embernek, hogy "jajj hát xy már megint elvitte a kulcsot és újat kell csinálni, folyton ide járkálsz, nyugodtan bevallhatod".. Aztán vagy meglesz a kulcs, vagy nem(nagyon nagy kert). Most épp meggyőződésük, hogy elvittem 2000ftot és terjesztik mindenkinek. Tudom, hogy már jobb nem lesz, meg szegények öregek, meg mittudomén, de nem bírom a meghazudtolást, és érdekes, hogy általában én jövök ki ebből rosszul, másról azt feltétlezik, hogy ő viszi a sok jó holmit, pénzt, élelmet, hasznos cuccokat, én meg a szemét, kidobnivaló dolgot, pénzt meg fontos dolgokat meg elviszek, mikor pont fordítva van.

Ha nem lettek volna normális nagyszülők, már rég hagynám őket vénségükre egyedül a fene nagy rosszindulatukkal, de valahol tudom, hogy nem tehetnek róla. Olyan szinten ki van esve náluk minden, hogy egyiket elvitték kórházba, elköszöntünk, együtt csomagoltunk neki, erre a másik azt hitte hazajött, csak a városba ment, de beugrott ebédre, meg minden.. De annyira még nem vészes, hogy pl ne tudnál valami általános dologról beszélni velük, csak a memóriájuknak annyi.

2021. jan. 9. 11:30
1 2 3
 11/28 anonim ***** válasza:
88%
9 es vagyok : ami kimaradt. Az otthonok legtöbbjèben lehetőség van arra, hogy a hàzaspàrok külön szobát kapjanak. Tehát együtt maradnànak.
2021. jan. 9. 12:14
 12/28 A kérdező kommentje:

Ez mondjuk egy jobb hír. Az a "mázli", hogy náluk az elmenetel nem áll fent, mama 10 éve ki se lépett a kapun, papa meg mozgáskorlátozott, ha elvesszük a rokkantkocsit, nem tud elindulni.. És mit mondtatok nekik? Hogy lehet ezt beadagolni?

Meg a nappali felügyelet ahogy látom lassan olcsóbb lenne, mint az otthon..

2021. jan. 9. 12:18
 13/28 anonim ***** válasza:
54%
Én elfekvőbe rakatom majd apámat, biztos nem fizetnék csilliárdokat egy otthonért. Amiket elkövetett ellenem, így lesz a legjobb mindkettőnk számára.
2021. jan. 9. 12:19
 14/28 anonim ***** válasza:
96%
9 es vagyok. Voltak tiszta pillanatai, olyankor ő tudta azt, hogy butasàgokat csinàl. A lánya elmondta neki hogy feltètlen kell a teljes felügyelet, és megmutatta hová szeretnè ha beköltözne. Talán két hónapot vàrtak a helyre, de mire eljött az idő, a nagynènèm már azt sem tudta ki kicsoda. Tehát nem volt beszàmítható, a csalàd irta alá a papirokat. 7 èvig élt még, úgy hogy a nevét sem tudta, azt sem hol van. A csalàdot sem ismerte meg.
2021. jan. 9. 12:23
 15/28 anonim ***** válasza:
92%
Demens nagyapám egy hete halt meg. Eleinte csak elfelejtett dolgokat, de aztán már aggreszzív lett, pelenkázni kellett, tehát otthonba adtuk. Ott 1-2 hónap alatt annyira leépült, hogy meghalt. De jobb is így neki, nem élet már ez. Még így is ajánlom az otthont.
2021. jan. 9. 12:29
 16/28 A kérdező kommentje:

Kíváncsiságból megnéztem két közeli otthont.. Hát nem tudom. Az egyikben 4! ágyas szobák vannak, a másikat úgy lehúzták, hogy úgy érzem abból kellene menekíteni az embereket inkább.

Azt hiszem fel fogunk fogadni valami segítséget, kezdetben beadjuk nekik, hogy csak kisegítő a kert körüli és ház körüli munkákban(az is lesz, segít takarítani, kötözni a szőlőt meg ilyesmi), aztán ha majd megbíztak benne, majd ő fog rájuk vigyázni, mikor mi nem tudunk.

VAGY, gyorsan vállalok állást valamilyen idősotthonban, hogy legyen protekciónk és jobb bánásmódot kapjanak, illetve legyen benfentes infó arról, hogy milyen az állapotuk.

Nem merném idegenekre bízni őket úgy, hogy nem beszámíthatóak, pláne nem egy rakás pénzért.

2021. jan. 9. 12:30
 17/28 anonim ***** válasza:
75%
Persze, nekik is az a legjobb, hogy ha a család oldja meg. Kitartást és sok türelmet kívánok.
2021. jan. 9. 12:32
 18/28 anonim ***** válasza:
78%
Picit messzebb is lehet nezelodni, mi is 30 kilometerrel arrebb talaltunk megfelelo helyet. Jelenleg meg talan ez nem annyira aktualis, de el fog jonni az az ido, amikor mar kb teljesen mindegy hol van, nem fogja nagyon tudni, sajnos.
2021. jan. 9. 13:03
 19/28 anonim ***** válasza:
88%

Sajnos novemberben mi is hasonló helyzetbe kerültünk.

Azt írod még nem vészes. De , ez már nagyon vészes. Ne dugd homokba a fejed. Nekik már állandó felügyelet kellene. Nem tudom másfelé milyenek az otthonok de mi felénk normálisak. Hiába fáj, be kell látni, hogy nem lehet őket egyedül hagyni. A nagymamád már nem sokáig fogja tudni ellátni a nagyapád. Ehhez szakember kell. A család vagy ott hagyja a munkahelyét és idegileg rámegy vagy most kerestek egy otthont. Azt ugye tudod hogy iszonyatos várólisták vannak? Akár évek. Vagy kifizetsz egy nagyobb összeget és azonnal költözhetnek. Nem mennek tönkre lelkileg egy otthonban. Ott felügyelet van, nem börtön. Orvos jár ki, főznek , takarítanak rájuk. Ezeket is egyre nehezebben oldják meg ebben a korban. Mi mindig attól féltünk, hogy a mama nehogy véletlen felgyújtson valamit. Úgy hagyja a tűzhelyet, nem csukja be a kályhát, bármi. Egyedül volt , elesett. Mi találtuk meg , borzasztó rossz volt( de nem lett baja szerencsére de egy fél nap ott feküdt a hideg konyhakövön) akkor lett döntés az otthonról. Nehezen fogadtam el , de inkább mint hogy kint az udvaron fagyjon meg, mert ott esik el pl este és nincs segítség. Nekik már soha sehol nem lesz igazán jó. Sajnos

2021. jan. 9. 13:35
 20/28 anonim ***** válasza:
69%

19 vagyok

Mifelénk pont a felügyelet lenne drágább. Nem tudom nálatok mi mennyi

De 4000 ft / nap az otthon. A felügyelet meg hátha nem is szakképzett hanem egy dolgozni akaró 1000 Ft/óra és nagyon keveset mondtam de mondjuk faluról beszélünk.

2021. jan. 9. 13:38
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!