Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Kire (mire) érdemes hagyni...

Kire (mire) érdemes hagyni egy komoly vagyont? (A többi lent)

Figyelt kérdés

A barátom (65) elvált már igen régen, és azóta is egyedül él.

A fia (38) nem látogatja mert megsértődött, amikor több évnyi otthoni lébecolás után felszólította, hogy kap 6 hónapot arra, hogy elkezdjen dolgozni, avagy költözzön el, és tartsa el önmagát.

Azt kérdezte tőlem, hogy most kire hagyja a vagyonát, mert a fiára -ezek után- nem szeretné.

Jó lenne valamilyen ötlet, mert nekem nem jutott eszembe semmi okos dolog..

(Csak ne azt írjátok, hogy "rátok hagyja".)

2017. febr. 24. 00:14
1 2 3 4
 11/40 Garpe ***** válasza:
48%

A kèrdést, ha úgy fogjuk fel, hogy kinek ajándékoznèk/támogatnék nagyobb összeggel, akkor az alábbi dolgok jutnak eszembe:

*eszpernató mozgalom

*általam kedvelt politikai párt (amennyiben ez lehetséges)

*filantropologiai mozgalmak

*Feldmár-féle menedèk-mozgalom avagy a Feldmár intézet

*WWF (állatvédők), greenpeace (vagy bármilyen környezetvédő szervezet)

*valamelyik iskolámat, egyetememet ahová szerettem járni

*szülővárosom vagy a város ahol éltem

*létrehoznék egy alapítványt (esetleg díjat) ami minden évben támogatna bizonyos embereket

*támogatnám az archive.org-t

*létre hoznék esetleg egy múzeumot vagy egy atrakciót (a vidámpark s a múzeum keveréke) valami általam szeretett dologról

2017. febr. 24. 04:29
 12/40 anonim ***** válasza:
68%

Egyrészt - hacsak nem beteg - akkor szerintem MÉG senkire. Élvezze ki az életet.

Ha arról van szó, hogy végrendeletet írna: szerintem válasszon egy neki tetsző egyesületet/szervezetet. Erre nem akarok ajánlást tenni, mert mindenkinek a saját értékítélete szerint kell dönteni. Ha neki a könyvklub a hobbija, akkor oda, ha biliárdozni szeret, azoknak... Nem kell ebből erkölcsi kérdést csinálni. Az ő pénze.

2017. febr. 24. 06:25
 13/40 anonim ***** válasza:
9%
Bárkire hagyhatja. Hagyja az államra...
2017. febr. 24. 07:17
 14/40 Salx Narval ***** válasza:
86%
Öreg napjaira azért hagyjon pénzt a nagy adakozás közben, nehogy segítség és gondozás nélkül maradjon. Én is azt mondom, hogy fordítsa önmagára utazás, üdülés, szórakozás, egészségmegóvás, stb. Szerintem is ha egy kicsi reményt is lát rendezze a fiával a viszonyát ha nincs erre esély talán az unokái jövőjét akár még így előre tervezve is biztosíthatná egy végrendeletben akár kikötéssel is, rájuk csak nem haragszik majd a fia miatt. Örökletes bűn csak a Bibliában van.
2017. febr. 24. 07:28
 15/40 anonim ***** válasza:
75%

Teljes egészében kizárni nem tudja a fiát, a köteles rész akkor is megilleti majd, ha végrendeletileg mindent másra hagy. Teljesen kizárni csak érdemtelenség esetében tudja, ami kb. annyit tesz, hogy az örökös az örökhagyó életére tör.

A fiának lett-e családja? Mert pl. hagyhatná az unoká(k)ra és a végrendeletben nevezzen meg egy vagyonkezelőt, aki a gyerekek nagykorúságáig kezeli, ha már a fiában nem bízik meg. Attól hogy a fia olyan volt, amilyen, az esetleges unokákat nem kéne elzárni a lehetőségtől.

2017. febr. 24. 08:08
 16/40 anonim ***** válasza:
54%
Egy bizonyos részét hagyhatná a fiára, mégiscsak az egyetlen rokona, ha jól értem. Ha egy szülő fejében megfordul, hogy kizárja az egyetlen gyerekét az örökségből, ott elég komoly nézeteltérésről lehet szó. A fennmaradó részből pedig jótékonykodhat vagy akár magára is költheti.
2017. febr. 24. 08:16
 17/40 acelsziv ***** válasza:
81%

15: Azért vannak olyan csavarok amikkel ez a kötelesrész megkerülhető.

Pl eltartási szerződést köt valakivel. Gondozásért házat.

A vagyonát meg beforgatja pl megtakarítással egybekötött biztosításba ahol kedvezményezettként valakit megjelöl. És ha nem a fia az akkor neki innen is coki van.

2017. febr. 24. 08:48
 18/40 anonim ***** válasza:
88%

Úgy a barátod, hogy az élettársa vagy? Ha igen, beszélj a fiával, hogy béküljön ki az öreggel!

Ő meg béküljön ki a fiával.

Legalább a vagyona felét hagyja a fiára, a másik felét, terád (ha élettársa, partnere vagy, de ha nem még akkor is hagyhatná rád)

Te milyen embernek tartod, milyen szülő az ilyen?

Szerencsére a köteles rész úgyis majd a fiát illeti.

2017. febr. 24. 08:53
 19/40 anonim ***** válasza:
77%

Én akkor is a fiúra hagynám.

Nem mástól veszi el, nem testvérek között kell osztozkodni.

Béküljenek ki, bocsássanak meg egymásnak. Főleg így, hogy nincs senki másuk, nincs más rokonuk.

2017. febr. 24. 08:59
 20/40 anonim ***** válasza:
75%
Van a feltételekhez kötött öröklési jog. A végrendelkező személy kiszabhat bármilyen feltételt az öröklés megkapásához. Pl: a barátod mehadhatja, hogy csak abban az esetben kaphatja meg a fia a vagyont, ha ő már családot alapított, rendes életet él, bejelentett munkahely stb. Ez igazából lényegtelen mi, ezt a barátod eldönheti. Amennyiben nincsenek teljesítve a feltételek így elesik az öröklési jogtól.
2017. febr. 24. 09:18
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!