Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Az aki szegény családból...

Az aki szegény családból származik az, hogy "törjön" ki a szegénységből?

Figyelt kérdés

Tanulás? de nem tudnak támogatni akkor mi értelme?

Nincs motiváció, arra ösztönző, hogy tanulják mert nem tudnak semmit a szüleim megvenni.

Neked hogy sikerült? ha van itt ilyen ember?

2015. nov. 19. 19:06
1 2 3
 21/25 anonim válasza:
100%

Kedves Kérdező!

Teljes mértékben átérzem a helyzetedet. Én sem származom gazdag családból. Az érettségi előtt kérdéses volt, hogy tovább tanulhatok-e. A szüleim mondták, hogy csak államilag támogatott szakokat jelöljek be, de nagyon kitartó voltam és Istennek hála felvettek arra a szakra, amit először megjelöltem. Koliban laktam, általában otthon főztünk anyuval és azt vittem el, hogy hétköznapokon legyen időm tanulni. Az útiköltségre, könyvekre valót úgy tudtam összeszedni, hogy dolgoztam nyaranta, fesztiválon fagyit árultam, kalácsot sütöttem, gyárban termék-válogató voltam. Én csak nyáron dolgoztam, mert szerettem volna a tanulásra összpontosítani. A sulinak voltak tanulmányi ösztöndíjai, szociális ösztöndíjai és majdnem mindre beadtam a pályázatomat. És ne kereredj el, ha azt írják, hogy szociálisan nem vagy rászorult! Nekem is volt ilyen! Érdemes az összes lehetséges szociális ösztöndíjra is pályázni, mert van ahol az alacsony jövedelem, van ahol a szülők alacsony iskolai végzettsége, van ahol a testvérek száma nyom jobban a latban a bírák számára. A Bursa Hungaricánál engem majdhogynem kiröhögtek... De nem csak az az egy ösztöndíj van. Születésnapra, névnapra, karácsonyra olyan ajándékokat kértem, amik a suliba amúgy is kellettek, pl. szótár, ruha. A szüleim is segítettek, ahol és ahogy tudtak. A nyelvvizsgához: Néhány évvel ezelőtt valami uniós projekt keretében ingyen lehetett nyelvet tanulni, és hallottam már nyelvtanuláshoz ösztöndíjról is. Vannak fesztiválok, amik ingyenesek és külföldieket is meghívnak rá, érdemes ezekre is elmenni.

Végülis lediplomáztam és most dolgozom. A szegénységből mondhatni a normál helyzetbe kerültem :)

Remélem neked is sikerül, szorítok, hogy feldobhasd a sapidat a diplomaosztódon. Ne add fel! Lehet, hogy összeszorított fogakkal kell 3 évig élned, de ha valaki megkérdezné tőlem, mit csinálnék, ha újra 18 lennék, ugyanezt az utat járnám végig.

2015. nov. 25. 11:33
 22/25 anonim ***** válasza:
100%

Egy pelda:

Nagyapam ontodei vasmunkas volt, rengeteget dolgozott, tuloraban is, plusz muvelt ket kertet, szabadsagat nyaron vette ki es elment aratni a teeszbe lisztert, igy apam mar legalabb olyan iskolat vegzett ami adott erettsegit (szakkozep). O is ontodeben dolgozott, de elvegzett mellette egy technikumot, igy mar egy fokkal jobban. Szinten nagyon sokat hajtott, igy en vegul mar -elsokent a csaladban, es persze lemondasok aran- egyetemre mehettem tovabbtanulni. Vorosdiplomaval, koztarsasagi osztondijjal elvegeztem a BME-t, utana egy francia-magyar kozos doktorit, es ittkint talaltam allast Parizsban, ahova magunkhoz vettuk apamat is (anyammal idokozben szetmentek). Most rajtam a sor hogy hajtsak amennyire tudok, aztan talan az en gyerekeimnek mar egy fokkal konnyebb lesz elkezdeni az eletet.

Van kiut a szegenysegbol, csak kell hozza 2-3 generacio onfelaldozasa.

2015. dec. 4. 16:22
 23/25 anonim ***** válasza:
18%

Kétlem, hogy az utolsó két válaszolón kívűl tényleg szegényként éltek volna.

Mindenki azt mondja tanulj, de az iskolákban semmi használhatót nem lehet tanulni. Az egyetem lutri, és sokáig tart. Szakmunkásként hamarabb jutsz pénzhez, és általában ők többet dolgoznak, de így biztos a közelben találhatsz munkát, és tudsz otthon lakni.

Ezek után könyvekből megtanulhatsz programozni, vagy nyelvet és még többet keresel.

Többet ér, ha kigyúrod magad, és megszereted a fizikai munkát, mint rágörcsölni a tanulásra.

2015. dec. 9. 15:55
 24/25 anonim ***** válasza:
100%
Bűnözéssel, de nem érte meg, kegyetlenek voltak a börtönévek Brazíliában. Eleinte jó volt mert lett pénzem, tudtam költeni, elkezdtem valójában élni, aztán 3 év múlva elkaptak. 13 évet ültem Brazíliában börtönben, 2 éve szabadultam és térhettem haza Romániába
2016. jan. 4. 17:19
 25/25 anonim ***** válasza:
100%

A csaladban nagymamamnak van egy ilyen tortenete; szornyu gyerekkora volt, agresszioval es elfojtott erzelmekkel, de szerencsere O a csavargas helyett a tanulasba temetkezett.

Az anyukaja gyarban dolgozott, apukaja meg inkabb csak a fotelen ulve, nagy soros korsoval a kezeben nezegette az allashirdeteseket. 14 eves volt mikor ott kenyszerult hagyni az iskola padjat, hogy kint a mezokon dolgozhasson, szamszerint 5 testverevel. Egy nyari napon viszont, megismerkedett egy jol szitualt csaladbol szarmazo fiuval (a nyari szunetet toltotte nagybatyjanal) es ahogy teltek a hetek kezdtek egymasba szeretni...igy utolag rengeteget koszonhet neki; o biztatta, hogy menjen vissza tanulni (jo koponyaja leven sikeresen ugyved lett) es szereto ferje volt, egeszen egy balszerencses autobalesetig....

Semelyik csaladtagot sem el Pesten, vagy valamelyik nagyobb varosban, ahol van neked valo suli, vagy ha nem is koltoznel oda, kerhetned a tamogatasukat? Vagy bentlakasos kozepiskola?

Hogy nincs motivacio? A hideg szoba es az ures huto amellyel nap mint nap talalkozol, pont az amely szorgalomra osztonoz! Mert ha szorgalmasan tanulsz, sikerulhet kitornod mostani eletedbol.

Dickens irasai segithetnek, ahol boven leirast kap az ember a nyomorrol, es azokrol az eletkorulmenyekrol amelyet senkinek nem kivan az ember...

Sok sikert, es megtobb kitartast!

2016. jan. 6. 20:57
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!