Meg lehet valtoztatni ilyen esetben a nevemet szuloi beleegyezes nelkul?
Szerintem érthető teljesen, hogy zavar, ha valami olyasmi vezetékneved van, mint amit a 2. írt.
Sajnálom, hogy a szüleid nem értik meg. Én biztosan nem szeretném, hogy bántsák a gyerekemet. Ha nálunk fura vezetéknév lenne, biztosan nem azt kapná a gyerek. Hiszen kaphatod anyukád vezetéknevét is. Nem olyan bonyolult dolog ez. Ennyit biztosan megtennék a gyerekem boldogságáért.
Próbálj beszélni anyukáddal, nagyikkal, aztán közösen győzzétek meg apukádat is.
Beszélj a suliban az iskolapszichológussal, ő is beszélhetne a szüleiddel, vagy az osztályfőnök is.
Nekem az ismerősök közt van nem is egy SZOPKÓ, de sose jutott eszünkbe csúfolni. De leírhatnád a neved itt , mert nem hiszem hogy csak egy van belőle az országba.
Olyan van hogy Mercedes. Na ez szép név. De nagyon sokat cikizték emiatt.
"gimiben talán nem lesznek ennyire gyerekesek az osztálytársaid."
Nehogy azt hidd... Még rosszabb lesz.
Az a baj, hogy ezt sose növi ki az ember. Iskolában nagyon tudják miatta bántani az embert, mert a gyerekek kegyetlenek. Viszont a felnőtt világ se sokkal különb. Ha olyan neve van az embernek, akkor álláskeresésnél is hátrány. Illetve minden ügyintézésnél kiröhögik, ha nem a szemébe, akkor a háta mögött. Ugyanígy a munkatársak is. Szégyelli magát, ha valahol be kell mutatkoznia, esetleg mondjuk nyilvánosan felolvassák a nevét és a fél terem kuncog.
Szerintem érdemes lenne felkeresni egy pszichológust, illetve a gyámügyest, és velük meggyőzni a szüleidet, hogy rád mennyire hátrányosan hat a neved.
Kedves kérdező!
Megértem, hogy ez miatt nagyon rosszul érzed magad. Engem is cikiztek már osztáytársak..rámvarrtak egy nevet és azzal terrorizáltak évekig. Nem volt kellemes.
Tegyük fel, hogy holnap megváltoztatod a neved Kovács Dávid-ra vagy Kovács Anitára (nem tudom, hogy fiú v lány vagy)...és akkor mi lesz? Bemész az iskolába, és azt mondod, hogy mátol ez a neved..? Nem fog sajnos változni a helyzet, mert az osztálytársaid mindig a mostani neveden fognak szólítani, mert nekik sajnos ez az érdekes...
Amit tehetsz:
1. Ha cukkolnak, ne húzd meg magad, ne mutasd meg, hogy zavar. Ha nevetnek mond, hogy "Igen, ez a nevem". Egyik füleden be, másikon ki. Belül biztos fájni fog, de nekik ne mutasd..lehet, hogy ezzel picit visszafogják magukat.
2. Mond meg a szüleidnek, hogy ezt nem birod tovább, mond el, hogy piszkálnak az iskolában, és akárhogy is, de 18 éves korodban nevet változtatsz, de szeretnéd ha az ő beleegyezésükkel ez előbb bekövetkezne. Szépen beszélj velük, mond el, hogy mi folyik az iskolában..
3. Kibirod valahogy ezt a pár évet és 18 évesen nevet változtatsz. Én ezt akkor tenném, ha új közösségbe kerülök, ahol sok az új ember. Pl. Egyetem/főiskola.
Priviben megírhatnád azért a neved..csak kíváncsi vagyok, hogy valóban olyan borzasztó e.
18 éves korod előtt mindkét szülő beleegyezése kell hozzá. Konkrétan kérd meg őket, hogy menjetek be együtt a lakóhelyetek szerinti önkormányzatnál az anyakönyvvezetőhöz. Legyenek nálatok iratok. Vidd magaddal a születési anyakönyvi kivonatodat is. Sajnos az eljárás nem ingyenes, ha jól emlékszem, 10 ezer Ft az illetéke.
Ha a szüleid nem egyeznek bele, akkor kérdezd meg konkrétan, hogy miért nem és mondd el nekik részletesen, hogy ez mennyire megkeseríti az életed.
Ha semmiképp se akarják, akkor várd meg a 18. szülinapodat, aztán intézd el egyedül.. Sok sikert!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!