Meg lehet e változtatni a vezetéknevet és ha igen mi a menete?
"Ne éljünk már ennyire a középkorban, mint egyes tisztelt politikusaink és zenészeink..."
Azért jobb a fiktív apa is, mert bár itt nincs kifejtve, de ha a férfi nem csak a nevére nem veszi, hanem el sem ismeri egyáltalán és a kérdező erre esetleg nem akarja köteleztetni (per, bíróság stb.) akkor az apasági "rubrikát" úgy se lehet örökké üresen hagyni, előbb-utóbb (azt hiszem a gyermek 3 éves korában legkésőbb) a gyámhivatal felszólítja az anyát arra, hogy nyilatkozzon egy fiktív apát a gyereknek. Ha erre úgy is sor kerül esetleg akkor sokkal egyszerőbb az igazolványos, kérvényes macerás eljárás helyett a neki tetsző apa nevet kitalálni és azt kérni, hogy a gyereket azon a vezetéknéven anyakönyvezzék.
Ha az apa mondjuk csak a nevére nem veszi, de amúgy elismeri az apaságot, meg a kérdező úgyis akarja perelni, tartást követelni tőle stb. akkor mondjuk talán mindegy.
Viszont érdekes kérdés, hogy ha elő is kerít mindent, ami ahhoz kell, hogy megváltoztassa a nevét, vajon megengedik-e neki, hogy az áhított nevet válassza? Mert ugye anyuka új férjének a neve lenne. Aki magától nem vette a nevére a kérdezőt. És hát ez szerintem nem úgy működik, hogy a kérdező úgy dönt (bár már felnőtt) hogy akkor ő besorol a nevelőapja neve alá. A nevelő apa is vagy adja a nevét vagy nem. És hát magától nem adta. Megmondom őszintén én hajvonalam kezdetéig rántanám a szemöldökömet, ha ez így működne, hogy csak úgy felveszegeti az ember a nevelőapja nevét annak beleegyezése nélkül. Szerintem ez kicsit erős.
De persze magyarázd már bele, hogy az Ákos milyen begyöpösödött, komolyan mondom ezen most 10 évig fogtok lovagolni? Ő így gondolja, te úgy. Nem zsidózott, nem cigányozott, nem mondott gyűlölet beszédet, véleményt mondott a nemi szerepekről, a saját tapasztalata alapján, ahogy az ő családja - egyébként valószínűleg nagyon jól - működik. Ilyet neki is lehet, legfeljebb nem értesz vele egyet. Vagy csak akkor lehet véleménye, amit elmond, ha úgy gondolja, mint te? (Mondom ezt úgy, hogy nincs gyerekem és nem is akarom, hogy legyen.)
71-es, ha ennyire véded Ákos jogát a szólásszabadsághoz, akkor megérted, hogy nekem is beletartozik a szólásszabadságomba, hogy véleményem van róla.
A nevelőapa nevének felvételéhez meg nagykorúnál nincs szükség az engedélyére, elég, ha megírja a kérvényben, hogy tiszteli a nevelőapját és azért erre a névre vágyik. Esetleg ha külföldi hangzású, vagy túl gyakori név, akkor nehezebb lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!