Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Egy egyetemista milyen szinten...

Egy egyetemista milyen szinten várhatja el a szüleitől, hogy tanulmányai során anyagilag támogassák őt?

Figyelt kérdés
Egyetemista vagyok, albérletben élek. Viszonylag sok időm elmegy munkával, hogy fent tudjam tartani magam, és kitudjam fizetni a havi 35000 Ft albérleti díjat, a szüleim anyagilag semmivel sem támogatnak. Ha hazajárok időként, jól megpakolnak élelemmel, ami max. 2-3 napra elegendő. 2-3 hetente járok haza, szóval nem túl kielégítő. Lényegében teljesen önellátó vagyok. Havi 60-70e Ft-ot tudok összekaparni munkával, viszont azt érzem nem bírom tovább, nagyon kevés időm jut az egyetemre. Minden teljesen a tanulás rovására megy... A szüleimtől egyszerűen nincs kedvem, és pofám kérni... Ha továbbra is ennyit kell melóznom, attól tartok bukni fogok az egyetemen...Egyszerűen kiveszi az energiám a munka, és nincs elegendő időm.

2015. nov. 10. 19:18
1 2 3 4
 21/36 anonim ***** válasza:
24%
Ha végképp nem megy, akkor tudsz halasztani egy félévet vagy évet, már passzívként is lehet diákmelózni, és akkor gyűjtenél addig.
2015. nov. 10. 23:43
 22/36 anonim ***** válasza:
67%

Jogilag nagykorú gyermek anyagi támogatására nem kötelezett a szülő. (Hacsak nem leszázalékolt gyerekről van szó.)

De úgy gondolom; egy rendes szülő, Aki szereti a gyerekét, megteszi; ha saját anyagi helyzete ezt lehetővé teszi.

Azt; hogy a Te szüleidnek milyen az anyagi helyzete, és milyen a viszonyotok; Te tudod. Ennek tükrében tudnék csak személyre szóló tanácsot adni.

2015. nov. 10. 23:55
 23/36 anonim ***** válasza:
67%

Kérdező, akkor beszéljetek.

Nehéz néha, de meg kell tenni.

Tedd meg az első lépést.

2015. nov. 11. 00:47
 24/36 anonim ***** válasza:
10%

nem kötelező tanulni ha nem bírod sőt....

a szüleidnek meg végkép nem kötelező olyat támogatni aki felnöt ember létére nem tudja fen tartani magát

2015. nov. 11. 01:40
 25/36 anonim ***** válasza:
80%

24# látom te se jártál még az egyetem közelében se... ami nem gond, de akkor ne ítélkezz. a kérdező egyetem mellett is össze tud szedni egy minimálbér nagyságú fizetést.. ez egyáltalán nem azt mutatja, hogy életképtelen lenne a felnőtt világban..

én is egyetemre járok, és szinte minden nap reggeltől este 7-8ig órám van.. persze vannak lyukas órák is elvetve. ha bejár valaki minden órára akkor kb esélytelen hogy hetkoznapokon komolyabb munkát vallaljon, ne csak rész munkaidőst. egy hónapban meg ugye 8 hétvégi nap van, akkor szoktam (én) melót vállalni. de nem jön belőle össze sok pénz, pedig fizikai munka, nem csak a lábamat logatom.. aki hétköznap is el tud menni dolgozni és mellette levizsgazik, annak respect...

levelező tagozaton nyilván másabb, ott az a lényeg, hogy dolgozz mellette, csak heti 1-2nap kell bejarni.

de nappalin pont lexarjak ha valaki dolgozik, attol még ők leadjak az anyagot.. szóval biztos nehéz dolga van a kerdezonek.

bár az én szüleim se tamogatnak anyagilag, de én otthon élek mert be tudok járni a városba.. szóval mégis támogatnak.

amúgy nálunk 60fos szakon 2 ember dolgozik hétköznapokon is. szóval elég ritka

2015. nov. 11. 06:08
 26/36 anonim ***** válasza:
12%

Nos, abból kiindulba, hogy az az oldalon egy nyikhaj 14 éves is felnőttnek hiszi magát, akkor semmi.

Érdekes, a lázadó tinik csak addig ugrálnak, míg nem nőnek fel, és veszik észre, még képtelenek az önálló életre.

2015. nov. 11. 06:44
 27/36 anonim ***** válasza:
15%

még 15 év múlva is a Mama hotelben sírnak,, de ők aztán tuti. Miben is? a sírásban?

Mert mást nem tudnak, honnan tudnák, mikor a szüleik is annyira seg*gfejek, mint ők.

2015. nov. 11. 06:48
 28/36 anonim ***** válasza:
100%

Még mindig nem derült ki számomra, hogy miért nem segítenek.

Nem mindegy, hogy szórják a pénzt, csak bunkók és nem segítenek. Vagy mondjuk nagyon be kell osztaniuk, hogy ki tudják fizetni a számlákat. Így nehéz eldönteni.

Nyilván ha van rá keret, akkor szerintem az a normális, ha támogatnak. De a semmiből meg nem lehet támogatni és ez teljesen érthető is.

Ha nekem ennyire meg kell fogni a pénzt, akkor az albi szerintem luxus, mehetnél koliba is.

2015. nov. 11. 09:07
 29/36 anonim ***** válasza:
26%
Kérdező, te minden olyan választ töröltetsz, ami számodra nem hasznos?
2015. nov. 11. 09:08
 30/36 anonim ***** válasza:
84%

Engem támogattak a szüleim az alapképzés során, mindig annyival amennyivel csak tudtak. Volt, hogy elég volt, volt, hogy nem, de mindent megtettek, hogy megkönnyítsék a mindennapjaimat. Sőt a nagyszüleim is támogattak havi 20 E. Ft-al. Mesteri alatt már dolgoztam, eltartottam magam. Kaját mindig pakolnak ha hazautazunk a szülőkhöz, nagyszülőkhöz.

Ugyanígy a férjemet is támogatták a szülei, ő orvosit végzett, úgyhogy 6 éven keresztül. Nélkülük nem ment volna, délelőtt kórházban volt, du. egyetemen, dolgozni nem tudott volna. Sőt, még most is támogatják, míg munkahelyet kap. Most már ritkábban, de kap pénzt, amennyit tudnak adni.

Szerintem a szülőnek kötelessége lehetősége szerint támogatni a gyerekét. Én biztosan mindent megfogok tenni a gyerekemért, hogy neki könnyebb legyen. Nálunk és a férjem családjában is ez teljesen evidens. Nekem az a furcsa, amelyik családban ez nem így működik. Nem értem mi ez a rideg, távolságtartó magatartás.

(Ha egy kicsi is van, abból a kicsiből is lehet adni...)

25-N

2015. nov. 11. 10:59
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!