Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Mit lehet tenni egy tehetetlen...

Mit lehet tenni egy tehetetlen emberrel?

Figyelt kérdés
Egy hozzám nagyon közel álló rokonról van szó. Nem fogad el semmilyen segítséget, de magán sem tud segíteni. Áll az élete, mennek az évek, de semmi haladás, gyerekként él, a szülei tartják el, a gyerekszobájában él. Szeretnék segíteni, anyagilag is, magamhoz venném, mert fontos nekem, hogy kiszakadjon abból a környezetből. De nem jön. Pánikbeteg, ha kérdezem, mi a baj, nem mondja meg. Pszichológushoz nem megy, hiába fizetné a család. Komoly betegsége is van. Nagyon szeretnék segíteni, de nincs már ötletem, és türelmem sem. Nehéz gyerekkor és felnőttkor következtében nem tudott érzelmileg felnőni. Nem talál munkát sem, párt sem. Mindentől fél, pánikol. Ugyanakkor tudom, hogy többre lenne képes, régebben még életvidám volt, de a rossz családi háttér megtörte az alapvetően vidám. életteli embert.
2015. nov. 26. 23:18
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:

Amíg ő nem akar ebből kizökkenni, addig nem fog menni.

Először is meg kellene értetned vele, hogy az ő érdeke lenne az életmódváltozás.Valóban jó lehetne , talán segítene ha magadhoz vennéd és a nyilván ártalmas szülői befolyás helyett valami más venné körül.Valószínűleg lassú folyamat lenne a megváltoztatása, de nem lehetetlen.Persze csak akkor működhet, ha anyagilag, érzelmileg stabilabb és inspirálóbb környezetben lenne nálad, mint otthon volt.Mert ha cseberből vederbe kerül, azzal nem lesz jobb.

2015. nov. 27. 16:03
 12/23 A kérdező kommentje:
Köszönöm mindenkinek a válaszát. Igen, úgy gondoltam, hogy mivel én tudok olyan környezetet biztosítani, ahol nincs naponta megalázva, ezért innen elkezdhetne fejlődni valamerre. A magamhoz venni: úgy értettem, hogy nyilván én tartanám el, amíg felgyógyul annyira lelkileg, hogy lépéseket tudjon tenni az életben. Keres munkát, de nem talál, és szerintem azért, mert romboló környezetben él, és ettől minden megáll, és semmi sem halad előre.
2015. nov. 27. 22:16
 13/23 anonim ***** válasza:
És ha nem gyógyul fel? Nem talál munkát? Eltartod az idők végeztéig?
2015. nov. 27. 22:48
 14/23 A kérdező kommentje:
igen. miért, talán hagynom kellene, hogy hajléktalanná váljon?
2015. nov. 28. 11:32
 15/23 anonim ***** válasza:
A te dolgod meg a te pénztárcád dolga. Idáig még az se derült ki, hogy milyen rokonságban vagytok, pedig érdekel minket. Mi csak meg kívánunk óvni téged egy nehézségtől, csalódástól, valamitől, amibe csak belemászni tudsz, kimászni már nem, mert felelősséget vállaltál, amitől később se lehet szabadulni, amikor a tapasztalatok fényében már másképp látod a helyzetet. Az ember a legszűkebb családon kívül elsősorban magáért felelős. Egyébként hajéktalanságról idáig nem esett szó.
2015. nov. 28. 11:52
 16/23 A kérdező kommentje:
testvérek vagyunk. hajléktalanságra azért gondolnék, mert szélsőségesnek látom a helyzetet. Ha nem lenne család, nem tudna boldogulni, legalábbis egyáltalán nem látom semmi jelét. olyan,mintha nem lenne benne életösztön.
2015. nov. 28. 12:00
 17/23 anonim ***** válasza:
49%
Meglepő fordulat. Az ember a testvéréről nem úgy ír, hogy "egy hozzám nagyon közel álló rokon". A testvér az testvér, nem csak "egy rokon". A testvéred iránt érezhetsz ilyen szintű felelősséget, de könnyű menet nem lesz, el is kényelmesedik, ha erőfeszítés elvárása nélkül ellátják. A gyerekkorod és a családi háttered neked ugyanolyan, mégse lettél beteg, úgyhogy nem eleve elrendeltetett. Nem tudod egyedül átnevelni, pszichológus vagy pszichiáter is csak évek alatt.
2015. nov. 28. 13:25
 18/23 A kérdező kommentje:
nekem nem pont ugyanolyan a családi hátterem, lényeges különbség volt a gyerekkorunkban, de ezt nem akarom részletezni. nem akartam kiírni, hogy testvérek vagyunk, mert szerintem ő is szokta néha ezt a fórumot nézni. Másrészt nem arra keresem a választ, hogy jogos-e a motivációm, és hogy vállaljam-e a felelősséget, mert efelől nincs kétségem. Arra keresem a választ, hogy HOGYAN lehetne megoldani ezt a helyzetet pozitív módon, és ebből a szempontból lényegtelen, hogy mi közöttünk a rokonsági fok.
2015. nov. 28. 14:20
 19/23 anonim ***** válasza:
Csakis pszichológussal és/vagy orvossal. Ami az ő szándéka ellenében nem megy. Neki kell elég rosszul éreznie magát ahhoz, hogy kezelésbe kezdjen, nem a környezetének. Betegséget laikus nem tud gyógyítani.
2015. nov. 28. 14:41
 20/23 anonim ***** válasza:
50%

Én is voltam pánikbeteg, valamint voltak családi gondjaim, ha kevésbé súlyosak is...

Nos, tapasztalatból is mondom és alogikus eszem is mondatja, az orvos erre totál felesleges.A pszichiáter dilibogyókat fog neki felírni, ami javítani nem fog rajta, mivel az nem a probléma gyökerét kezeli, csupán megváltoztatja az agyműködést és általában nem a legjobb irányba, valószínűleg csak le lesz szedálva, ami abszolút nem támogatja a felépülést.

a pszichológus meg csak beszélget, kérdezget, gyakorlati, érdemi segítséget nyújtani az sem fog, pedig az kellene, nos beszélgetni te is tudsz vele, motiválni is tudod, méghozzá ingyen.

Senkinek semmi köze hozzá, milyen kapcsolatban álltok, ahhoz sem hogy el tartod-e.A te pénzed, ha akarod, tartsd el belőle.Továbbra is azt mondom, jó ötlet.De türelem kell majd hozzá, nem egy-két nap alatt lesz meg a változás, erőltetni pedig semmit nem szabad.Ha jól rá tudsz hangolódni, eléggé empatikus vagy, akkor kicsalogathatod a csigaházából és lehet belőle valami!

2015. nov. 28. 15:37
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!