Mit tehetnék? Lányom nem akar tanulni?
#1es vagyok,én kitartok amellett hogy lányának kell döntenie.
A "kemény kéz" se megoldás...
De itt a nyár és igen,Döntenie kéne?!
Gondolom 12-13 éves kortól az iskolába is szóba kerűlt a pálya választás,annó nálunk 6.os ként.Nem gimnázium miatt,hanem mint a normális felnőtté válas része...
Én elbeszélgetnék vele, hogy így mégis mik a tervei. Mit akar így csinálni? Mit vár ettől? Mert ilyen hozzáállással nem igen fog előre jutni semmiben sem... Nem arról van szó, hogy mindenkinek egyetemre kell mennie vagy mindenkinek le kell érettségiznie (bár azért az ma már egy alap), mert mindenkinek más az érdeklődési köre és mások a képességei stb. Ugyanakkor legalább egy szakmát ki kell tanulni, hogy legyen egy normális használható végzettsége, amivel könnyebben tud boldogulni. Nyolc általánossal azért nem olyan csudijó az élet...
Amúgy korábban, általános iskolában hogyan viszonyult a tanuláshoz? Akkor jobb eredményei voltak? Ezt csak azért kérdezem, mert pl. nekem az összes szakmára készülő osztálytársam így járt, mert nem szerettek tanulni és azt gondolták, hogy majd a szakiskolában nem kell csinálni semmit, nem kell tanulni stb., aztán ott szembesültek vele, hogy ez nem egészen igaz, mert bizony ott is tanulni és gyakorolni kell, különben nem ér semmit az a papírfecni, amit megkapnak, ha egyáltalán eljutnak odáig. Szükség van a szakmunkásokra, de csak a jó, képzett szakmunkásokra és ők nem azok közül kerülnek ki, akik a középiskolában csak a falat bámulták....
Nyilván az sem mindegy, hogy mit tanul és az érdekli-e, tetszike-e neki stb., és én megengedném, hogy egy másik szakot válasszon, mert tiniként az ember még nem biztos, hogy 100%ig meg tudja ítélni, hogy mivel szeretne foglalkozni. Minden másra is rá kell kérdezni, pl. nem került-e rossz társaságba, nem bántják-e és ilyenek. Ugyanakkor egy fentihez hasonló beszélgetés szerintem nem ártana, hogy tudatosuljon benne, hogy tenni is kell az adott cél elérésének érdekeben és semmi sem megy csak úgy magától. Lehet, hogy az is segítene, ha mutatnál neki egy-két példát, hogy mire viheti, ha nem tanul semmit pl. közmunkásokat vagy elküldhetnéd valamilyen betanított munkára a nyáron, hogy egy kis bepillantást nyerjen ezebe is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!