Nálatok hogy alakultak az "elnevezések", amikor új
generáció született a családban?
Figyelt kérdés
A nagyszülőkből már csak ketten élnek nálunk, a férjem 2 nagymamája. Akik eddig "a Mama" és "a Nagyi" voltak. Most viszont az én anyukám lesz nagyszülő, de nem lehet "Mama", mert az már foglalt, és a férjem családja mindig is úgy fogja hívni, nem engedik, hogy "Dédi"re váltsunk :D
A gyerekem így meg majd összezavarodik, hogy most melyik a Mama...
Nálatok hogy volt ez?
Tudom kicsit buta a kérdés, de mégis rágom magamat rajta :)
Hát nalunk evidens volt, hogy az én anyám a gyereknek Mama, a nagymamam9pedig dedimama. De mivel amúgy eredetileg két pár nagyszülő lenne, a nevüket is hozza tettük: Eva mama, Teri mama
2019. szept. 20. 13:31
2/13 anonim válasza:
Nincs gyerekem és a dédszüleimmel sem volt közelebbi kapcsolatom, de az nem lenne jó megoldás, ha anyukád is "mama" lenne (mert mégiscsak az), a többiek is maradnának "mamák", ha már ennyire ehhez van szokva a család és inkább a keresztnevüket tennétek hozzá, hogy ne legyen félreértés? Pl Kati mama, Zsuzsa mama, Mari mama, stb. A gyereket úgysem foglalkoztatja még kiskorában, hogy ki milyen rokona pontosan, nagyobb korában pedig el lehet majd neki magyarázni és meg fogja érteni.
2019. szept. 20. 13:32
3/13 anonim válasza:
Nálunk simán ugrottak egyet a generációk. Ennek ellenére nagyanyámat Mamának szólítom, nem Dédinek, és ha néha a gyerekek előtt is így sikerül utalni rá, akkor visszakérdeznek, hogy a Te mamád? :)
2019. szept. 20. 13:52
4/13 anonim válasza:
Nem értem a problémát...
Nem lehet a mama mama mert már foglalt :S
Nekem meg a testvéreimnek amúgy a mama mama volt a papa meg papa, a dédimama is csak simán mama úgy ahogy dédipapa is csak simán papa volt :) nem volt ebből gond,mert hozzá tettük,hogy pl pesti mama,balatoni mama stb a szüleim is is mindig így mondták.
Az én gyerekeimnek van a papa belőle csak 1 van. Van a pesti mama és a nagy házi mama (10-emeletesbe lakik, ő fejükből pattant ki így). Aztán van az állatos dédi (apukám anyukája tart pár disznót, ő fejükből pattant ki) és van a csak simán dédi (anyukám anyukája).
2019. szept. 20. 13:54
5/13 anonim válasza:
Ja, most olvastam el rendesen, és felfogtam. Nos, a lőtéri kutyát nem érdekli, hogy ha a FÉRJED nagymamája a Mama, akkor a TE anyád is Mama-e. Majd kialakul, hogy különböztetitek meg. Öcsém annó lakhely szerint definiálta a nagyszüleit. A férjem a családnevük alapján. Az én gyerekeim eléteszik a keresztnevüket, de hallottam már olyat is, hogy egy tulajdonság, vagy egy kisállat neve került a Mama szó elé. A gyerekek leleményesek, nyugi.
2019. szept. 20. 13:54
6/13 anonim válasza:
A legfiatalabb nagybátyámat mindenki Öcsinek hívja a mai napig. Soha nem hittem azt, hogy az öcsém. Majd ha nagyobb lesz a gyerek, biztos érdekelni fogja, ki kicsoda. Gyerekem nincs, de az akkor 6 éves unokatesóm is megkérdezett engem 16 évesen, hogy mi hogy vagyunk unokatesók. Tudta az elnevezést, használta, de azt nem értette, hogy ez azt jelenti, hogy a szüleink testvérek, a mama és papa gyerekei.
Amíg nem érti meg, lehet ő is mama, biztos talál neki valami kreatív megkülönböztető nevet (ahogy a 4-esnél is, nagyon édesek 😃).
2019. szept. 20. 14:54
7/13 anonim válasza:
Nem volt kikérve a mamák véleménye, hogy lehetnek e dédik. Azok lettek.
Mamából több is van, nem zavarja. Ő teszi hozzá, hogy melyik. (Vezetéknév)
2019. szept. 20. 15:28
8/13 anonim válasza:
nålunk ėn vagyok a mama fėrjem ötlete volt anya=mama anyukåm meg nagyi.
2019. szept. 20. 17:48
9/13 anonim válasza:
Nálunk anyai és apai mama is mama volt. Ha hivatkozni akartunk rájuk, akkor a *X városi* mama vagy az *Y városi* mama. A dédik szintén. A szüleim mamázták az én dédimet, anyuzták az én mamámat. Egy alkalomtól eltekintve nagyon jól megértettem már kiskoromban is. Akkor éppen dackorszakos voltam és úgy döntöttem, ha ők az én dédimet mamának hívják, akkor ugyan én a mamát meg dédinek fogom. Aztán másnapra elmúlt az agymenésem és mindenki a rokoni kapcsolatnak megfelelően hívott mindenkit.
2019. szept. 20. 18:21
10/13 anonim válasza:
Nagymamám úgy utalt nagyapámra amikor a lányaival beszélt, hogy "apád". (Apád elment a boltba, Apád azt mondta hogy...)
Ez megmaradt :D Apumnak, később anyum párjának, az én páromnak, egyszer véletlenül egy vendégnek is csak úgy említette, hogy "Apád..."
Nálam eleinte láthatóan elszégyellte magát, ha kicsúszott a száján (édesapám elhunyt) de én csak nevettem :D Nekem tetszik ez a "titulus" :D
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!