Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Vállaljam el a keresztanyaságot?

Vállaljam el a keresztanyaságot?

Figyelt kérdés

A bátyámmal az ország két különböző felén élünk. Nem tartjuk a kapcsolatot, csak amolyan karácsony-húsvéti jelleggel írunk képeslapot. Tavaly nyáron, amikor megnősült, 5 nappal a polgári esküvő előtt felhívott, menjek tanúnak, mert a másik jelölt visszamondta, és a polgári szertartás úgysem számít semmit, az egyházira meg persze, hogy nem engem hív. Keresztülutaztam az országon, és megtettem, amire kért. A feleségével ekkor találkoztam először, nem sokat tudok róla, kedvesnek tűnik, amennyire egy vadidegen kedves lehet.

Most megszületett a babájuk, és ma felhívott, hogy engem akarnak keresztanyának. Mivel az esküvő előtt a költözésemkor beszéltünk utoljára, és akkor azt mondta, ha valaha gyereke lesz, ne számítsak rá, hogy a közelébe enged, így enyhén szólva meglepett a felkérése. A szavaiból úgy vettem ki (lehet, félreértettem), a felesége győzte meg, mert neki nincs alkalmas rokona, így tanácskozás után rám gondoltak...csak nekem ellenérzéseim vannak, és ezt meg is mondtam neki.

Miért én, miért nem egy barátjuk (mondjuk, aki az egyházi esküvőn tanúskodott neki)? Az ország másik felén élek, Ausztriában dolgozom, nincs túl sok fizetésem (hozzá képest, aki nagykutya egy jelentős cégnél), nincs kapcsolatom sem vele, sem a babával, nem ismerem a feleségét, és vele nyilvánvalóan nem kedveljük különösebben egymást. A keresztanyaságom kimerülne egy szertartásban, én pedig nem szeretem az ilyesmit. Viszont, ha visszautasítom, azzal megsértem őket (bár tudnám, miért érdekel, hiszen ő is sokszor sértett meg, de attól, hogy én visszabántom, még nem lesz könnyebb nekem...). A feleségét, aki nem ártott nekem, kedves volt hozzám, és rábeszélte a bátyámat az egészre. Elutasítok egy kisbabát, akit még nem is láttam, és nem tehet semmiről. És elvágom a lehetőséget, hogy ha lejárt a munkám, és esetleg szeretnék visszaköltözni abba a városba (amit jelenleg teljesen esélytelennek látok), talán egy új alapokon nyugvó kapcsolatot építsek fel a bátyámmal.

Vajon mi lenne a helyes döntés?

Nem tudom, mit gondoljak.

2010. jún. 9. 22:40
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%
Nem tudom, segít-e... de a keresztszülő felelős a gyermek hitbéli neveléséért. (Mi is épp most leszünk keresztszülők, a férjem bátyjának születik fia hamarosan.) ha esélyed sincs ellátni ezt a feladatot, akkor nem kell elvállalnod.
2010. jún. 9. 22:47
 2/13 anonim ***** válasza:
Lehet így próbálja helyrehozni a kapcsolatotokat?Mondd meg neki, hogy elvállalod, de csak ha nem komolyan, szívből szeretnék, hogy te legyél a keresztanyja a babának!
2010. jún. 9. 22:50
 3/13 anonim ***** válasza:
100%

"5 nappal a polgári esküvő előtt felhívott, menjek tanúnak, mert a másik jelölt visszamondta, és a polgári szertartás úgysem számít semmit, az egyházira meg persze, hogy nem engem hív

ha valaha gyereke lesz, ne számítsak rá, hogy a közelébe enged"

Tehát, ha jól értem nem hívott meg az esküvőjére "csak nem volt más", és így beszél veled, nem tudom, hogy összevesztetek-e vagy alapból így viselkedik, elég furcsa és bunkóság...

Az én keresztszüleim is a szüleim testvérei, az egyik a Föld másik felén él és azóta már nem vagyunk beszélő viszonyban, a másik keresztszülőmmel meg amúgy is gyakran találkozunk, jó a kapcsolatunk, de nem gondolom, hogy emiatt lenne, nem vagyunk vallásos család, csak a nagyszülők erőltették az egészet. Neked kell eldöntened, hogy akarod-e, szerintem én nem vállalnám el, ha eleve ilyen barátságtalan velem a testvérem...

2010. jún. 9. 22:51
 4/13 anonim ***** válasza:
100%
Előző vagyok:$Akkor persze számolnod kell azzal, hogy szorosabb kapcsolatot kell kialakítanotok, olyat, amilyen egy igazi testvéri viszony.
2010. jún. 9. 22:51
 5/13 A kérdező kommentje:
Első válaszoló: Én is pont így látom. Van már keresztgyerekem, és komolyan veszem az ezzel járó kötelezettségeimet. A kis unokaöcsémnél nem vagyok biztos, hogy el tudnám látni a feladatot. Ez is oka a kételyeimnek.
2010. jún. 9. 22:59
 6/13 anonim ***** válasza:
Nálunk igazéból két keresztanyja lessz. A párom nővére s annak z élettársa lesznek a keresztszülők + 3nak a legjobb barátnőm kértem meg. Kérd meg, hogy válasszanak melléd még egy kereszt szülőt aki a közelükben él. Szerintem így te és a baba is jól jár mivel lessz esélyed megismerni. A gyereknekpedig így is lessz valakije aki ott van melette s segít neki a szülein kívűl akár a hit terén is.
2010. jún. 9. 23:01
 7/13 A kérdező kommentje:
Utsó válaszoló: Lehet, a testvéremék nem veszik komolyan, de én igen a vallásosságomat, és - bár ő nem túl jómodorú velem, de azért a babát büntessem? Úgy értelmeztem a telefonbeszélgetésünket, hogy ha őneki nem is nagyon fűlik hozzá a foga, a felesége szeretne engem, ő pedig nem mond ellent. A feleségét sem akarom bántani, hogy visszautasítsam, de a bátyám olyan gonosz volt velem, úgy megalázott, és most sem tűnt nagyon másnak...Én sem voltam vele nagyon jó testvér...És most itt ez a baba. Szval ez van.
2010. jún. 9. 23:05
 8/13 A kérdező kommentje:

Az előző komment az utsó előttinek szólt :)

De ez a két keresztszülős variáció nem olyan, mint ha azt mondanám, kösz, elfogadom a megtiszteltetést, de a munka alól kihúzom magam, azt csinálja meg más?

2010. jún. 9. 23:07
 9/13 anonim ***** válasza:
100%
Leirásodból nagyon ugy tünik ki, hogy veled akarnak egy lyukat betömni. Elgondolkodnék a felkérésen, s lehet hogy ugy döntenék, hogy oldják meg ezt a problémájukat mással. Ez csak majmolás, nem azért kérnek fel, hogy "összetartoztok",hanem mivel nincs más. Bocsi, de ezt érzem .
2010. jún. 10. 04:27
 10/13 anonim ***** válasza:
Egyetértek a 04.27-el.Én is így gondolom.
2010. jún. 10. 04:35
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!