Nálatok hogy működik a családi élet, a háztartás vezetése?
Nálunk otthon az volt, hogy anyukám látástól mikulásig takarított meg főzött stb, és ha mégsem volt csillogó-villogó rend, akkor panaszkodott, hogy ő milyen szar háziasszony. Ja, és munkahelye is van, tehát nem otthon van egész nap, hogy más dolga ne legyen. Húgomnak is van már családja, detto ugyanezt csinálja ő is. Én mondtam nekik, hogy a helyükben nem csinálnám ezt, amit a család szépen lefordított úgy, hogy én otthon egy szalmaszálat se lennék hajlandó keresztbe tenni... szó sincs erről! Vagy pedig megkapom, hogy "de, hidd el, te is ugyanígy csinálnád" meg "ez a nők sorsa" stb.
Van egy ismerős házaspár, náluk való igaz, nem mindig tiptop a lakás, viszont élik az életüket, sokat dolgoznak, de esténként nem a tévé előtt punnyadnak hullafáradtan, hanem beszélgetnek a gyerekeikkel (óvodás-kisiskolás gyerekeik vannak). Sokkal lazábbak, mint a mi családunk. Nekem az ő példájuk valahogy jobban tetszik, mint az otthoni...

Hát nézd, vannak, akiknek ez megfelel és szeretik. Ha a te rokonaid emiatt utálnak nők lenni, akkor ez valamilyen tanult tehetetlenség lehet. Emiatt pedig én nem hibáztatnám őket. Egy lépés innen az, hogy azt verik, aki hagyja.
Sajnos a negatív minták beivódnak. A tesód sem csicskának született, eltanulta anyukádtól. Ő meg a saját anyukájától. Ezek sokkal összetettebb dolgok annál, hogy vállat rántsunk, hogy ő akarta. Mert ez így szépen el lehet magyarázni neki, meg is érti, de van benne egy olyan jobb szó híján "defekt", ami miatt nem tud e szerint cselekedni.
Bennem is vannak ilyen félelmek. Anyukám mindig főzött, és nem hagyták el. Akkor ha kiszolgálom a páromat, nem hagy el? 10 évesen is azzal zaklattak, hogy ha nem tudok főzni, nem lesz férjem. Persze logikusan végig tudom gondolni, hogy nem vagyok cseléd. De lehet, hogy ha abba a helyzetbe kerülök, az leszek. Minden akaratom ellenére. Én is szeretnék olyan erős nő lenni, aki csak simán lenézi a gyengébbet és mindig jól reagál, nem áll le előtte egy csomót tanakodni.

inkább én vezetem a háztartást, páromat nem vetem be, max porszívás vagy mosás elindítása, teregetés. neki jutott a kerti munka.
de nem szakadok bele. egy héten egyszer van "nagytakarítás", amikor porszívózok, felmosok, kisikálom a fürdőt, wc-t, port törlök. hétköznap csak ilyen szintfenntartás. felseprek, ha serceg a papucsom alatt a homok, lesikálom a tűzhelyet, meg ilyen apróságok. mindezt főzés mellett.

A férjem a kinti munkákat végzi, én a bentit. Ha megkérem segít és közösen látjuk el a kisfiunkat a kezdetektől. Másfél éves a kicsi, 1 éves koráig minden egyes nap főztem. De ahogy nő egyre többet igényli a közös játszást és a vele való foglalkozást, rossz alvó is, jó ha napi 5-6 órát alszok. Tanulok is. Így kitaláltuk, hogy inkább rendeljünk hétköznapra ebédet, vacsorát meg vmi hideget/mirelitet/marad az ebédből. Valamint rengeteg mosnivalónk van, vettünk egy szárítógépet. Sokkal egyszerűbb dolgom van, nem kell sokat mosogatnom, nem kell annyiszor zsíroldózni, törölgetni meg hasonlók. A nagy bevásárlás is elvileg kikapcsolódásnak indult, de mindig hulla fáradtan jöttünk haza. Mióta rendelünk valóban kikapcsolódás, mert csak apróságokat kell venni. A másik, hogy így olcsóbb is az étel. A főzéshez rengeteg sajtot, főzőtejszínt, tejfölt, olajat, tojást használtam. Nem beszélve a sok mosogatószerről meg papírtörlőről. Így nem is pazarlunk.
Egyébként rendet tartok napi szinten mindenhol (porszívózok, elpakolok), de az alaposabb takarítást beosztom (hétfő-konyha, kedd-fürdőszoba, szerda-nappali, csütörtök-gyerekszoba, péntek-hálószoba, hétvége pihenés). Anyósom még mindig túlzásokba esik: naponta kétszer mos fel, minden nap takarìtja a fürdőszobát (nem rendet rak), naponta legalább háromszor sepri le a járdát, ősszel folyamatosan szedi a falevelet. Anyukám már leszokott a rendmániáról, csak hétvégén takarít. Ja és mindketten főznek minden nap többfélét (nem tudjuk kinek mikor ketten-ketten vannak). A szüleim holnapi menüje: húsleves, rántott csirkemell, rántott sajt, sült csirkecomb, köretnek rizs és burgonyapüré, valamint minden vasárnap sütit süt, hogy holnap mit fog nem jelentette be.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!