Igazságos ez velem szemben? Vagy csak én látom rosszul?
Mamàm meghalt.
Végrendelet szerint a hugom orökölte a hàzat,amin 800ezer ft jelzàlog volt akkor,hugom otthon lakott még anyueknàl de én màr csalàdoa asszony boltam albérletben.
Felhoztam mi lenne ha bekoltoznenk valasz koltlzzetek de akkor fizessetek a hitelt.
Mondtam hogy jo.
3 év alatt kifizettuk,megcsinaltattuk a hàzat,kiakartam ràhasznàlni a csokot bővítésre és előàlltak azzal hogy aadjak 1 milliot a hugomnak a reszet a hazbol....
Hozzateszem a hugom nen tart igenyt a hazra!
Anyuék talàltàk ki ezt az 1 milliot is.
Becsértéke 2 millio ft.
Mikor szova tettem hogy nem adok penzt haboru lett belole.igazsagos ez?
Nem jogilag emberileg.
Teljesen jogos.
A tesód tett neked szívességet így is.
OLyan ügyekben, ahol pénzröl van szó, CSAK jogi vonatkozások vannak, emberiek nem - mert ezt általában azok használnák ki, akiknek nincs rá joguk, és ekkor elökapják a "rokon vagyok" témát.
Mellesleg teljesen jogos a követelés:
1. A húgod a törltesztés fejében megengedte, hoyg ott lakjatok - azaz a törlesztés volt a bérleti díj.
2. A felújításra senki nem kért téged, ez önkéntes dolog volt a részedröl.
3. Most szeretnéd a házat - akkor meg jogos, hogy kifizeted a felét. A húgod meg így is rendes, mert az eredeti ár és nem a mostani felét kéri.
Teljesen rosszul latod. Az a hugod haza, nem a tied. Amit 3 ev alatt fizettel, az volt a berleti dij.
Ha akarod, megveheted a hugodtol a hazat, a vetelarban meg kell egyezni. Te nem a hugod "reszet" adnad oda, hanem megvenned a hugodtol a jogos tulajdonat!
Jelenleg eppen azon vagy, hogy elvedd a testveredtol ami az ove.
Teljesen igazuk van a szülőknek, a húgodnak jár az a pénz. Sőt, mivel teljes egészében a húgod örökölt, ha jól értem, ezért nemhogy a felét, hanem az egészet kellene kifizetned a becsértéknek, hiszen nem csak a saját részéből kell kivásárolnod, mint közös öröklésként lett volna... És az a családi jófejség része, hogy az eredeti becsérték alapján számol a család, az meg még inkább, hogy csak a fele összeget kérnék el (gondolom, a jelzálogra való tekintettel).
Szóval mind jogilag, mind emberileg kifogásolhatatlan a jelenlegi helyzet.
Ha számolunk egy kicsit:
800 ezer Ft jelzálogot kifizettetek.
1 milliót kifizettek a húgodnak.
1,8-ért jutottál hozzá egy 2 millió Ft becsült értékű ingatlanhoz, miközben benne is laktál.
Emberileg... az a kérdés, milyen anyagi helyzetben van a húgod. Ha szüksége van a pénzre ahhoz, hogy beindítsa a saját életét, akkor azt mondanám, igen, de nagyon sok minden függ a hangnemtől.
A ház akkori értéke szerepel a hagyatéki végzésben, nincs se alá-, se fölébecsülve. Az, hogy a hiteltörlesztés az albérleti díj volt, jogos, kb. havi 20 ezernek felel meg. Amit értéknövelő - tehát nem csak állagmegőrző! - beruházásként ráköltöttetek, azt viszont visszakövetelhetitek, ha nem tudtok megegyezni.
Ha nagykorú a húgod, vele beszéljétek meg, mi legyen, ne anyádékkal. A ráköltött összegtől függően én is jogosnak tartanék még némi kompenzációt, emberileg is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!