Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Úgy érzem, visszahúz a családo...

Úgy érzem, visszahúz a családom. Hogyan kezeljem a helyzetet?

Figyelt kérdés

Próbálok rövid lenni.

Az a helyzet, hogy elég nagy célokat tűztem ki magam elé már tizenéves korom óta, jóval nagyobbakat, mint azt "illett volna" a családi-és anyagi hátteremhez képest. Eddig mindig sikerült többé-kevésbé helytállnom (kevésbé, mert sajnos egy örökös kisebbsegi komplexus sajnos mindig az árnyékomban lesz), és ebben nyilván szerepet játszik, hogy a családom anyagilag (a lehetőségekhez képest) támogatott, még ha egyebekben inkább csak hátráltattak is.

Egy mélypontot követően úgy gondoltam, hogy nem hagyom veszni a lehetőségeimet, ezért az elmúlt időszakban nagyon sok dologba kezdtem bele, amelyeket szerencsére tudok párhuzamosan menedzselni, habár az erőforrásaim nagy részét ki is merítem.

Általában addig haladok töretlenül a feladataimmal, amíg haza nem látogatok (egyetemista vagyok, mellette dolgozom, nem otthon élek).

A családom az utóbbi években rettenetesen megkeseredett és bezárkózott, semmilyen szinten nem haladnak előre. Apámnak komoly betegsége van (ami bár jól kezelhető és kezelt is) mentálisan fogva tartja, nem hajlandó változtatni semmin, nem érdeklik a problémák stb. Anyám munkanélküli, mentálisan sincs teljesen rendben (értem ezt úgy, hogy leginkább mentális gátja van annak, hogy nem talál munkát + bele van keseredve az életbe, nincs kapcsolata kb senkivel). Testvérem otthon él velük, ő is sajátosan megrekedt állapotban van, habár neki legalább relatíve jól fizető állása van(amit utál), és kevésbé van bezárkózva, de az új dolgokra, változásokra ugyanúgy nem képes nyitni.

Na most, én ebből próbálok kitörni, amióta az eszemet tudom. Nagyon nehez, mert ennek a családnak van egy érdekes háttérsztorija, ami azért gyerekkoromtól megpecsételi a sorsom. De mégis, alapvetően nem bírnék tükörbe nézni, ha teljesen hátat fordítanék nekik csak azért, mert lehúznak mentálisan. Kb. én vagyok az egytlen pozitív dolog az életükben (nem nagyképűségből, de tényleg akkor dobódnak fel kicsit, ha hazamegyek, elmesélem mi van velem, meghallgatom őket stb). De azt ők nem látják, hogy nekem mennyire nehéz egyensúlyozni a két énem között, mennyire lehúz az a légkör, amit teremtenek, milyen nehéz visszabillenni utána a normális kerékvágásba. Nyilván az ezernyi teendőmre hivatkozva meg tudom oldani, hogy ritkábban megyek haza, de havonta 1-2x muszáj, mert különben állandóan hívogatnak h na mi van, mikor megyek már haza stb.

Hogy kezelnétek ezt a helyemben?

24/L

2018. jún. 11. 23:59
 1/7 anonim ***** válasza:

https://www.gyakorikerdesek.hu/emberek__emberi-tulajdonsagok..

Hasonlo kérdés szerintem. A válaszokbol lehet találsz használhatót.

2018. jún. 12. 00:06
 2/7 anonim ***** válasza:
bas. dki, faterod halod beteg, emiatt depressziós, te meg ezt mentális betegsegnek nevezed? te vagy a beteg.
2018. jún. 12. 07:52
 3/7 anonim ***** válasza:
drámakirálynő, először is nem részleteztél semmit csak magasztalod magadat,de azt nem írtad le mi az a fene nagy terved. Másodszor a családod nem húz le ezzel. Persze amikor depressziós valaki az elveszi az energiát,de nekem úgy tűnik, hogy ez az egyetlen negatívum, amúgy támogatnak és meghallgatnak. Te csak naaagyon lenézed őket, ennyi az egész.
2018. jún. 12. 09:38
 4/7 anonim ***** válasza:
47%

Csak annyit tudok mondani, hogy nevetséges és piszok nagyképű vagy. Lehet, neked furcsa, de rohadtul nem körülötted forog a világ, hercegnő :D

Semmit nem írtál, csak magadat isteníted a semmire :D Ennyi.

2018. jún. 12. 11:05
 5/7 A kérdező kommentje:

Én igenis támogatom őket, próbálok segíteni, támogató lenni. De nem látják be, hogy nem lehet úgy élni, hogy mindenkitől elzárkózunk, nem akarunk előrelépni.

Nem önfényezésből írtam, hogy azért várják, hogy hazamenjek, hogy vigyek valami dinamikát meg jó kedvet a négy fal közé. Hanem mert sajnos tényleg ez a helyzet - én ennek nem örülök, nem önfényezés, iszonyatosan szomorú vagyok miatta. Sokszor azt kívánom, hogy bár el is felejtenék, hogy a világon vagyok, élnék a saját életüket. De nem teszik.

Azért nem írtam le a terveimet és a dolgaimat, mert ezek olyan szubjektív tényezők, amelyek nem adnak semmit a történethez. Most tök mindegy, hogy katona leszek-e vagy vadakat terelő juhász, a lényeg, hogy önerőből próbálok jutni egyről a kettőre. Néha nagyon nehéz, mert próbálom megőrizni a személyiségemet, nem elfelejteni, honnan jöttem, ugyanakkor alkalmazkodni és telejsíteni egy olyan környezetben, ahol majdnem mindenki jobb háttértámogatással indult, mint én.

#2-es, halott beteg nincs. Halott ember és beteg ember van. Egyébként a depresszió is mentális betegség, én ezt értettem alatta. Ha neked azt mondják, hogy van egy gyógyíthatatlan betegséged, amelyet hosszú évekig tudnak gyógyszerrel karbantartani, akkor természetes, hogy sokáig tart, mire feldolgozod, és depressziós leszel. De 8 évig talán mégsem fetrengsz az önsajnálatban várva a halált (holott teljesen kielégítő életet élhetnél), tönkretéve ezzel a körülötted élőket is. Ahelyett, hogy elfogadnád a segítő kezeket. Ha lenne családod, két gyereked, akkor ebben a szituációban te mit tennél? Önző módon csak és kizárólag magaddal törődnél, sajnálnád magad és elzárkóznál minden és mindenki elől, vagy belátnád, hogy ez van, de lépni kell? A problémákhoz úgy állnál hozzá, hogy le van minden sz*rva, majd meghalok, ti meg aztán azt csináltok, amit akartok, vagy gondolnál a feleségedre és a gyerekedre (itt most nem rólam van szó, mert azáltal, hogy kitörtem, egyedül is megállom a helyem), hogy velük mi lesz, ha te már nem leszel? A mentális betegség nem azt jelenti, hogy valaki hülye, hanem pl. azt is, hogy depressziós.

"Másodszor a családod nem húz le ezzel."

Gondolod? Én egyszer zuhantam össze az elmúlt években (én voltam a hülye, mert tudhattam volna, hogy ha egyszer hag yom magam belesüppedni a depibe és a reménytelenégbe, a kutya nem fog kihúzni belőle), és ők egyáltalán nem segítettek nekem abból kikecmeregni. Az volt a reakció, hogy szedjem össze magam, nehogy már én is magamba roskadjak, én azt nem engedhetem meg magamnak. De én legyek mindig szupportív, megértő, hallgassam az álkifogásokat, hogy miért nem próbálnak segíteni magukon, meg asszisztáljak ehhez a mentalitáshoz.

Nem nézem le őket. Mint mondtam, napról-napra emlékeztetem magam arra, hogy honnan jöttem. Ennek semmi köze nincs ahhoz, hogy mennyire iskolázottak, milyen anyagi hátterünk van stb. Ennek ahhoz van köze, hogy nagyon rossz látni, hogy úgy telik el az életük, hogy egyre inkább belesüppednek az elszigetelődésbe és állandóságba, ahelyett, hogy élnék az életüket.

2018. jún. 12. 11:11
 6/7 anonim ***** válasza:

túúúl komplikálod. Ha nem akarnak segítséget, akkor nem kell nekik, mert ők így nagyon is jól elvannak. És minek emlékeztetned magad arról, hogy honnan jöttél? én is melózok és nem agyalok azon folyton, hogy milyen családból jövök, a kettő ugyanis teljesen független egymástól.

Fontos akarsz lenni ez a lényeg és te mártír szerepet felvéve ugyan,de így tudsz csak teljesülni, hogy te vagy a "megmentő".

2018. jún. 12. 11:38
 7/7 anonim ***** válasza:

Kb. azt tudod csinálni, amit most is csinálsz: amikor energiád engedi, meglátogatod őket, ha azt látod, hogy valamelyikük elmozdulna picit valamerre, bátorítod, oszt' annyi. Esetleg a testvért lehet még ösztönözni arra, hogy költözzön el, ha teheti, hátha legalább az ő életereje feltámasztható.

Sajnos van az úgy, hogy valaki "feladja" az élettel járó küzdelmeket.

2018. jún. 12. 12:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!