Nem kellene szülnöm egyik barátnőm szerint a következő
okok miatt, volt már valaki ilyen helyzetben, mit gondoltok
erről?
Figyelt kérdés
35 éves epilepsziás nő vagyok, aki rohammentesen él lassan 2 éve. Barátom bátyjának egyik gyereke autista, a másik is kisebb fogyatékossággal bír. A mi családunkban van két pánikbeteg is depresszióval párosulva. Egyik barátnőm szerint felelőtlenség lenne eleve 37-38 évesen szülni (akkora tervezzük), mert valószínűleg beteg gyerekeink lennének ha az én és az ő családjában is ennyi a beteg ember. Ezzel őszintén megbántott ha nem is szándékosan, csak ahogy ő mondta félt engem. Az ő gyereke hiperaktív és rengeteget kínlódik vele. Nade, a mai orvostudomány azért sok mindnet ki tud már küszöbölni,azaz gyógyszerekkel is teljes életet élhet például egy epilepsziás mint én. Ha mindenki úgy gondolkodna ahogy ő,akkor fele ennyien sem élnénk a bolygón. Ha feltérképeztetné mindenki a saját DNS szekvenciáit (egészséges gyereket szült nők is), a mutációkat, a betegségekre való hajlamokat akkor rengetegen találnának "hibákat" a sejtjeikben.
A harmincöt felett terhességnek az a hátránya, hogy hatványozottan nagyobb az esélye hogy fogyatékos lesz a gyerek. A józan ész miatt se túl jó: Mire a gyerek nagykorú lesz,a szülő hatvan éves körül lesz. Vagyis a gyereknek sokkal kevesebb ideig lesz a szülő a támasza. Az meg, hogy amerikában szokás harmincöt felett szülni, nem jelent semmit. Attól még nem felelősségteljes dolog.
2017. júl. 24. 20:05
22/48 A kérdező kommentje:
Természetesen több nőgyógyászt, neurológust és genetikust is meg fogok kérdezni majd.
2017. júl. 24. 20:06
23/48 anonim válasza:
18: Azért a te betegséged olyan, amivel teljes életet lehet élni. De ha magatehetetlen lennél, akit élete végéig pelenkázni kell, akkor annyira valószínűleg nem lennél boldog.
2017. júl. 24. 20:06
24/48 anonim válasza:
Nincsenek hatással a gyógyszerek a magzatra? Milyen orvoshoz jársz? Kettő epis ddokim is azt mondta ha mégis szeretnék az első 3-4 hónapban tilos, utása is csökkentett mennyiségben. És igen, károsodhat, de ezt előre nem lehet tudni. Lehet hogy egészséges gyereked születik, de ha nem olvass utána milyenek, számomra ijesztő.
De te tudod. Te döntésed.
2017. júl. 24. 20:07
25/48 A kérdező kommentje:
Igen, valóban kevesebb ideig lesz a gyereknek a szülő a támasza. Viszont ha nagykorú már az ember nem a szülő kell hogy legyen a támasza, hanem saját magának a támasza. Apám hiába volt fiatal mikor én születtem már gyerekkoromban meghalt (láncdohányos volt), ellenben nagyszüleim 80 felett éltek mind. Sőt ha így belegondolok, anyai részről mindenki 80 felett halt meg szépen elaludva. Mamám 87 éves és makk egészséges, az ő szülei 90 évesen haltak meg. Nos, ez is öröklődhet. Sok fiatal lányt látok anyaként akik éretlenek,felelőtlenek. Tették a dolgukat, szültek vagy társadalmi nyomásra, vagy családi vagy csak egyszerűen szerettek volna fiatalon anyává lenni.
Kötelezővé tenném mindenkinek az ingyenes DNS vizsgálatot. Sok rejtett dolog kiderül ott az egészséges emberekről is.
2017. júl. 24. 20:11
26/48 anonim válasza:
" Ha nagykorú az ember" Akkor még csak tizennyolc éves. Nincs iskolája, nincs biztos egzisztenciája, munkája, nem működik még a saját élete. És kegyetlenül nehezen boldogul egyedül. Persze lehet mondani hogy egy nagykorút már nem kel a szülőnek támogatni, de ez a mai világban nem igy működik.
2017. júl. 24. 20:15
27/48 anonim válasza:
Rettenetesen nehéz kérdés ez. Én csak az tudom leírni, hogy az én kisfiam is hiperaktív, és bizony gyakran érzem pokoljárásnak az életünket, más napokon és pillanatokban viszont leírhatatlan boldogság ölt el, mert ugyanez a kisfiú a erűjével, életörömével, színes, szárnyaló fantáziájával, brilliáns intelligenciájával és egyéni látásmódjával olyan színeket visz az én és a mások életébe, amit a fél világért sem adnék. Ő szeret élni, de nagyon. Én néha elmennék az Antarktiszra egy hétre, de az sosem fordult meg a fejemben, hogy kár volt megszületnie. Lehet, hogy kell majd neki is gyógyszer, de előtte minden létező szelídebb terápiát megpróbálunk.
2017. júl. 24. 20:36
28/48 A kérdező kommentje:
Hát igen, szomorú hogy még a felnőtt embereket is sokszor támogatni kell.
2017. júl. 24. 21:02
29/48 anonim válasza:
Téged az USA-ban ki támogatott és akkor amikor a neurológiát tanultad? Gondolod 18 évesen mivel NAGYKORÚ, ami az USAban 21 ÉV már képes a saját lábán megállni. Dolgozik, eltartja magát és tanul? Nagyon keveseknek sikerül csak. Ne olyanokat vegyünk alapul akiknek nagy örökség van a hátuk mögött vagy a szülők teli bankszámlájából élnek jól. Aki szegény sokkal nehezebben indul el az életnek. Hidd el sokszor ilyen lányok szülnek 18-20-22 évesen egy gazdagabb férfinek vagy nem törödve az anyagi javakkal a semmire mert abban nőttek fel és nem ismerik a jobb fogalmát.
2017. júl. 24. 21:36
30/48 anonim válasza:
A fejlett országokban a 35 év nem számít magasnak mert eleve a várható élettartam is magasabb mint Magyarországon. Ahol nagyon sokan meghalnak még a 70. születésnapuk előtt és az emberek 70% a saját koránál +10-15 évvel lehurcoltabb. Hasonlíts össze egy német/svájci/francia 65 évest egy magyarral. Hatalmas a különbség a nyugati javára. Ahol a várható élettartam 80-85 év ott lazábban vállalnak gyereket 40 körül mert van még minimum 40 évük amíg a gyerek felnő és felnőtt lesz. Míg ugyanez Magyarországon ha 65-70 évvel számolunk annyira elég hogy a gyerek diplomázon ha minden karikacsapásként megy.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!