Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Mi történik, ha meghal az Apukám?

Mi történik, ha meghal az Apukám?

Figyelt kérdés

Édesapámnak sajnos napjai vannak hátra, egy kórházban van. Mi nem tartjuk a kapcsolatot egymással, anyámtól elváltak.

Édesapámnak van egy felesége, 4 éve házasok. Azt tudom, hogy a temettetés sorrendjében a felesége előbb van, mint a gyerek (azaz én).

Kérdésem az, hogy mi történik akkor, ha sem az apám özvegye, sem én (a gyerek) nem tudjuk kifizetni a temetés költségeit?

Ilyenkor mi a menete az ügynek? Eltemetteti az önkormányzat? És ha igen, akkor kin fogják behajtani?

Apám lakását én fogom örökölni, a haszonélvezetet – gondolom, az özvegye.

Mielőtt bárki letorkolna, hogy kötelességem, sajnos nem állok úgy anyagilag. És tudtommal a felesége is nagyon rossz helyzetben van.

Köszönöm, ha valaki tud segíteni.

2010. jún. 7. 23:04
1 2 3 4
 11/36 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Annyi linket tallatam, hogy nem illesztek neked egyet sem.

Nyisd meg a google-t es usd be, hogy temetesi segely.

Egy csomo oldalt kidob, biztos talalsz informaciot, vagy olyan telefonszamot,ahol konkretan valaszolnak a kerdesedre.

Kitartas!

2010. jún. 7. 23:20
 12/36 anonim ***** válasza:
100%
de az örökösök fizetik, ha nem ők, akkor a hagyaték erejéig ki kell fizessék annak, aki fizette helyettük...első körben a leszármazók ;)
2010. jún. 7. 23:21
 13/36 A kérdező kommentje:

Értsd már meg, hogy az örökös én vagyok, de a temetési sorrend előbb az özvegyét jelöli meg, mint aki temetésre "kötelezhető", utána az elhunyt édesgyerekét.

Az özvegye pedig nem örökös, "csak" haszonélvezeti jogot örököl, azaz élete végéig ő fog az általam örökölt lakásban élni.

A segély dolgot köszönöm, arról már tudok. Mellesleg az a baj, hogy a felesége egy alkoholista nő, előtte hajléktalan volt, kizártnak tartom (és aki ismeri, az is) hogy végigvigyen egy ilyen ügyet, mint a temetési segély.

Fogalmam sincs mi lesz. Azt hiszem felkeresek inkább egy ügyvéd ismerősünket és tőle megkérdezem. Köszönöm a jószándékú válaszokat.

2010. jún. 7. 23:24
 14/36 A kérdező kommentje:

A törvény szerint a temetésről sorrendben a következők kötelesek gondoskodni:

- aki a temetést szerződésben vállalta;

- akit arra az elhunyt végrendelete kötelez;

- végintézkedés hiányában elhunyt temetéséről az elhalálozása előtt vele együtt élő házastársa vagy élettársa;

- az elhunyt egyéb közeli hozzátartozója a törvényes öröklés rendje szerint, azaz fentiek hiányában első helyen a gyermek.

Ha temetésre kötelezett személy nincs, ismeretlen helyen tartózkodik, vagy a kötelezettségét nem teljesíti, a temetésről az elhalálozás helye szerint illetékes települési önkormányzat polgármestere gondoskodik. (köztemetés)

2010. jún. 7. 23:24
 15/36 anonim ***** válasza:
100%

"Fogalmam sincs mi lesz. Azt hiszem felkeresek inkább egy ügyvéd ismerősünket és tőle megkérdezem. Köszönöm a jószándékú válaszokat."

Szívesen. Szerintem az önkormányzatnál is tudnak felvilágosítást adni. Sajnos átérzem a helyzetedet, az én apám temetése (ami teljesen egyszerű volt, hamvasztással és a hamvak elhelyezésére a sírhely kiváltásával, emléktáblával 350.000 Ft volt). Mi nem kaptunk segélyt, szerencsére meg tudtuk oldani. De akinek nincs pénze, az nem tudja megoldani sajnos. Annak egy ilyen dolog még sokkal szörnyűbb.

2010. jún. 7. 23:28
 16/36 anonim ***** válasza:
100%

Szia ismet!

Gyorsan megkerdeztem neked a jogaszomat.

Az onkormanyzat temet, amennyiben az orokos nem tud gondoskodni a temetesrol, a temettetes osszeget pedig a teljes oroksegre hazra,lakasra stb. terhelik.

Az orokosoknek pedig vissza kell fizteni.

2010. jún. 7. 23:29
 17/36 anonim ***** válasza:
Apukádnak nincsen más rokona? Az egy dolog, hogy a törvények szerint kinek kell eltemettetni, de a gyakorlatban az a legközelebbi rokon szokta, akinek van rá pénze. Ha neked még nincsen kereseted, akkor senki nem fogja rajtad leverni a temetés költségeit.
2010. jún. 7. 23:30
 18/36 A kérdező kommentje:
Köszönöm. Tanuló vagyok még, tehát jövedelmem sincs. Az apám felesége pedig, hát.. ahogy fent is leírtam, szerintem sajna alkalmatlan rá minden szempontból. Ha lenne jövedelmem, vagy saját megtakarított pénzem, nem lenne kérdés. Akárhogy is, mégiscsak az apám. :(
2010. jún. 7. 23:30
 19/36 A kérdező kommentje:
23:29-es, pont erre voltam kíváncsi! Nagyon hálásan köszönöm Neked!!!!
2010. jún. 7. 23:31
 20/36 A kérdező kommentje:
A legközelebbi "rokona" a jelenlegi felesége, utána csak én vagyok. Más nincs. Anyámat már nem számíthatjuk annak, ráadásul ő is újra férjhez ment, új családja is van (velük élek én is).
2010. jún. 7. 23:32
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!