Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Mit tehetnék? Lányom nem akar...

Mit tehetnék? Lányom nem akar tanulni?

Figyelt kérdés
Lányom elsőéves a középsuliban. Szakmát tanul, amit ő választott. De az a helyzet, hogy nem tanul. Év elején kollégiumba ment. Ő szerette volna azt is, ám legyen, beköltözhetett. De azzal a feltétellel, hogy ha nem tanul, kiveszem onnan. 8 tárgyból állt bukásra, tehát kivettem. 3 havonta kitalálja, hogy ő mégis más akar lenni, viszont mindig mást mond. Egyszer elvittem, hogy átiratom abba a másik iskolába amit ő mondott, kvázi kiröhögték, hogy mit akar ő ott ilyen jegyekkel. Azóta valamelyest javított, év végén csak 1- ből bukott. Most nyári gyakorlat van nekik, ott érdeklődtem, hogy hogy dolgozik a leány, és tulajdonképlen nem mondtak róla se jót, se rosszat. A környék legjobb üzemében helyeztem el, de ő csak a vállát vonogatja. Már elkopott a szám annyit beszéltem vele. A főnöke is próbál vele zöld ágra vergődni, nem tudom, hogy mennyire hallgat rá. A saját tankönyveit adja neki kölcsön, a recepteket kiírhatja, hogy gyakoroljon itthon. De tegnap kiderült azt mondta ott, hogy nem olyanok itthon a körülmények. Valóban nincs itthon egy profin felszerelt sütödénk, de tálak, tepsik, alapanyagok vannak. Bármit meg lehet sütni, én is szoktam. Azt hittem, hogy a föld alá süllyedek szégyenemben, mikor ezt meghallottam. Már nem tudom, hogy mit tehetnék még. Mivel nem olyanok a jegyei, mondtam neki, hogy érettségiig maradjon meg a fenekén, utánna ha lehet, felőlem választhat másik szakmát, csak kezdjem magával végre valamit. Amúgy nem buta lány, okos ő, de most egyszerüen nem értem, hogy mi lelte. Már nem tudom, mit tehetnék még?
2018. júl. 7. 13:59
1 2 3 4
 21/31 A kérdező kommentje:
Úgy értem, hogy nem érinti, hogy nem fogok meghalni, ő ugyanúgy jár iskolába, teendője velem nincs. Van, hogy nagyon rosszul vagyok, de azt ő többnyire nem is látja, tehát nem tud róla. Tudja, hogy nem lesz semmi baj, persze aggódik, és persze, én is aggódom, hiszen csak 1 életem van nekem is, de nem élhetek úgy, hogy jajj most baj lesz. Nem lesz, nem lehet semmi baj. De most a kérdés nem is rólam, róla szól.
2018. júl. 7. 19:23
 22/31 anonim válasza:
59%

En ugy hogy szart se tanulok otthon es hazikat sem csinalok szinte mindenbol 5os vagyok es csak 1-2 4esem lett. Ugyhogy engem nem fenyeget ilyen veszely.

Szerintem amugy a lanyanak most van a lazado korszaka.

2018. júl. 7. 20:24
 23/31 anonim ***** válasza:
51%

Nagyon rá vagy tapadva a lányodra!

Nem muszáj szerintem mindenhova bemenni, akkor sem ha befolyásos vagy.

Eddig is azt hallgatta, gondolom, hogy bármit megtehet, azért nem tudott ténylegesen, a saját ízlése szerint és olyat választani, amit meg is tud tanulni.

2018. júl. 7. 21:44
 24/31 A kérdező kommentje:
2 hete van ott nyári gyakorlaton. És még csak most érdeklődtem a főnökétől, hogy hogy megy neki. Ez az első munkahelye, szerintem természetes, hogy érdekel, hogy mi van vele. Nem járok a nyakára, de érdekel a munkája, a tevékenysége. Az iskolában sem voltam csak 2x vagy 3x egész évben. Abból is az egyik alkalom az évnyitó volt.
2018. júl. 7. 23:04
 25/31 anonim ***** válasza:
51%

Kérdező, a középiskolások/szakiskolások évnyitójára ritkán mennek szülők. Anno az első évnyitómon anyukámon felül volt kb. 2-3 másik anyuka és csókolom.

Amit tenni tudsz, hogy megmondod neki, hogy ha már ezt kitalálta magának, csinálja szépen végig.

2018. júl. 8. 00:48
 26/31 anonim válasza:
48%

Szerintem szép dolog tőled, hogy így aggódsz a lányodért, még ha ő ezt nem is becsüli. Bár a mi családunkba pont a bátyám ilyen nem tanulós típus, de azért ilyen sose fordult elő, hogy 8 tárgyból álljon bukásra nem hogy még meg is bukjon akár egyetlen egyből is. Anya egy ideig noszogatta, hogy ha tanulna akár jobb tanuló is lehetne, de a bátyám a nulla tanulásával mindig törekedett arra, hogy ne bukjon és nehogy a nyáron akár egyetlen könyvre is rá kelljen néznie. Így anya föl is adta, hogy tovább noszogassa a tanulással. De sajnos nálatok más a helyzet, szomorú, hogy a kislányod ennyire szarik bele mindenbe. Akkor miért nem tanult inkább gimiben? Ott aztán még ülhetett volna 4 évet az iskolapadban és gondolkodhatott volna, hogy hogyan tovább. És még a gyakszit is megúszta volan..

Te pedig a sok fáradozást ;)

Én a helyedben elküldeném valami jó kis diákmunkára, ahol egy kicsit észhez térne. Én 16 éves korom óta dolgozok nyáron diákmunka keretei közt, és minden nyár végén ráeszmélek, hogy én sose tudnék örök életemben egy koszos gyárban megrohadni, ahol még az én diák fizum is több mint az ott dolgozóknak. És sajnos a mai fiatalok nagy része ilyen, hogy csak követelőzni tud, de semmit nem tesz le az asztalra. Én megértem az aggódásod, teljesen jogos. Hiába fiatal még a lányod, ha azt választotta, hogy ő szakmát tanul akkor igen is tanulja azt, vagy ha nem érdekli akkor változtasson nagyon gyorsan az egész hozzáállásán és keressen mást.

De ha okokat keresnék a hirtelen változásra én első sorban a baráti körben kutakodnék, a barátok általában nagy hatással vannak az emberre:)

2018. júl. 8. 02:55
 27/31 anonim ***** válasza:
100%
Kérdező, szerintem a fő probléma itt a motiváció hiánya. Semmit nem lehet muszájból csinálni rendesen. Értem, hogy a lányod választotta a szakmát, de szerintem mégsem tetszik neki annyira, mint ahogy a választásnál gondolta, lehet, hogy nem tudja elképzelni magát ebben a szakmában, ezt támasztja alá az is, hogy gyakran kitalálja, hogy mégis mást szeretne. Semmi probléma nincs ezzel, egy középiskolai felvételi előtt álló, 14 éves gyerek még nem feltétlenül tudja felmérni, hogy melyik szakma mivel jár és nem is biztos, hogy tudja, hogy mi érdekli valójában. Én sem tudtam, csak gimnáziumban fogalmazódott meg bennem, hogy mivel is szeretnék foglalkozni. Lehet, hogy a lányod saját magának sem meri bevallani, hogy ez a helyzet, de ettől még őt is frusztrálja ez a bizonytalanság. Szerintem az az egy lehetőség van, hogy a lányod is elfogadja, hogy nem tudja, hogy mit akar az élettől és igyekszik legalább minden tárgyból egy kettessel átmenni, ameddig meg nem jön neki az ihlet, hogy mivel is szeretne foglalkozni és ha megtalálja az útját, akkor igyekeztek neki biztosítani, hogy el tudja végezni a megfelelő iskolát, tanfolyamot a célja eléréséhez (nyilván ésszerű keretek között, mondjuk egy vagy két OKJ, esetleg főiskola elvégzéséig érettségi/szakiskola után, nem a 25-30 éves korig tartó semmittevésre, mamahotelezésre gondolok "útkeresés" címszóval). A szülői oldalról nektek fontos lenne támogatni őt, biztos érzelmi hátteret biztosítani neki, éreztetni vele, hogy nem haragszotok rá, normális, hogy ebben a korban még keresi az útját (pl az én szüleim mindig azt mondták, hogy nem lehet belőlem semmi, ha csak hármas vagyok x tantárgyból vagy prosti leszek, ti ne legyetek ilyenek). Azzal segíthetitek, ha minél több lehetőséget felkínáltok a számára, minél több szakmával megismertetitek, ameddig nem talál egy olyat, amit tényleg szívesen csinálna. Szakma keresésében nem igazán vagyok otthon, más ebben biztosan többet tud segíteni, de esetleg elvihetnétek educatio kiállításra, igaz, ez főleg a főiskola/egyetem választásban segít, de itt nagy vonalakban megismerheti a különböző szakmák velejáróit (pl egészségügy, irodai munka, műszaki irány és bármi egyéb).
2018. júl. 8. 13:25
 28/31 anonim ***** válasza:
69%

1. nem kell vele különösebben foglalkozni, a minimális 3-as legyen meg, aztán csá

2. érettségire, ha van esze, összekapja magát úgyis

2018. júl. 9. 08:39
 29/31 anonim ***** válasza:
22%
16éves korig tanköteles..utána mehet a szalag mellé is dolgozni..nem kötelező sütögetni, vagy amit szeretne..
2018. júl. 9. 13:20
 30/31 anonim ***** válasza:
100%

Ha a büntetés, kollégiumból kivétel nem használt, akkor én megígérném, hogy ha javít a jegyein, annyit, amennyit a másik iskola kér, akkor átviszem oda.

Én megértem, hogy ha gyűlöli a leendő szakmáját, akkor nem akar tanulni, úgy meg, hogy te dugtad be egy üzembe gyakorlatra, ez nem is az ő sikere, hanem a tied, nyilván nem motivált.

Ha értelmes gyerek, akkor meg lehet vele értetni, hogy csak akkor tud váltani, ha jobban tanul.

2018. júl. 10. 08:54
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!