Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Hogy utasítsam vissza, hogy...

Hogy utasítsam vissza, hogy ide hozzák az ételeket? Lehetőleg sértődés nélkül

Figyelt kérdés

Elsőéves egyetemista vagyok, a múlt hétvégén kiderült a nagyszüleimnek, hogy nem szoktam főzni, maximum hétvégente. Igazából nem vagyok akkora konyhatündér, sütikben, tortákban vagyok inkább "erős", ráadásul felesleges időpazarlásnak tartom, hogy 1-másfél órát pepecseljek a konyhában azért, hogy fél óra alatt elpusztítsak utána mindent, aztán még legalább fél óráig takarítsak, mosogassak utána. Ezért vagy a belvárosban eszem, ha éppen ott van dolgom, vagy pedig házhoz rendelem az ebédemet, uzsimat és a vacsorámat (nem gyorsétteremből). Igen, biztosan költségesebb így (sosem számoltam ki), de jóval kényelmesebb, és nekem jobb.

Viszont a nagyszüleim fel vannak háborodva ezen, és ma felhívott a mamám, hogy akkor ők hozzák majd nekem az ebédet, úgyis minden nap főz. Ezt nagyon nem szeretném, és próbáltam is mondani, hogy semmi szükség emiatt bejönniük Budapestre, ne fáradjon miattam, stb. De hajthatatlan. Anyának is panaszkodtam, ő is mondta, hogy jajj ne cirkuszoljak ezen...

De egész gyerekkoromban a nagyi főzött ránk, rettenetesen unom már azt az ízvilágot. Plusz ha nem vagyok itthon, mit csinálnak?! Kulcsot nem szívesen adnék nekik, mert néha nagy a kupi, vagy éppen előző este bulizni voltam, és még délután 1-2-kor is alszom... Meg tényleg így teljesen szabadon választhatok, mikor éppen mit kívánok meg.

2019. máj. 31. 20:23
1 2 3 4
 11/34 anonim ***** válasza:
27%

Engem nem érdekelt, miből fizeted.

Csak arra voltam kíváncsi, miért nem adod olyannak, akinek szüksége van rá. Nekem pl egyetemen is volt olyan csoporttársam, aki bizony semmit nem tudott ebédelni.

Egszer próbálj meg gondolni erre, miközben eszed a rendelt ebéded.

Megkérdhetnéd nagyanyádat, hogy heti egyszer, megbeszélt időpontban látogasson meg és hozzon nagyobb adagokat. Aztán elosztogatod.

De valószínűleg nem fogod, ehhez jószív is kellene.

2019. máj. 31. 21:01
 12/34 A kérdező kommentje:
Nem szeretnék ezzel külön foglalkozni, osztogatni, pakolgatni. Nem tudom, ez miért annyira nagy gond, és miért kell rögtön "szörnyszívűnek" beállítani. Minden hónapban jótékonykodom, karácsonykor különösen. De biztos nagyon tisztában vagy ezzel, ha ennyire magas lóról beszélsz.
2019. máj. 31. 21:03
 13/34 anonim ***** válasza:
74%

Meg tudlak érteni, a legjobb kaját is meg lehet unni. Ha például hétvégén küldenek veld egy hétre való sült húst, mert az eláll vagy 2 kiló rakott krumplit, hogy minden nap legyen főtt ebéded, akkor pár hónap alatt eljutsz oda, hogy rá se tudsz nézni.

Ha az a gond, hogy igazodni kéne, mindig otthon lenni és fogadni őket, amikor épp akarnak menni, akkor mondd meg a mamádnak, hogy kiszámíthatatlan a napirended, előadások, közös csoportos tanulás a könyvtárban vagy hogy simán nem tudsz hazaugrani ebéd időben, mert 2 előadás közt 20 perced van és az nem elég az utazásra. Ha ezt nem értik meg, többet nem tehetsz.

2019. máj. 31. 21:20
 14/34 anonim ***** válasza:
79%

Jaj, de borzasztó, mennyi rosszindulatú ember van a gyakorikérdéseken, akik a válaszadási lehetőséget arra használják fel, hogy pocskondiázzanak egy segítségkérő idegent, akiről semmit nem tudnak! Neki mondom: a nagymama nem hajléktalanoknak hozza el az ételt, hanem az unokájának. Hazudni neki meg a legnagyobb szemétség lenne!

Kérdező, nagyon határozottan közöld velük, hogy ne hozzanak, nem kérsz. Ha megsértődnek, azt ők csinálják, nem te, nem tudsz ellene mit tenni, és nem is dolgod. Ha haragszik, az az ő baja lesz, te attól egy percig ne érezd magad rosszul, hogy nem fogadsz el valamit, amit rád akarnak erőszakolni, pedig neked kifejezetten kellemetlen.

2019. máj. 31. 21:37
 15/34 anonim ***** válasza:
73%

Nem avatkoznék az életedbe.

Ők "úgy maradtak", gondoskodni akarnak.

Beszéld le őket. Mondd meg, hogy nagyon szereted

a Nagymama kosztját, ezért időnként meglátogatod őket.

De neked megvan az életritmusod. Most így élsz,

később majd nyilván másképpen lesz.

Neked MOST EZ a legkényelmesebb.

2019. máj. 31. 21:38
 16/34 anonim ***** válasza:
69%

Semmiképp se hazudj, és ne add oda hajléktalanoknak, rászorulóknak!

Ha egy dolgot megtanultunk a szappanoperákból, akkor az az, hogy egy problémát sose hazugsággal próbáljunk megoldani, mert akkor arra épülni fog még egy hazugság, arra még egy, és lassacskán az egész életünkön egy 1000 részes hazugság, kavarás és dráma lesz.

Egyetemista vagy, most kerültél el otthonról, igenis ki kell harcolnod a saját autonómiádat, a saját szabadságodat! Lehet ételt rendelni urizálás, pazarlás, pénzkidobás stb. tök mindegy, de ez a saját egyéni döntésed! Úgy lesz valaki érett önálló felnőtt, hogy döntéseket hoz, hol jót, hol rosszat, teljesen mindegy! A lényeg, hogy utána tudjon belőle tanulni.

A nagyid biztos egy nagyon rendes ember, és csak jót akar, de jelen esetben kőkeményen bele akar avatkozni a saját éppencsak kialakult önálló életedbe. Meg kell neki mondani, hogy Eddig, és ne tovább! Adja az ételeit a rokonságnak, a hajéktalanoknak, a macskáknak vagy akinek akarja, de ide ne hozza őket, mert nincs rá szükséged!

2019. máj. 31. 21:45
 17/34 anonim ***** válasza:
70%

#11-es: Álljál már le, légyszi!

Senkit nem érdekelnek az éhező évfolyamtársaid meg a hajléktalanok stb. Nem a kérdező, és nem a mi feladatunk ellátni őket élelemmel!

Reklamáljanak a politikusoknál, hogy az éhezők ellátásra és ne stadionokra meg egyéb hülyeségekre költsék a pénzt!

2019. máj. 31. 21:49
 18/34 anonim ***** válasza:
74%
nem kéred és kész. ha te nem fogadod el, ők akár fejre is állhatnak, nem jut el hozzád a kaja.
2019. máj. 31. 22:14
 19/34 anonim ***** válasza:
21%
Valami diétát kellene kitalálnod, hogy ahhoz kell tartsad magadat.
2019. máj. 31. 22:15
 20/34 anonim ***** válasza:
47%
Az hogy derült ki,hogy te rendelni szoktál? Nr haragudj,ha ezzel most rosszat írok,de nemem.az jutott eszembe,hogy a szüleid állják a kiadásaidat,beleértve az evest is,és ők panaszkodtak a nagymamának. Aki dzeretne segíteni,ezért kitalálta,hogy majd ő visz neked ételt. Ezt csak azert ítom,mert felháborodtál azon,hogy a te pénztárcádban ne turkáljanak,viszont a szüleidet szinte megsem említed. Nrm.lehet hogy innen fúj a szél?
2019. máj. 31. 22:32
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!