Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » 18 éve meghalt apám. Akkor 14...

18 éve meghalt apám. Akkor 14 éves voltam. Nem ismertem, mert mikor egész pici voltam még, különváltak édesanyámtól. Amúgy élletársi kapcsolatban voltak. Egy rokonát se ismerem apámnak?

Figyelt kérdés
Miután mi elköltöztünk, lett egy másik családja apámnak (őket sem ismerem) Részemre gyerektartást fizetett. Miután meghalt, csak egy táviratot kaptunk és ennyi. A kérdés az az lenne, hogy semmi örökségben nem részesítettek, senki nem jelzett, hogy bármiféle hivatalba menni kell.Lényegében kizártak mindenból. Anyu sem foglalkozott a dologgal, viszont engem érdekelne, ennyi idő után tehetnék e bármiféle lépést esetleges örökség reményében. Tudom nem szép dolog, legalábbis nekem nem lenne szimpatikus a kérdés. Ugyanakkor kiváncsi vagyok. Ha nem jó kategóriába írtam, akkor bocs.
2016. febr. 14. 15:25
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
96%
ha lett volna bármi vagyona, ingatlanja apukádnak akkor hivatalból értesítettek volna, a hagyatéki tárgyalásról, szóval szerintem nem volt mit örökölni ezért nem kaptatok semmilyen más értesítést
2016. febr. 14. 15:33
 2/13 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ. Szinte biztos vagyok benne, hogy volt vagyona. Jó munkahelye volt és a szülei se voltak olyan szegények (már amennyire tudom, persze dúsgazdagnak se gondolom őket)
2016. febr. 14. 15:42
 3/13 anonim ***** válasza:
90%

Attól, hogy jól keres valaki, még nem biztos, hogy vagyona is van - mert igen sokan egyszerüen felélik azt.

De ha lett volna örökölni való, akkor a értesítették volna édesanyádat.

2016. febr. 14. 15:50
 4/13 A kérdező kommentje:

Igaz, hogy nem ismertem apámat, de aki ismerte mindenki rendezett embernek tartotta. A történethez még hozzátartozik, hogy 250km-re laktunk egymástól és lehet nem voltam "dokumentálva" az életében- nem tudom. A nevét viselem és ennyi. Valószínű igazatok lehet, köszönöm a válaszokat!

Sziasztok

2016. febr. 14. 15:54
 5/13 anonim ***** válasza:
100%

Aki szerint hivatalból értesítenek, annak még nem halt meg közeli hozzátartója.

Halálesetnél felveszik a hagyatéki leltárt, az örökösök adatait is a közvetlen hozzátartozó adja meg, akiket valóban kiértesítenek.

De ha az új feleség szemrebbenés nélkül kifelejti az előző házasságból született gyereket, akkor vagy kiderül, vagy nem... Hogy ennyi év elteltével lehet-e bármit is tenni, azt nem tudom.

2016. febr. 14. 15:59
 6/13 anonim ***** válasza:
39%
Amikor meghalt az édesapád, anyukádnak akkor kellett volna utána járni a dolgoknak. 18 év után mit akarsz?
2016. febr. 14. 16:05
 7/13 A kérdező kommentje:

Kedves 6-os!

Csak érdeklődtem. Tisztában vagyok azzal, hogy rengeteg idő eltelt. De mindig módosulnak a törvények stb.

Amúgy a kérdés azért jutott eszembe, mert épp ilyen téma van a Tv-ben "segítség bajban vagyok" c. műsorban.

Nem kell mindjárt a torkomnak esni!

2016. febr. 14. 16:13
 8/13 A kérdező kommentje:

Kedves T.Vera!

Köszönöm válaszát, úgy érzem Ön áll legközelebb az igazsághoz :)

2016. febr. 14. 16:14
 9/13 anonim ***** válasza:
100%

Nem olyan rég tájékoztattak - épp ezen az oldalon, hogy a tulajdonjog SOSEM évül el, akkor sem, ha 1 év telt már el.

Pár hete egy kérdés arról szólt, hogy egy fiatal pár vett egy házat, a nő is adott bele pénzt, de ezt nem dokumentálták, és a férfi nevére került a ház. Később szétmentek, a nőnek nem kellett a ház, se pénz, akkor nem volt rá szüksége. Eltelt 10 év, most kéne neki a pénz. Kb mindenki lehülyézte, hogy esélye sincs, mert rég elévült, több mint 5 éven át nem küldött felszólítást az exének, stb. Nem igazán akarta ezt elfogadni, mire azt javasoltam, keressen fel egy ügyvédet. Megtette. Aztán írt egy privátot, hogy nem úgy van, ahogy a sok válaszoló gondolta, mert igenis igényt tarthat a jussára még ennyi év után is.

Ha nem töröltem ki a levelét, akkor írok neki, hogy látogassa meg ezt a kérdést, mert ő tud pontosabb infókat is mondani.

De ha ez így van, akkor a kérdező 18 év után is igényt tarthat az örökségre. És remélem, a mostohát is meghurcolják. Ha 18 éve volt az apjának mondjuk 2 háza, földje, kocsija, cége, akkor azt rendezni kell. Ha most, hát most.

2016. febr. 14. 16:18
 10/13 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen!
2016. febr. 14. 16:21
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!