Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Nagyszülők » Hogyan lehet ezt lelkileg...

Hogyan lehet ezt lelkileg atveszelni?

Figyelt kérdés

Nem is biztos, hogy ez egy kerdes. Csak nyomja a lelkemet, sirhatnekom van es kiakarom irni magambol. Parom nagypapajarol par hete kiderult, hogy attetes hasnyalmirigy daganata van. 72 eves. Az egesz testeben szetterjedt, nincs erintetlen nyirokcsomo, sem szerv. Vizsgalatokra jart januar ota gyomorpanaszokkal, marcius vegen volt az utolso vizsgalat (itt meg semmit nem talaltak sehol), aprilis kozepen a ra kovetkezo, ahol mar a szetburjanzott rakot mutatta a CT. Nem is gondoltak elotte rakra. Juniusban kezdodik el a kezelese, valami ujfajta kemot fog kapni. Minden etkezes utan eros gorcsei vannak, sokat fogyott ezido alatt is, morfium tapaszt is kap mar, de azzal sincs mindig jol. Onellato, viszont a nap nagy reszeben csak fekszik, alszik, tevezik

O egy eletvidam, izgo-mozgo bacsika volt vilageleteben, mindig barkacsolt valamit, vagy kerteszkedett, szerelt, imadott nyaralni, mindenhez pozitivan allt az eletben, a mai napig edesemnek hivja a feleseget, iden volt az 50. hazassagi evfordulojuk is. Kifele azt mutatja, hogy nem viseli meg a tudat, hogy meg fog halni. Mert sajnos mindenki tudja, hogy ennyire sulyos allapotban nehezen visszahozhato. Foleg, hogy nem is mutheto.

Ma viszont meglattam azt, amin nem tudok tullepni, megszakadt a szivem. Az ablakbol lattam, senki mas csak en, es o sem vett engem eszre. Kint setalt a kertben, megnezte a rozsait, amiket o ultetett, o gondozott es locsolgatott, megsimogatta a leveluket es elkezdett sirni. Utana ment tovabb, a barackfat is megsimogatta, mindent vegignezett a kertben. Mintha bucsuzott volna. De latszott, hogy nem akar meg bucsuzni, nem akar meg menni, latni akarja meg ezeket. Amikor visszajott a hazba, ugy tett mintha semmi nem tortent volna. Nekem beleszakadt a szivem. Annyira sajnalom ot, hogy ebben a tudatban kell elnie, hogy ilyen fajdalmakat kell atelnie es nem tudunk neki segiteni, hiaba probalunk. Tehetetlenek vagyunk. Tehetetlennek erzem magamat.

2020. máj. 8. 19:54
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
Az első és legfontosabb amit tehettek érte, hogy nem mondotok le róla. Erősítsék a szeretetetekkel. Tegyetek úgy, mint bármelyik átlagos napon. Ne éreztessétek hogy meg fog halni, de közben legyetek vele sokat. Próbáljátok örömet szerezni neki. És adjatok célt az életének. Hogy legyen miért még várnia, és itt maradnia.
2020. máj. 8. 20:10
 2/6 anonim ***** válasza:
100%

Nagyon erős a bácsi lelkileg! Nem mutatja ki az érzéseit, hogy ne terhelje a családját még jobban. Ő már tudja, hogy ez megvaltoztathatatlan, és azt is hogy nagy teher a családja számára, ami történik. Ő egy hős!

Barátnőm anyukája is hasonlóan volt, neki is sajnos hasnyálmirigy rák, ami nagyon gyorsan (2 hónap alatt) el is vitte, ő nem vállalta a kemot, mert a dokik azt mondtak, kemoval 6 hónapig élhet, anélkül 3. Ő nem vállalta be ezt.

Kitartás. Szeressétek. Beszélgessetek vele sokat. Lehetőleg ő meséljen gyerekkorarol, katonai élményeiről, stb.. Amiről szeret beszélni. A betegségéről csak akkor ha ő tereli rá a szót, amúgy ne.

Kitartás mindenkinek!

2020. máj. 8. 20:15
 3/6 A kérdező kommentje:

Ezzel a tipusu kemoval azt mondta a doki, hogy egy-masfel evet tudnak hosszabbitani az eleten. Az attetek eltunnek, a daganat zsugorodhat, de nem lesz mutheto. Viszont nelkule nagyon hamar meghal. :(

En abban bizok, hogy megeli a juniust.

A parom a legpozitivabb a csaladban, o mindig kerdezgeti, hogy mivel mit hogy kell permetezni, mit hogy kell osszeszerelni, szoval mindig beszelteti mindenrol amit eleteben szeretett es mindenrol ami nem a rak. A mamaja viszont nagyon sokat beszel errol. Parom ilyenkor is probalja terelni a temat, tobb kevesebb sikerrel.

2020. máj. 8. 20:26
 4/6 anonim ***** válasza:
100%
Az én drága papám is ezt csinálta. Minden virágot, fát megsimogatott, beszélt hozzájuk. Majd odament a kutyájához, tőle is elbúcsúzott. Hallottam, hogy mondta a kutyának, vigyázzon mamára. Nekünk unokáknak is ajándékot adott, ölelgetett, meg, hogy vigyázzunk magunkra. Papa sem tudta, hogy véletlenül hallottam, láttam őt. Akkor még nem tulajdonítottam semmit, mert nem volt beteg, csak öreg volt. De 2 héttel meghalt. Akkor ugrott be, hogy papa bucsúzott. Megérezte a halálát. Mama tudta, és mondta is, hogy papa már fel volt készülve rá. Remélem a párod papája meggyógyul. Jobbulást neki.
2020. máj. 8. 20:59
 5/6 A kérdező kommentje:
Ah, borzaszto ez. Annyira latszik, hogy nem akar meghalni es fel.
2020. máj. 8. 22:09
 6/6 anonim ***** válasza:

Szegény bácsi :( Borzasztó belegondolni, hogy mit élhet át. Bárcsak soha senki nem lenne rákos, szerintem az egyik legborzasztóbb betegség.

Nagyon sajnálom, pláne hogy ilyen jó emberként, idősen, ilyen dologgal kell megküzdenie. Szép hogy így szeretitek, éreztessétek vele minél többet, az biztos jól esik neki. Közös kis programok. Esetleg elterelni a figyelmét, meséltetni, apró dolgokba befogni amit persze bír, hogy hasznosnak és szükségesnek érezze magát.

Kitartást Nektek!

2020. máj. 8. 22:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!