Vissza lehet utasítani a keresztanyaságot?
hát akkor már a ferjednek is vissza kéne utasítani, ha ő elfogadja, akkor az elmeleted megbukik.
egyébként a mai világban már nem veszik annyira komolyan a keresztszuloseget. ha meghalnak a szülők, előbb kerulnek a gyerekek a nagyszulokhoz, vagy kedvenc nagynenihez, mint keresztszulohoz.
de nyilván nem bunkóság vissza utasitani. én is utasítottam már vissza, arra hivatkozva hogy magam sem vagyok megkeresztelve, nem is gyakorlom a vallást, nem tudnám azt hazudni a papnak, hogy keresztény nevelést adok a gyereknek.
megertettek a szülők, és ennyi
1. A keresztszülöség nem jogi, hanem csak vallási fogalom.Ha elvállalod, akkor ezzel csak annyit vállaszt hogy a gyerek vallásos nevelésében vesezl részt legjobb tudásod szerint.
2. Olyan nincs, hogy ha meghalnak a szülök, akkor a keresztszülönek kell felnevelni a gyereket, söt igen sok esetben erre nincs is lehetöség. (A gyámhivatal nem engedélyezi - pl a ti esetetekben a betegségetek miatt kizárt)
3. A keresztszülöséget vissza lehet utasítani, és ha valaki ezen megsértödik, akkor a hiba benne van. De ha csak ez az egyetlen aggályod, akkor nyugodtan elvállahatod, mivel semmiféle jogi kötelezettséged nincs emaitt.
Nem bunkóság visszautasítani, mert nem kötelező. Semmi jogi kötőerővel nem bír amúgy a keresztszülőség.
Egyébként a férjed mint nagybácsi jönne szóba gyereknevelésre szükség esetén, mint keresztszülőként.
Amikor még nem voltak önkormányzatok, és családvédelmi hivatalok, stb. stb. akkor bizony a kereszt-szülő azt vállalta, hogy ha a szülőkkel bármi is történik, azt a gyermeket úgy fogja tovább nevelni, etetni-ruházni-tanítani mint a sajátját.
És teljesen mindegy, hogy ez a "törvény" még az őskorból ered, vagy a kereszténység elterjedésével a vallással terjedt-e.
Ma már azért a törvények, a családjog, a gyermekvédelem, stb. stb. is beleszól az élet dolgaiba, igen, változott ez a dolog, de valahol a kereszt-szülők felelőssége azon a szinten megmaradt, hogy kísérje figyelemmel a gyermek sorsát, és szükség esetén segítsen neki, amiben kell!!
4-es vagyok!
Gyakorlatilag felvállalhatjátok, ha te és férjed úgy döntötök, hiszen remélhetőleg nem fog semmi olyan történni, amely egy ilyen helyzetet eredményezne, egyszerre "teljesen árva" nem marad a gyermek, bármi is történik, az egyik szülő azért még ott marad a gyermek mellett.
Persze, ha már éppen azért mondtatok le saját gyermek vállalásáról, mert az egészségi állapot olyan, amilyen, akkor ezt a sógornak is tudnia kell...keressen mást, attól ti még ugyanúgy fogjátok szeretni azt a gyermeket!
Természetesen, vissza. A Nobel-díjat is vissza lehet utasítani, nemhogy ezt. :)
Ők felkértek, te pedig udvariasan nemet mondasz és pont. Még indokolni sem kell, de ha nagyon rendes akarsz lenni, akkor megteheted. Vigyázz: ezt jobb írásban (kézzel írott levél, nem sms!), mert ha szóban adod elő, a sértődés miatt hamar elvadulhatnak az indulatok.
En ezelött 30 eve finoman visszautasitottam a keresztszülöseget.
Az egyik legnyomosabb ok az volt, hogy disszidaltam, meg a keresztelesre sem tudtam volna hazamenni, de ha haza is tudtam volna menni akkor a köztünk levö tavolsag lett volna az akadaly. Akkor en is ugy gondoltam, hogy ha a szülökkel valami törtenne, a keresztszülök kutya kötelessege ott helytallni es segiteni a kis csaladot.
Mar ennek tudataban is, setesnek vettem, hogy engem kertek fel, mert ugy ereztem, hogy csak az ajandekok miatt kellek, csak pairon lettem volna keresztszülö.
Vissza lehet utasítani és nem bunkóság.
Viszont én úgy nem látom értelmét, hogy te visszautasítod, de a férjed nem.
Egyébként nincs semmi jogi formula arra, hogy a keresztszülőnek kéne felnevelni a gyereket, ha valami történik a szülővel. Sőt! Majd a gyámügy dönt. És egyáltalán nem biztos, hogy pont a keresztszülőket találják a legmegfelelőbbnek. Nyilván vannak más rokonok is. Szóval csak ezért én nem utasítanám vissza. Ne meg azért az elég ritka, hogy valami gyerekkorban történik a szülőkkel. És így legalább lenne egy kisgyerek, akivel valamennyire törődhettek, ha már sajátot nem vállaltok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!