Milyen kétnyelvű családban élni?
Üdv!
Tanult, azaz idegen nyelven szerintem könnyebben beszél belső, intim dolgokról, saját érzelmekről. Természetesen kell a megfelelő nyelvtudás, de azon túl már nem játszanak szerepet olyan lelki komplexusok melyek az anyanyelvhez szinte levetkőzhetetlenül kötődnek, és gátját képezhetik a nyílt kommunikációnak, önmagunk kitárásának.
A saját érzéseinkről, belső gondjainkról való kommunikálás alapfeltétele a jól működő kapcsolatnak.
Szóval a nyelvi készség a kifejezőképesség miatt bír jelentőséggel, önmagunk kifejezésének hajlama pedig komplexusaikon múlik. Önmagunk kifejezésének hajlama fontosabb, de nehezebben hatunk rá. A nyelvi nehézségek leküzdhetők, ha az ember akar valamit.
Spanyolországban élek (szűk két éve), férjem spanyol, kicsit beszél magyarul, de itthon mindig spanyolul beszélünk,mar nekem is elég jól megy, mélyebb dolgokat is gond nélkül ki tudok fejezni, sőt, veszekedni is tudok, sokaktól ezt hallottam, hogy a konfliktusok esetén hátrányt szenved a "másik nyelvet használó." Eleinte én is észrevettem, de megszokás kérdése szerintem. Én igazából akkor "fáradok el", mikor olyan társaságba megyünk, akik nincsenek "hozzászokva", hogy kell velem beszélni, nekem meg nagyon kell fülelni, mert mondjuk hadarnak, elharapnak szavakat, stb. Értek én mindent, csak több energiát emészt fel, már csak azért is, mert nem vagyok különösebben társasági ember.
Első gyerekünk októberben születik, én csak magyarul fogok vele beszélni, az apja spanyolul. Én itthon leszek vele, itthonról dolgozok, így megoldott a helyzet. Már van magyar mesekönyvünk, meséket magyarul fogunk nézni, stb, igyekszem majd így kompenzálni, hogy amúgy spanyol közegben nő majd fel. Amúgy nálunk anyáék elkezdtek spanyolul tanulni, nagyon lelkesek, bár a gyerek(ek)kel magyarul beszélnek majd. Én nem gondolom, hogy probléma lenne később, hogy nem beszéli a magyart. A lényeg, hogy következetesnek kell lenni és nem engedni a szabályokból. Így a gyereknek is természetes lesz a helyzet, hogy két nyelven kell beszélnie.
Azt olvastam, hogy kétnyelvű gyerekeknél a beszédfejlődés lassabban indulhat be, de meg tudja különböztetni a nyelveket az elejétől fogva,nem okoz kavart - amíg a szülők is következetesek és nem össze-vissza beszélnek neki, egyszer így, egyszer úgy...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!