Meg lehet élni minimálbérből, milyen az önálló élet?
Nekem megy!
Nem ágyat bérelek, szobát, nagyon-nagyon-nagyon messze mindentől. Egyetemre járok, dolgozom, hazautazok, hétvégenként átmegyek valamelyik barátomhoz beszélni, vagy ők jönnek át hozzám. Az összes fizetésem elmegy a megélhetésre (s ezt úgy, hogy nem vagyok nagyétkű, turkálóban veszek ruhát és diákbérlettel utazom), viszont ha bármi történne, van pár ember, akihez fordulhatok, szóval nem mondhatom, hogy minden segítség nélkül, bár eddig hál' Istennek nem kellett rokonoktól kölcsönkérni.
Nekem ez azért jó, mert én nagyon menekültem a szüleimtől, és elvileg egy félév után már kapok tanulmányi ösztöndíjat, szóval nem leszek ennyire szűkösen. A másik 2 (!) lány, akivel a szobát bérelem, szegény családból jön, interneten kerestük meg egymást. Viszont ha szeretnél önállóságot, meg azt csinálni, amit akarsz, akkor inkább maradj otthon, gondolom, saját szobád van, és felnőttként a szüleid nem kényszerítenek, hogy este hatra érj haza. Egyébként hogyhogy minimálbért keresel, még tanulsz, vagy nincs szakmád?
Hozzáteszem, hat évig voltam kollégista, a végére már röhögve kijöttem heti 4000-ből úgy, hogy dohányoztam... Azért nem árt egy ilyen gyakorlat, a mostani lakótársaim először vannak távol otthonról és két hét alatt felélték az egyhavi pénzüket, úgyhogy kérniük kellett.
Összefoglalva: Nem lehetetlen, de nagyon nehéz, úgyhogy hacsak nem elviselhetetlen az otthoni helyzeted, akkor szerintem maradj.
20/L
Számoljunk. A minimálbér úgy 68.000 nettó.
A bérleti díj teljesen változó, van önkormányzati bérlakás húszért, és pesti szoba ötvenért. Legyen ez egy olcsó vidéki kislakás, baráti húszezres bérleti díjjal. Marad 48e. Magamból indulok ki a rezsit illetően, egyedül élek így nagyjából mérvadó. Áram 6000, gáz 3000, kuka 3000, víz-szennyvíz 5000, net 5000, kk 3000. Ez így 25.000 visszafogott fogyasztással, marad 23e. A probléma ezzel az, hogy ebben nincs benne a 7 hónap fűtési szezon, tehát arra is nyugodtan lehet számolni havi húszat, de most eltekintek tőle. 23-ból kell megoldani az utazást, étkezést, egyebet nem írok mert úgysem futna rá. Az én útiköltségem támogatva 4000 Ft, tehát 19-ből ehetek. Húsok így maximum heti 1-2x, akkor is csak csirke. Virsli, hüvelyesek, kenyér, legolcsóbb félkilós párizsi a menü, és még így is nagyon szűken, bármiféle rendkívüli kiadás, egy betegség, egy sürgős ügyintézés borítja az egészet. Előfordulhat hogy el lehet vegetálni, csak életnek nem lehet azt nevezni.
"Biztos "lehet", de ki akar úgy élni? :("
Nyilván nem akarnak, csak muszáj, ha nincs más állás. Jobb, mint pl. öngyilkosnak lenni, ha ilyen helyzetbe kerül az ember.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!