Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Mi a véleményetek arról hogy...

Mi a véleményetek arról hogy a vőlegényed volt felesége még mindig viseli a párod nevét, te hamarosan hozzámész és ugyanúgy veszed fel?

Figyelt kérdés
2016. aug. 4. 19:37
1 2 3 4 5 6
 41/51 anonim ***** válasza:
83%

39: amiről te beszélsz, az tényleg egy délután (mondjuk, hogy kettő, mert a kész okmányért el is kell menni), de az csak az csak az okmányok cseréjére vonatkozik. Arra nem, hány helyen kell egyeztetni az okmányokban szereplő adatokat (név, okmány száma).

Mondjuk az is számíthat, mi az névváltozás oka

- úgy hallom, házasodás esetén sokmindent központilag elintéznek, és tényleg gördülékenyebb az ügy

- az én nevemnek csak az előtagja változott, így ez is könnyebben ment, mint vártam, mert a személyin és a lakcímkártyán kívül a többi okmány cseréjétől eltekintettek, azt mondták, a többit elég akkor átíratni, ha lejárnak

- más esetekben azonban már rögösebb lehet az út:(

Kérdező! Nem a név számít. Engem hidegen hagyna, milyen nevet visel az ex, sokkal fontosabb, hogy normálisan viselkedjen, mert a közös gyerekek miatt mindig (de legalább a gyerekek felnőtté válásáig, beleértve az esetleges felsőfokú tanulmányokat) képben lesz az ex is.

2016. aug. 5. 18:58
 42/51 anonim ***** válasza:
66%

Én elváltam, én akartam elválni, mégis megtartottam az akkori nevemet (x.-né y.z. formában). Miért?

- 10 év házasság alatt megszoktam, magaménak érzem. Rengetegen így ismertek már meg, szóban így használom: x.z.

- az okmánycsere igenis pénzbe kerül, meg időbe, utánajárásba stb.

Tehát nekem így jó, megfelelő.

Ha a volt férjem újra megnősülne, és az új asszony ezen problémázna, vszínű kiröhögném.

Szerintem ennek semmi, de semmi jelentősége nincs a te szemszögedből, bolhából csinálsz elefántot.

2016. aug. 5. 20:37
 43/51 anonim ***** válasza:
42%
39-es, nem véletlenül hangsúlyoztam ki a LEGYÁRTOTT jelzőt.😀 A lakcím- és TB-kártyán kívül semmit nem kapsz azonnal kézhez. Kormányablaknál viszonylag gyors az ügyintézés kérelmezési része, viszont az egész procedúrát az anyakönyvi hivatalban kell kezdeni.
2016. aug. 5. 20:42
 44/51 anonim ***** válasza:
36%

Woe,bocs,de nekem az anyakönyvibhivatalban is 3 peec volt az ügyintézés. Szr érv,hogy idő és pénz,mert válásnál 0ft.

Mint írtam Illeték tv.,melegen ajánlott olvasmány! :-)

2016. aug. 5. 21:33
 45/51 anonim ***** válasza:
50%

Hát most elkezdtem összeszámolni, mennyi mindent kellene átírnom, ha nevet cserélnék...

személyi

lakcímkártya

útlevél

TB kártya (?)

adókártya (?) azért kérdőjelezem, mert itt a száma úgyis azonosít, nem tudom, ezeket muszáj-e

jogsim szerencsére nincs

2 bankszámla

paypal számla

vállalkozás papírjai

közműszolgáltatók

netszolgáltató

könyvtárbelépő, bár ez valszeg nem fontos

én meg tudom érteni azt, aki nem csinálja ezt végig :D ha meg akarnám változtatni a nevemet, ez akkor is visszatartana

2016. aug. 5. 23:46
 46/51 anonim ***** válasza:
18%

Könyvtárbelépő..:DD Atyaég..

na eddig lehetett téged is komolyan venni :D

2016. aug. 6. 00:01
 47/51 anonim ***** válasza:
71%

Melyik sokkolt jobban, uttsó, az, hogy létezik könyvtár nevű intézmény, vagy az, hogy van, aki rendszeresen jár oda?

Amúgy az egész hiszti értelmetlen. A Ptk. szerint:

"4:28. § [Névviselés a házasság megszűnése vagy érvénytelenségének megállapítása után]

(1) A házasság megszűnése vagy érvénytelenségének megállapítása után a volt házastársak a házasság fennállása alatt viselt nevet viselik tovább. Ha ettől valamelyikük el kíván térni, a házasság felbontása vagy érvénytelenségének megállapítása után az anyakönyvvezetőnek bejelentheti. Ebben az esetben sem viselheti a volt feleség a volt férje nevét a házasságra utaló toldással, ha azt a házasság fennállása alatt nem viselte.

(2) A bíróság a volt férj kérelmére eltilthatja a volt feleséget a házasságra utaló toldást tartalmazó névviselésétől, ha a feleséget szándékos bűncselekmény miatt jogerősen szabadságvesztésre ítélték.

(3) Újabb házasságkötés esetén a feleség, illetve a férj a korábbi házasság alatt viselt közös házassági nevet tovább viselheti, azzal az eltéréssel, hogy a feleség a volt férje nevét a házasságra utaló toldással nem viselheti, és ez a joga akkor sem éled fel, ha újabb házassága megszűnt."

Vagyis válás után automatikusan marad a név, a változtatást kérelmezni és intézni kell. A vőlegényed exe még akkor is viselheti tovább a kötőjeles nevet, ha újra férjhez megy, kizárólag az ő döntése, akar-e neked szívességet tenni, hogy a kis lelked ne sérüljön, vagy nem.

Ha ennyire zavar a dolog, kérd meg rá, hogy vegye vissza a lánykori nevét, esetleg kompenzáld az utánajárást. Sok "3 perc" (ja, Csajágaröcsögén), félóra, vagy inkább 2-3 sokra megy.

2016. aug. 6. 00:35
 48/51 anonim ***** válasza:
23%

Az hogy neked ez az egyik legnagyobb problémád hogy lekell cserélned a könyvtárbelépőd..

Nevetséges :)

2016. aug. 6. 00:37
 49/51 anonim ***** válasza:
71%
A férjem volt felesége is viseli a férjem nevét,de én megtartottam a nevem,engem nem zavar :)
2016. aug. 6. 08:20
 50/51 anonim ***** válasza:
73%

"Az hogy neked ez az egyik legnagyobb problémád hogy lekell cserélned a könyvtárbelépőd.."

bogaram, szerinted miért írtam, hogy valszeg nem fontos? :) különben sose változtattam nevet, a születési van még mindig.

2016. aug. 6. 18:45
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!