Hogy utasítsam vissza, hogy ide hozzák az ételeket? Lehetőleg sértődés nélkül
Elsőéves egyetemista vagyok, a múlt hétvégén kiderült a nagyszüleimnek, hogy nem szoktam főzni, maximum hétvégente. Igazából nem vagyok akkora konyhatündér, sütikben, tortákban vagyok inkább "erős", ráadásul felesleges időpazarlásnak tartom, hogy 1-másfél órát pepecseljek a konyhában azért, hogy fél óra alatt elpusztítsak utána mindent, aztán még legalább fél óráig takarítsak, mosogassak utána. Ezért vagy a belvárosban eszem, ha éppen ott van dolgom, vagy pedig házhoz rendelem az ebédemet, uzsimat és a vacsorámat (nem gyorsétteremből). Igen, biztosan költségesebb így (sosem számoltam ki), de jóval kényelmesebb, és nekem jobb.
Viszont a nagyszüleim fel vannak háborodva ezen, és ma felhívott a mamám, hogy akkor ők hozzák majd nekem az ebédet, úgyis minden nap főz. Ezt nagyon nem szeretném, és próbáltam is mondani, hogy semmi szükség emiatt bejönniük Budapestre, ne fáradjon miattam, stb. De hajthatatlan. Anyának is panaszkodtam, ő is mondta, hogy jajj ne cirkuszoljak ezen...
De egész gyerekkoromban a nagyi főzött ránk, rettenetesen unom már azt az ízvilágot. Plusz ha nem vagyok itthon, mit csinálnak?! Kulcsot nem szívesen adnék nekik, mert néha nagy a kupi, vagy éppen előző este bulizni voltam, és még délután 1-2-kor is alszom... Meg tényleg így teljesen szabadon választhatok, mikor éppen mit kívánok meg.
“Drága Mama! Átgondoltam a múltkori beszélgetésünket és úgy döntöttem, hogy főzni fogok magamra, végülis valamikor el kell kezdeni. Megtennéd, hogy leírod az isteni csirkepörkölted receptjét? Köszi. Akkor jövőhét végén találkozunk. Puszi!”
Aztán rendelhetsz egy pizzát, vagy amit akarsz.
Nem tudom mit kell a kérdezőt pocskondiázni, meg leurizálni.
Én a férjemmel élek, illetve a másfél éves gyerekkel. Mindketten dolgozunk. Csak hétvégén főzök, hétközben rendeljük a kaját. Egy leves+ második menü 600 ft. Ha én főznék se jönnék ki olcsóbban, mivel én speciális diétán vagyok így mindent kókuszolajjal, eritrittel, és mandula vagy kókuszlisztel kell csinálnom. Arról nem is beszélve, hogy a gyerektől venném el az időt, amit a konyhában töltök munka után.
Szóval nekünk mindenképpen jobban megéri hozatni a kaját. Valószínűleg a kérdezőnek is jobban megéri, hiszen így azt eszik amit akar, és nem azt amit meg tud főzni (baromira nem jó túróstésztán élni egy hétig, mert nem tud egy rántást megcsinálni), és azt az időt amit a konyhában állással töltene, tudja a tanulásra fordítani.
Kérdező:
Mondd meg a nagy
Bocsi elküldte. Szóval.
Mondd meg a nagymamádnak, hogy rosszak voltak a laborértékeid, és szigorú zsírszegény és szénhidrátszegény ételeket kell enned, különben hánysz, hasmenésed lesz, és görcsölni fogsz. Mindent kókuszzsírral, mandulalisztel, eritrittel kell csinálni, és a tejtermékeket is kerülnöd kell, különben beteg leszel. Hidd el, ha meglátja a kókuszzsír 1500 ft/kg árát, meg az eritrit 2000 ft/kg árát, egyből nem akar majd kaját vinni neked.
Ha megunod es újra ennél a nagyanyád főztjéből, mondd meg, hogy végre javultak a laborértékeid és mostmár ehetsz normálisan.
Nem érgek egyet azokkal, akik szerint kamuzzon valamit. Nem. Mondja meg, hogy köszöni, nem kell. Elvileg a nagymama felnőtt ember, ebből értenie kell. Kulcsot nem kap, a kérdező nem őt fogja várni, ha pár napon keresztül potyára zötykölődik Pestig a kedves mama, akkor rájön, hogy tényleg nem kell a főztje.
Ha most nem áll ki magáért a kérdező, akkor sose fogják elengedni.
Áthidaló megoldás lehet, ha javasolsz néhány jól fagyasztható ételt, amit a nagymama elkészíthed, és te adagokban lefagyasztva elviszel tőle, 3-4 adagot egyszerre. Időnként, ha úgy alakul, megehettek belőle egyet-egyet, és ha elfogy esetleg jöhet az új adag.
Addig pedig határozottan állj ki a "friss étel köszönöd nem kell", "egyelőre a mélyhűtőbe sem fér több" álláspontod mellettt.
Én már elmúltam 50, 200 km-re lakunk anyósomtól és az én édesanyámtól is, de valahányszor hazalátogatunk, mindketten boldogan ajánlják a fagyasztott ételeket. Ők örülnek, ha elfogajuk, és nekem tényleg segítség, ha egy-egy vacsorát-ebédet ezekkel oldok meg.
#30, a kérdező nem azt kérdezte, mit főzzön a nagyi, hanem hogy mondja meg neki, hogy nem kell a főztje?
egész gyerekkoromban a nagyi főzött ránk, rettenetesen unom már azt az ízvilágot - ezt talán nem olvastad a kérdésben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!