Konzervatív vagy liberális családban éltek? Miért tartjátok jónak?
Én konzervatívnak mondanám a saját családomat. A "régi" szereposztásban hisznek, pár liberális vonással. Pl. a nő is dolgozzon minimum 8 órát.
De: a férfi nem mehet a konyha közelébe se, mert az az asszony szégyene. Szintén igaz ez minden háztartási teendőre. Még ha összetörnek is valamit, akkor is max szólnak, de azt se mindig. A gyerek csendben és engedelmesen a szobájában van, amikor hazaérkeznek, csak udvariasan üdvözölni mehet ki. (mert a férfi pihenni akar!)
Ebédnél mindig a legidősebb családfő vesz az ételből (természetesen a családfő helyén ül, szemben a legkisebb gyerek, más nem ülhet oda). Utána jönnek a gyerekek, majd a többi férfi, majd a nők és utoljára a legidősebb nőrokon (aki néha nem is eszik a családdal, mert a 2. fogással foglalkozik, hogy gyors legyen a váltás).
Nincs beszéd evés közben, ezt leszámítva mindig a legidősebb családfő választja ki a témát (kisebb csoportos független beszélgetés lehet).
A továbbtanulásról is a családfő döntött... volna, ha hagytuk volna.
Udvarlásnál a férfi jön a nő házához, ahol a családfő és a leendő anyóssal megkínozzák, akarom mondani kellemesen elbeszélgetnek.
Este 10-nél tovább senki sem maradhat fent. (Tudom, hogy elmúlt, suttyomban pötyögök éppen)
Megmondják hogyan élj a későbbiekben. Mi lesz a leendő férjed foglalkozása, hol fogtok élni, hány gyereked lesz stb.
Jövő hónapban költözök innen, Hál' Istennek.
Inkább konzervatívnak mondanám. Teljesen liberálisban nem élnék, de örülnék, ha picit liberálisabbak lettek volna a szüleim.
Ami pozitívum:
- nem kallódtunk el, mert foglalkoztak velünk, nézték, hogy tanulunk
- nem vagyunk ilyen tipikus proli alkesz család
- kulturálódtunk, olvastunk, színházba jártunk a szabadidőnkben
- nem lettem a város k...ja 13-4 éves koromban, mint annyi kortársam
- nem engedtek cigizni, kávézni... ennek ma már csak örülni tudok
Ami negatívum:
- a gyereknek kuss van, a szülő szent féle családmodell
- nem tudtam viccelődni a szüleimmel, mert a legapróbb, legártatlanabb poént is szemtelenségnek fogták fel
- vertek
- egy csomó mindent nem engedtek meg, "mert csak" meg mert "ez szerintem nem rendes viselkedés"... egy csomó ideig nem engedtek egyedül sehova suli után, nem engedtek bizonyos barátaimhoz, mert "rossz hatással lennének rám" (amúgy nem, nem k...k meg drogosok voltak, csak nálunk szabadabban lettek nevelve), nem engedtek házibuliba 16-7 évesen, mert mindenki biztos lerészegedik... nem adtak zsebpénzt, mert biztos hülyeségekre költeném... sőt mindent lehaszontalanoztak, amit akartam venni (olyanok miatt is, mint hogy a semmilyen gyógyszertári tusfürdő helyett illatosat szerettem volna)...
ezek miatt simán kiközösítettek
- ápoltság terén hol liberálisak voltak, hol konzervatívak... pl. szőrtelenítést támogatták, de azt már piperészkedésnek és károsnak tartották, ha a gyorsan zsírosodó hajamat heti 2x akartam mosni 1x helyett, nem akarták engedni, hogy ne összekötve hordjam a hajamat
- egy csomó féle ruhát nem engedtek hordani, mert szerintük illetlen, vagy gáz, pedig max. annyi volt, hogy régen nem volt divat meg fura volt. Ezt még ma is be akartják játszani... most 29 éves vagyok már, külön élünk, de beszóltak azért, amiért egy ismerősünk esküvőjére egy vékonyabb pántos (nem spagettipánt, annál jóval vastagabb) ruhát tervezek felvenni, mert az nem illik (templomba természetesen stólával vagy boleróval venném fel... és nő vagyok :D).
- nem világosítottak fel, mert sztem kínosnak tartották
Véletlenül elküldte, mielőtt befejezhettem volna.
Még azt sem szerettem, hogy engem b.tattak folyton, hogy így házimunkázzak, úgy házimunkázzak, öcsém meg csak b...ta a rezet otthon, mert ő a fijjjjúúúúú... ugyanígy kedvenc is volt, amiért ő a fiú.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!