Akik szegény családban nőnek fel, miért kezdik felnőttként szórni a pénzt?
Nem mindenki, de az ismerőseim döntő többsége.
Szegény család, nem ritkán elvált szülők, apuka lelép, nem fizet, a gyerekek meg végignélkülözik az életüket.
Sok ilyen háttérrel rendelkező ismerősömnek aztán végül bejött az élet, most meg szórják két marokkal. Csak a legdrágább kaják, csak márkás ruhák, csak a pénz.
Holott olyan könnyű visszaesni. Nem pont nekik kéne jobban becsülni?
Én is szegény családból jövök, a saját lábra állás is hullámvasút volt, aludtam tél közepén fűtetlen lakásban, laktunk 16 négyzetméteren hárman, az év nagy részében nem volt meleg víz.
Most már van fűtés, végre nem nyomorgunk, és nem kell egy szinte idegennel osztozni hárman egy szobán. Minden nap olyan boldognak és hálásnak érzem magam, amiért így alakult. Eszembe nem jutna szórni a pénzt, most se, hogy van. Karácsonyra mindenhonnan sampont, tusfürdőt, krémeket kaptam, végtelenül hálás vagyok, hogy bő fél évig ilyesmire sem kell költeni.
A pénz arra van hogy elköltsd, nem pedig hogy ülj rajta. Valóban, ha megteheti valaki, akkor miért ne?
Én is látom, hogy egyesek szóvá teszik hogy már megint vett egy inget 40ezerért, mikor van 2500-ért is. De havi sokmilliós fizetésből nem mindegy? Most őszintén.
Én se voltam sose gazdag és mégse szórom a pénzt. Inkább gyűjtök egy nagyobb dologra, és nem szórom el olyanokra amikre pár napi vagy pár heti munkával megkeresem a pénzt.
Szerintem ennek nincs köze ahhoz hogy ki milyen családból származik. Van aki gazdag családból származik és szórja a pénzt mert nincs vele tisztában hogy mennyit is kellene dolgozni érte. Más meg szegény családból származik és amint elkezd dolgozni, mindent megvesz amit csak szeretne és értelmetlen dolgokra költi a pénzt.
Mondjuk ez a mennyit kell dolgozni érte dolog is relatív. Egy minimálbéresnek egy évig kell félretenni iphone-ra, de ha kicsit átlag felett keresel, akkor lehet elég 1-2 hónap, úgy hogy mellette marad megtakarítás is.
Csak ugye sok embernek szúrja a szemét, ha a másik többet keres, és majdhogynem azt várják el, hogy csak azért mert nekik spórolni kell, ezért az se költse a pénzét akinek van.
Na meg elég csak azt nézni, hogy valaki kap 80 ezret, abból lakhatás+kaja fizetése után nem marad semmi. A másik kap mondjuk 200 ezret...az sem egy lehetetlen összeg, ugyanúgy kaja+rezsi kijön neki is 80-ból, akkor marad 120 ezre havonta.
Az sem mindegy kivel, hol laksz. Egyedül egy albérlet mindenestül 100+ ezer, de ha ketten vagytok/pároddal, akkor már csak 50-50. Ha saját lakásod van, akkor alapból rengeteget lehet spórolni a bérlésen. Ha több szobás, és az egyiket kiadod, akkor meg kvázi nullára kijössz a bérlőből. De vannak akik simán elvannak otthon is, nagy a ház, beadnak a közösbe is, de mégis többet félretehetnek/költhetnek.
A nagyon nagy szegénységből kitörtél, de szerintem még mindig kétszer is megkell gondolnod, hogy mire adsz ki és mennyit. Tényleg jó dolog, hogy igyekszel, hogy ne kerülj újra vissza oda ahonnan indultál, de mellette elfelejtessz élni.
Szomorú, hogy sok embernek az, hogy nem a legolcsóbb alapanyagokból főz (netán havonta 1-2 alkalommal vacsorázni is elmegy), illetve megveszi a márkás (jobb minőségű) dolgokat már a luxus kategória. De hidd el, ez nagyon messze van a pénz szórástól. Én is azt vallom, hogy spóroljunk, ésszel költsünk, de mellette igenis fontos, hogy ne vonjunk meg magunktól mindent. Lehet Te másképp látod, de az egy természetes és átlagos dolog, hogy egy háztartásban ünnepek nélkül is megengedhető legyen, hogy megveszem magamnak a tisztálkodási és kozmetikai szereket. Vagy ha szükségem van egy új ruhára azt megveszem, és nem várom a következő alkalmat amire ajándékba kérhetem. Nem azok az emberek élnek jól, akik ezt megtehetik. Akiknek ezek a dolgok prolémát jelentenek azok élnek az átlag szint alatt, sajnos.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!