Kire (mire) érdemes hagyni egy komoly vagyont? (A többi lent)
A barátom (65) elvált már igen régen, és azóta is egyedül él.
A fia (38) nem látogatja mert megsértődött, amikor több évnyi otthoni lébecolás után felszólította, hogy kap 6 hónapot arra, hogy elkezdjen dolgozni, avagy költözzön el, és tartsa el önmagát.
Azt kérdezte tőlem, hogy most kire hagyja a vagyonát, mert a fiára -ezek után- nem szeretné.
Jó lenne valamilyen ötlet, mert nekem nem jutott eszembe semmi okos dolog..
(Csak ne azt írjátok, hogy "rátok hagyja".)
A kèrdést, ha úgy fogjuk fel, hogy kinek ajándékoznèk/támogatnék nagyobb összeggel, akkor az alábbi dolgok jutnak eszembe:
*eszpernató mozgalom
*általam kedvelt politikai párt (amennyiben ez lehetséges)
*filantropologiai mozgalmak
*Feldmár-féle menedèk-mozgalom avagy a Feldmár intézet
*WWF (állatvédők), greenpeace (vagy bármilyen környezetvédő szervezet)
*valamelyik iskolámat, egyetememet ahová szerettem járni
*szülővárosom vagy a város ahol éltem
*létrehoznék egy alapítványt (esetleg díjat) ami minden évben támogatna bizonyos embereket
*támogatnám az archive.org-t
*létre hoznék esetleg egy múzeumot vagy egy atrakciót (a vidámpark s a múzeum keveréke) valami általam szeretett dologról
Egyrészt - hacsak nem beteg - akkor szerintem MÉG senkire. Élvezze ki az életet.
Ha arról van szó, hogy végrendeletet írna: szerintem válasszon egy neki tetsző egyesületet/szervezetet. Erre nem akarok ajánlást tenni, mert mindenkinek a saját értékítélete szerint kell dönteni. Ha neki a könyvklub a hobbija, akkor oda, ha biliárdozni szeret, azoknak... Nem kell ebből erkölcsi kérdést csinálni. Az ő pénze.
Teljes egészében kizárni nem tudja a fiát, a köteles rész akkor is megilleti majd, ha végrendeletileg mindent másra hagy. Teljesen kizárni csak érdemtelenség esetében tudja, ami kb. annyit tesz, hogy az örökös az örökhagyó életére tör.
A fiának lett-e családja? Mert pl. hagyhatná az unoká(k)ra és a végrendeletben nevezzen meg egy vagyonkezelőt, aki a gyerekek nagykorúságáig kezeli, ha már a fiában nem bízik meg. Attól hogy a fia olyan volt, amilyen, az esetleges unokákat nem kéne elzárni a lehetőségtől.
15: Azért vannak olyan csavarok amikkel ez a kötelesrész megkerülhető.
Pl eltartási szerződést köt valakivel. Gondozásért házat.
A vagyonát meg beforgatja pl megtakarítással egybekötött biztosításba ahol kedvezményezettként valakit megjelöl. És ha nem a fia az akkor neki innen is coki van.
Úgy a barátod, hogy az élettársa vagy? Ha igen, beszélj a fiával, hogy béküljön ki az öreggel!
Ő meg béküljön ki a fiával.
Legalább a vagyona felét hagyja a fiára, a másik felét, terád (ha élettársa, partnere vagy, de ha nem még akkor is hagyhatná rád)
Te milyen embernek tartod, milyen szülő az ilyen?
Szerencsére a köteles rész úgyis majd a fiát illeti.
Én akkor is a fiúra hagynám.
Nem mástól veszi el, nem testvérek között kell osztozkodni.
Béküljenek ki, bocsássanak meg egymásnak. Főleg így, hogy nincs senki másuk, nincs más rokonuk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!