Jogi kérdés. Jogos e, hogy a családunk sírjába egy idegent is betemet a család egyik tagja?
A lényeg az, hogy van egy sír, melyben anyukám szülei nyugszanak. Ezt a sírt anno 4 testvér váltotta meg, köztük anyukám. Feltételezem, hogy a négy testvérnek joga van odatemetkezni, a szülei mellé. Most elhunyt az egyik testvér férje, akit oda akarnak temetni. Szerintem nincs joga, mert nem közeli hozzátartozó. Ha őt odatemetik, akkor édesanyám akarata, miszerint a szülei mellett szeretne nyugodni nem teljesülhet, mert ő erkölcsi okokból nem szeretne nyugodni a sógora mellett. Szépen is nézne ki...És talán érthető is. Úgy gondoljuk joga van a négy testvérnek a szülei mellett feküdni. Amelyik akar éljen a lehetőséggel, de nem már egy idegen embert fektessenek oda. Ez nem egy tömegsír.
Szóval a kérdésem, hogy jogilag ez megtámadható-e? Érdemes-e ügyvédet fogadni és megnyerhető-e?
Várnám azért a negatív hozzászólók véleményét, hogy a részleteket ismerve is hasonlóképpen gondolkodnak-e?
Hát persze, hogy igen! :-)
Mert be ne valljuk,hogy elhamarkodottan ítéltünk. :-)
Ahogy ez sejthető volt, itt már nem a helyről szól, hanem a másik semmibevételéről, tiszteletben nem tartásáról. Tiszteletreméltó, ahogy próbálod védeni anyukád jogait. Ebben az esetben szerintem nem szabad perbe kezdenetek, mert ti többet veszitetek / emberileg, érzésetekben, melyet eesetleg jól megbántanak/,még akkor is, ha nyertek.
Legyetek ti az okosabbak és engedjetek. Vegyetek a ti családotoknak-anyukádnak, apukádnak és esetleg neked és a férjednek egy másik sirhelyet, összességében a nyugalmatok megéri ezt a kiadást, ők meg legyenek boldogok a kiharcolt hellyel. Egyszer úgyis szembesülnek mindazzal a gonoszsággal, amit elkövettek.
Első vagyok. szerintem teljesen felesleges ilyeneken vitatkozni.
Anno vagy 130 éve az én ükszüléim váltottak egy sírt.
Aztán a család annyira szétágazott, hogy már minden leszármazott, akinek persze a neve már meg sem egyezett az ükszülőkkel, ott volt.
Amikor apu meghalt,pont abban az éveb kellett újra váltani a 4 férőhelyes kriptát, sírhelyet.
Megbeszélték a a másik család leszármazottaival, mi legyen. Mivel a rokonság nagyon szerteágazott, ezért ők lemondtak róla.
Érzelem?
Engem nem igazán zavar, hogy apum mellett kik voltak ott eltemetve és, az sem, hogy kiknek a neve áll még az övé mellett. Ez csak mindig az élőket izgatja.
Abban teljesen igazad van, hogy legalább illett volna megkérdezni titeket a dologról, viszont úgy gondolom ezért harcolni már fölösleges! Arról nem írtál, hogy hány férőhelyes végülis a sír!
Teljesen megértelek, mert ezzel csupán annyi baj van, hogy az idősebbek megváltják a saját sírhelyüket, megcsináltatják, úgymond "odaterveznek", hogy a hozzátartozónak ezzel se legyen gondja, ha ő meghal... ha ezt valaki egy szó nélkül elveszi, az azért elég durva tud lenni. Tudom, mert én nagymamám is mereven ragaszkodik az elképzeléséhez. Egy hármas sírhelyük van, ott nyugszik a nővére, és most már nagypapám is. Ha mondjuk ne adj Isten valamelyik családtaggal történne valami, és valaki lazán azt mondaná, hogy oda lesz eltemetve és kész, mamámnak szerintem már meghalni "sem lenne kedve"... egyszerűen vannak dolgok, amiket hihetetlenül nagy gerinctelenség megtenni, akkor is ha valójában rokonról van szó! Amúgy... nem lehet hogy a pénzzel van a legnagyobb probléma? Esetleg, hogy most hirtelen nem lenne pénz új sírhely váltására... Sajnos ilyen nálunk is előfordult, ezért került hamvasztva egy nagy családi sírhelyre nagybátyám is (nem vérrokonokhoz, akik szintén kevésbé örültek, de belementek).
Igazatok van, kár marakodni. Remélem a jó Isten megbocsájt nekem, amiért nem tiszteltem, ezt a család számára fájdalmas helyzetet. De elragadtak az érzelmek, és elegem volt már, hogy szegény anyukám nyel és nyel és mindig ő húzza a rövidebbet. Meg akartam védeni, mert úgy éreztem ez a kötelességem.
Azoknak akik hasznos válaszokat adtak és nem ítéltek el, köszönöm szépen válaszaikat, mert sikerült lebeszélniük egy hülyeségről.
Azoknak pedig akik lehurrogtak, (és annak külön, aki még édesanyám erkölcseit is firtatta) üzenem, hogy a részletek ismerete hiányában elítélni valakit, legalább
annyira nem tetsző Istennek, mint az, amit én szándékoztam elkövetni. Üdv. Lám milyen hasznos ez az oldal :-))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!