Lehet azon változtatni amilyenné neveltek a szüleim?
Szép gyerek korom volt,legalábbis én így emlékszem vissza rá,azonban voltak olyan dolgok amiket nem kaptam meg.Nem anyagi/tárgyi dolgokra gondolok.Nem emlékszem már pontosan,de a mai felnőtt énemből következtetek néhány dologra.
Például:
-tapasztalom magamon a kapcsolatfüggőség jeleit,és emlékszem rá,Anyukám mondta amikor kisbaba voltam sokszor volt hogy egyedül hagyott,nem órákról van szó,hanem ha letett és volt egy 20-30 perces dolga és addig vísitottam mert nem szerettem egyedül lenni (már akkor sem),valószínűleg nem kaptam meg azt a szeretetet sem ami kellett volna,szerettek ugyan,de valahogy ezt nálunk sose fejeztük ki úgy igazán,csak tudjuk,de sose mondjuk egymásnak hogy szeretlek.Szerencsére párkapcsolatban ezek a dolgok simán mennek nekem,pedig féltem tőle hogy képtelen leszek kifejezni az érzelmeim,de a párommal teljesen más a helyzet.
-önbizalomhiánnyal is küzdök,ma már jobb a helyzet mint régen,de még mindig érzem 1-1 szituációban sajnos.Mint majdnem minden ez is gyerekkorban alakul ki az emberben.Talán nem dícsértek elégszer,illetve Apukám által sokszor " le lettünk hülyézve" a bátyámmal,ez rajta sokkal jobban meglátszik.Sokszor ha elkezdtük mondani a véleményünket,amit gondolunk,akkor is le lettünk pisszegve.Ennek a hatását a mai napig érzem,ha nagyobb társaságban vagyok egyszerűen nem merek megszólalni,elmondani mit gondolok,mert nyilván úgyse érdekel senkit az én véleményem.
-Természetemből adódóan nem vagyok nagyon beszédes de azért szeretek beszélgetni,viszont nagyon-nagyon sok idő kell amíg egy emberben megbízom,ezért nehezebben tudok kialakítani mély kapcsolatokat.Magam is érzem hogy falakat húzok magam köré,már más is mondta ezt,és látszik rajtam,pedig amúgy nyílt vagyok legbelül,de valamiért nagyon védem önmagam.
-Nagyon aggódós vagyok,mindent túl tudok stresszelni,szeretem előre megtervezni a dolgokat,nehogy valami váratlan fordulat érjen.Nem szeretem a bizonytalanságot.
Félre ne értsetek,én most nem a szüleimet hibáztatom,igazából jó szülők voltak,ha nem is a legjobbak,elég sok mindent kaptam tőlük,de mint minden embernek nekik is vannak hibáik.Ezen már változtatni nem tudok,viszont önmagamon szeretnék.
Más tudott változtatni önmagán miután felismerte a hibáit?
23/L
Elöször is, szerintem a neveléseddel semmi gond, ez így a normális. Egy gyereket nem lehet napi 24 órában kézben tartani, mert azzal tényleg tönkre lehet tenni.
Másodszor minden embernek van egy alaptermészete, ami a genetikából következik és ezt neveléssel nem lehet megváltoztatni, legfeljebb picit módosítani. te zárkózott ember vagy, meg kell tanulnod ezt elfogadni.
Harmadszot egy felnött ember tud magán változtatni, ha valami zavarja, nem mentegetözhet azzal, hogy a szülei milyenek voltak vele.
Egyetértek az elsővel, 23 évesen teljesen felesleges azon lamentálni, hogy ki a hibás, meg úgy egyáltalán a szüleidet hibáztatni.
Igen, lehet, hogy más szülőkkel másmilyen felnőtt lettél volna, de ebben a korban már te alakítod a saját egyéniségedet és te vagy felelős a viselkedésedért.
Amiket leírsz, azért nem olyan kirívó dolgok, sok emberre jellemző lehet és nem feltétlenül azért, mert hibáztak a szülők.
Nem vagy rossz helyzetben egyáltalán, ha valami nem tetszik magadban vagy az életedben, akkor VÁLTOZTASS, de ne azon lamentálj, hogy mit rontottak el a szüleid. Ez nem visz előre, viszont megkeserít.
A kapcsolatfüggőséget leszámítva rám is igazak az általad leírtak, ráadásul ugyanannyi idős is vagyok, mint te. Én is a szüleimet okolom sok dologért, például azért, hogy túl félénk vagyok társaságban (pedig amúgy meg nem...), mert gyerekként nagyon elnyomtak, a mai napig nincs szavam a családban. Sokszor végig sem hallgattak, ha ezt a szemükre vetettem, annyit kaptam "ki kiváncsi a te hülyeségeidre, mit gondolsz?", még felnőttként is azt érzem, csak hülyeség és lényegtelen dolog az, amit mondok. A mai napig félve szólok a szüleimhez, várva a bunkó reakcióikat.
Hogy változtatni lehet-e, nem tudom, szerintem egyedül nem nagyon. Én már elköltöztem, de ugyanolyan maradt a helyzet, nem tudok erősebb lenni. Hozzáteszem, engem nem csak a szüleim bántottak, de a gyengeségem miatt az iskolában, buszon is hamar kipécéztek a gyerekek régen.
Érdekes amúgy, mert én meg pont az idegenekben bízom jobban, mert azt tapasztaltam, hogy minél jobban megismer egy ember, annál rosszabbat várhatok tőle, annál durvábban fog kihasználni vagy átverni. De ebben inkább a régi barátnőim a hibásak, hogy így érzek, nem is tartom már velük a kapcsolatot. A szüleim etéren maximum még annyiban hibásak, hogy nm engedtek el másik iskolába, mikor el akartam menni (8 osztályos gimi közepén, mikor lehetőség volt átmenni máshova 9.-től), ezt sokszor a szemükre hánytam, mégis az öcsémmel eljátszották ugyanezt, úgyhogy biztos nem bánták meg.
Mindenesetre szerintem jobb, ha az ember szakember segítségét kéri az ilyen sérelmek feldolgozásához, nekem biztos nem menne egyedül...
"nagyon sok idő kell amíg egy emberben megbízom,ezért nehezebben tudok kialakítani mély kapcsolatokat.Magam is érzem hogy falakat húzok magam köré"
Ez a te mostani egyéniséged. Ennek nem sok köze van a gyerekkorodhoz. Eleinte nem feltétlen a lelkünk legbelső titkairól kell beszélnünk egy másik emberrel, akivel most ismerkedünk. Könnyedebb, hétköznapibb témákat válassz, mit főzzünk, mit együnk, vitaminosat, egészségeset, könnyűt...
Ja, és nem kell túlstresszelni az életet. Nyilván légy felkészült, de mindent nem tervezhetsz el előre. Engedj teret a spontaneitásnak!
csernusnak nagyon jó gondolatai vannak ám erről, a mérgező szülk is jó ill az alkoholbetegek felnőtt gyermekei is. Olvasgassatok ezekből sokat, nekem sokat segítettek.
Szülőktől azt kaptuk amit, visszamenni nem lehet. Viszont egy bizonyos kor felett a személyiségfejlődésünk egyedül a mi felelősségünk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!