Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Egy egyetemista milyen szinten...

Egy egyetemista milyen szinten várhatja el a szüleitől, hogy tanulmányai során anyagilag támogassák őt?

Figyelt kérdés
Egyetemista vagyok, albérletben élek. Viszonylag sok időm elmegy munkával, hogy fent tudjam tartani magam, és kitudjam fizetni a havi 35000 Ft albérleti díjat, a szüleim anyagilag semmivel sem támogatnak. Ha hazajárok időként, jól megpakolnak élelemmel, ami max. 2-3 napra elegendő. 2-3 hetente járok haza, szóval nem túl kielégítő. Lényegében teljesen önellátó vagyok. Havi 60-70e Ft-ot tudok összekaparni munkával, viszont azt érzem nem bírom tovább, nagyon kevés időm jut az egyetemre. Minden teljesen a tanulás rovására megy... A szüleimtől egyszerűen nincs kedvem, és pofám kérni... Ha továbbra is ennyit kell melóznom, attól tartok bukni fogok az egyetemen...Egyszerűen kiveszi az energiám a munka, és nincs elegendő időm.

2015. nov. 10. 19:18
1 2 3 4
 11/36 anonim ***** válasza:
81%
Kérdező, akkor ezek szerint te még csak nem is tudod, adnának-e a szüleid, mivel sosem kértél? Nem szoktatok beszélni az anyagiakról, hogy mennyiből jössz ki és hogyan? Ez nekem elég furcsa...
2015. nov. 10. 20:01
 12/36 anonim ***** válasza:
87%

van akinek lakást vesznek a szülők és mindent fizetnek, van aki otthon élhet ingyen egyetem alatt(ha helyi) van akinek semmit nem adnak.. hát ez van, de nekem is furcsa, hogy amikor otthon vagy nem szokták kérdezni, hogy mennyi időd van munka mellett? mert szerintem evidens, hogy aki sokat dolgozik nem sok időt tud fordítani az előadás latogatasra es tanulasra...

hitel, vagy sporolas

2015. nov. 10. 20:06
 13/36 anonim válasza:
21%
Attól függ milyen szakra jársz, végezd el a bsc-t legalább, az csak 3 év, ha már nembírod. 1év szakmai tapasztalattal megkeresel utána kezdésnek nettó 200at, nem halsz bele ha nincs msc. Papír+1év szakmai tapasztalat, vagy az egyetem alatt, azt kész. Tök jó neked, szerencsés vagy, bogy a szüleidnek nincs hitele stb. Nem kell miattuk aggódnod, miközben te még tanulsz. Na é így jártam, hidd el az 1000x rosszabb, mint a saját magadat félteni.
2015. nov. 10. 20:22
 14/36 anonim ***** válasza:
52%
Ha elmondanád a szüleidnek biztosan segitenének, és igen elvárhatod,ha õk is szeretnék,hogy diplomát szerezzél.
2015. nov. 10. 20:37
 15/36 anonim ***** válasza:
86%
Azért nagyon becsülendő amit teszel, azért tanulás mellé még dolgozni is az a nem semmi. Én magát a tanulást alig bírom. Sok fiatal alá tolják rögtön a házat is megveszik neki a városban ahol tanul. Figyelj kollégium van már 10-20 000ft tól is, nem olyan borzasztó ott élni.
2015. nov. 10. 20:49
 16/36 anonim ***** válasza:
100%

Milyen a szüleid anyagi helyzete?

Ez nagyon nem mindegy.

Nekem már nincsenek szüleim, és munka mellett diplomáztam, nehéz szakon, igaz, 2 évet csúsztam.

Beszélj velük, senki nem gondolatolvasó. Ha nem mondod el, hogy gondod van, akkor honnan tudják?

Másrészt túl sokat nem kommunikálhattok, hiszen alapvető lenne, hogy egy szülő tudja, hogyan, miből, miként él a gyereke, főleg akkor, ha még nem főállásban dolgozó felnőtt.

2015. nov. 10. 21:08
 17/36 anonim ***** válasza:
90%
en a szuleid helyeben , ha anyagilag nem okozna nekem gondot, akkor alapvetonek vennem, hogy tamogatlak, hogy tanulni is tudj valamikor. pl. ha megtehetnem, akkor havi szinten adnek neked 10 ezret, plussz amikor hazajossz, akkor adnek 1 csomag rizst, konzerveket,hust, ilyesmit, hogy azzal is kevesebbet kelljen koltened, tehat osszesen ugy kb 15-20 ezerrel biztosan tamogatnalak, es szerintem ez el is varhato azoktol a szuloktol, akik anyagilag ezt megengedhetik maguknak.
2015. nov. 10. 21:27
 18/36 anonim ***** válasza:
90%

Ez nem elvárás, hanem közös megegyezés dolga. Az én szüleim pl nem "engednek" dolgozni, csak nyáron :D Ők azt mondják, boldogok ha támogathatják az egy szem lányukat amíg csak megtehetik. Rettenetesen hálás vagyok nekik ezért. Kb az összes ismerősömnél ez a helyzet, kb csak azok dolgoznak, akik nem tanultak tovább, vagy már végzősök és már a szakterületükön el tudnak helyezkedni.

De ez nyilván adott családtól függ, és ismét: nem elvárás dolga. Legalábbis nem egyoldalú elvárás. Meg kell szépen egyezni a feltételekben.

21/L

2015. nov. 10. 21:35
 19/36 anonim ***** válasza:
90%
Ez valóban nem az elvárhatóság kérdése, hanem a szülő hozzáállása a szülő-gyerek kapcsolathoz. Ideális esetben a szülő minden tekintetben támogatja a gyerekét, amíg az tejesen önellátó nem lesz (sőt netán azon túl is), pesszimális esetben meg legfeljebb nagykorúságáig támogatja, aztán nem törődik vele. Azt neked kell tudnod, hogy milyen a viszonyotok. Ha kellően meleg, elfogadó, akkor e problémád nyilván nem merült volna fel. Bármilyen más esetben megértem, ha feszélyezetten érzed magad, ha hozzájuk kell fordulni.
2015. nov. 10. 22:20
 20/36 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a válaszokat, nagyon rendesek vagytok, hogy ennyien írtatok!

Szeretem nagyon a szüleim, és jó a kapcsolatunk, viszont ezekről a dolgokról kevésbé beszélünk, bár lehet az én hibám is. Nem panaszkodom nekik soha, hogy kevés időm lenne a tanulásra, talán emiatt magának értetődő számukra, hogy nincs szükségem semmire?..nem tudom. Tényleg nem szeretnék élősködni rajtuk, viszont úgy érzem egyre nagyobb a nyomás rajtam.

2015. nov. 10. 22:55
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!