Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Közeli hozzátartozó halálakor...

Közeli hozzátartozó halálakor kinek mi segített, hogy könnyebben viselje a gyászt?

Figyelt kérdés
2019. ápr. 24. 20:13
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
87%

Nyolc hónapos volt a kisfiam mikor anya meghalt. A párom dolgozott. Nem vonulhattam el, nem merülhettem bele az érzéseimbe, és talán így volt jó.

És igen, az idő. Másfél éve történt. Minden nap gondolok rá.

"Beszélek" hozzá. Emlékezem.

2019. ápr. 25. 07:32
 12/21 A kérdező kommentje:
A séta nekem is sokat segít,napi szinten kimegyek a természetbe,az udvarba is sétálgatok meg estefelé. Bár olvadni nagyon szeretek az most nem köt le,nem tudok koncentrálni. A beszélgetés néha jó,van amikor azt se igénylem. Tv,számítógép is idegesít egyedül a mobilom használom.Néha úgy érzem már semmi sem tud kitölteni,boldoggá tenni az életben.
2019. ápr. 25. 08:02
 13/21 anonim ***** válasza:
100%
Az apám 2 órája halt meg. Kicsit fura tudom...de ez a helyzet. Még nem tudom mi fog segíteni de az élet nem áll meg. Dolgozni kell, élni tovább az életem ahogy eddig. Jó ha vannak az embernek hobbijai, barátai.
2019. ápr. 25. 10:11
 14/21 A kérdező kommentje:
13-as fogadd részvétem...nekem múlt pénteken halt meg.
2019. ápr. 25. 10:54
 15/21 anonim ***** válasza:
96%

Részvétem mindkettőtöknek (a kérdezőnek és a #13-as válaszolónak is).

Nekem több dolog segített egyszerre, együtt.

Egyrészt nem engedhettem meg magamnak, hogy "elhagyjam magam", vigyáznom kellett anyámra és a húgomra, akik lelkileg teljesen összetörtek. Apu halálakor én maradtam az egyedüli férfi a családban (23 évesen), vigyáznom kellett a lányokra. Nem zuhanhattam össze. Erőt kellett vennem magamon, hogy támogatni tudjam a "gyengébbeket".

Másrészt nekem nagyon sok erőt adott az, hogy "pozitívan" álltam a dologhoz. Szándékosan nem arra koncentráltam, hogy mit vesztettünk a halálával, hanem arra összpontosítottam, hogy milyen jó ember volt és mennyi mindent kaptunk tőle (lelki értelemben) és hogy nagyon sokaknak nincs ilyen szerető családja és édesapja, mint amilyen nekünk megadatott. Tehát nem a veszteségekre koncentráltam, hanem arra, hogy mennyi szépet és jót kaptunk tőle az életben.

Harmadrészt én naponta kimentem hozzá a temetőbe "beszélgetni". Sok olyan dolog volt bennem (főként érzések és gondolatok), amit nem mondtam el neki, amíg élt. Egyszerűen azért, mert nem számítottunk a korai halálára. A sírjánál állva elmondtam neki a gondolataimat, ami sokszor nagyon megnyugtató volt. Jó volt kibeszélni magamból a dolgokat.

Negyedrészt arra gondoltam, hogy egészen biztosan csak jó helyre kerülhetett, mert nagyon jó ember volt, mindenki szerette. Ha jó helyre került, akkor ott már nincsenek problémái, nehézségei, fájdalmai stb. Ez is megnyugtatott.

És végül, ahogy sokan írják: az idő enyhíti a fájdalmat. Nagyon, nagyon lassan. De tényleg begyógyítja a sebeket.

Részvétem még egyszer.

2019. ápr. 25. 13:36
 16/21 anonim ***** válasza:
73%
Apu tavaly augusztusban halt meg, úgy hogy mindenki előtt titkolta,baj van.... utolsó két hónapjában már nem tudta rejtegetni.Két ötéves iker lány unokát,engem a lányát hagyott Tüdő és máj rák.Mérhetetlen erő volt benne,mert biztos volt fájdalma, titkolta a végsőkig,hogy ne kelljen orvoshoz fordulni, otthon akart meghalni.. Borzasztóan nehéz, hiányzik, nem múlik a fájdalom,a két lányom tartja bennem az erőt.De nem múlik,ha mondhatom csak rosszabb!!! Én így érzem.Csak rosszabb.
2019. ápr. 25. 14:48
 17/21 A kérdező kommentje:

15-ös váalszoló: köszönöm a részvét nyilvánítást és hogy leírtad a megtapasztalásaidat. Próbálom folytatni az életet,de még rám nehezedik a fájdalom.Friss a seb.Igyekszem visszatérni az életbe,édesapám se szeretné, hogy miatta depressziózzak.Nálma jelen van most néhány nap után az ingerlékenység,érzékenység is.Néha váratlan időpontokban el is sírom magam.Hol könnyebb, hol nehezebb.

16-os válaszoló: édesapám is az utóbbi két hónabna volt betegebb,de valószínű már előtte is.Érelmeszesedése volt a lábát fájlalta,mostanában már nagyon,orvoshoz alig akart menni.A kórházi vizsgálatok azt mutatták a szervezetében az erek 40-50% elmeszesedtek,nem lett volna már segítség,végül komplikáció lépett fel, összeomlott a légzés, keringés...és gyorsan elment.Bár rosszul ment,fájlalta a lábát más nem látszott rajta,nem voltak más egészségügyi gondjai.Orvosokról alig akart hallani még akkor sem amkir rosszul lett, valószínűleg azért mert itthon szeretett volna meghalni.

2019. ápr. 25. 15:26
 18/21 anonim ***** válasza:
84%
Olvastam, rengeteget. De nekem mindig az olvasás volt a menekülésem. Sétálni nem szerettem, mert mindenhol anya-lánya párosokat láttam. Ha meg valaki nagyon öreget láttam, gonoszság, tudom, de arra gondoltam, miért nem ő halt meg anyum helyett, miért ér többet az az ember.
2019. ápr. 25. 18:13
 19/21 A kérdező kommentje:
Általában a természetbe sétálok egyenlőre nagyon nehéz bent lennem,mozgásban kell lennem.
2019. ápr. 25. 18:44
 20/21 A kérdező kommentje:
Lehet a depressziós hangulatnak tudhato be,de korábban alszom el és ahhoz képest többet is alszom,igaz ébredezek is időnként.Meg jól lefárasztom magam napközben.
2019. ápr. 25. 21:09
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!