Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Szerintetek ez pofátlanság?...

Szerintetek ez pofátlanság? Karácsonyi ajándékról van szó.

Figyelt kérdés

Felnőtt, dolgozó családtagokról van szó, nem gyerekekről.

Az a szokás karácsonykor, hogy megbeszéljük, ki mit kér.

Szóval szerintetek pofátlanság, ha valaki nagy értékű ajándékot kér, miközben ő nem viszonozza?

2015. okt. 26. 13:35
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:
100%
Fejtsd ki bővebben légyszi, hogy korrekt választ lehessen rá adni. Hogy zajlott? Ő mondta, hogy toronyórát aranylánccal, aztán amikor ti is értékes dolgot mondtatok, akkor azt mondta, hogy a fenéket? Vagy hogyan zajlott? Ha így, akkor természetesen pofátlanság.
2015. okt. 26. 14:01
 12/25 A kérdező kommentje:

Már régóta zavar ez a dolog, ugyanis nem csak karácsonykor van így, hanem születésnap, névnap alkalmából is. Mivel karácsony van a legközelebb, így e kapcsán jutott eszembe, hogy most már jó lenne véget vetni ennek…

A lényeg, hogy az egyik családtagunk saját magának köszönhetően van olyan anyagi helyzetben, mint amilyenben. Van munkája, van hol laknia, nem éhezik, tud ruházkodni, de nem veti fel a pénz. Minket sem, de hozzá képest, sokkal jobban élünk, ami nyilván látszik is. Tudjátok, amolyan szegény-szerencsétlen családtag ő, aki ellen mindig összeesküdnek a körülmények is.

Az ajándék dolog úgy néz ki a gyakorlatban, hogy mindenki megveszi a sajátját, a másik pedig odaadja az árát. És már sokszor volt úgy, hogy nem volt arányban a kettő. Én úgy gondolkodom, hogy csak valami jelképeset kérek, hogy ne okozzak gondot neki, de fordítva ez nincs így, mivel mi úgyis jobban keresünk. És érdekes módon soha nem vett vissza az értékből.

Tudom, hogy ez a mi hibánk, tisztázni kell előre a dolgokat. Az értékhatár előre megbeszélése jó ötlet.

2015. okt. 26. 14:05
 13/25 anonim ***** válasza:
94%
Igen, valóban az a megoldás, hogy előre tisztázni kell az értékhatárt! Mert ha ilyen ez a bizonyos rokon, hogy őt nem érdekli, ki milyen költségekbe veri magát miatta, akkor szabályozni kell. Ő meg röhögött a markában, hogy ti meg nem mertetek értékeset venni, hogy aztán fizethesse. Előre fixáljátok, hogy mondjuk 3000 Ft. értékben vehet mindenki magának, ha értékesebbet vesz, akkor így járt, a többit ő fizette.
2015. okt. 26. 14:11
 14/25 anonim ***** válasza:
93%

szerintem gáz, hogy felnőtt emberek kívánság listát írnak egymásnak. elvégre kereső emberek vagytok, akkor mindenki maga vegye meg magának. mert ez így nem ajándékozás, hanem bankjegy cserélgetés.

kéne egy összeg határ, amin belül vesztek ajándékot.

és olyat venni aminek a másik örülne. akit ismersz, nyilván tudod mire van szüksége, minek örülne. ez az ajándék lényege, nem az, hogy előre megmondom mit vegyetek meg.

és ez a max összeg meghatározàsa szerintem fontos, hogy ne érezze magát kínosan az, aki nem tud olyan sokat adni.

2015. okt. 26. 14:19
 15/25 A kérdező kommentje:
Szívem szerint én nem erőltetném egyáltalán ezt a karácsonyi ajándékozást, de hát nem csak én vagyok egyedül a családban...így próbálok valami középutat keresni. Az értékhatáros dolog tényleg jónak tűnik.
2015. okt. 26. 14:21
 16/25 anonim válasza:
84%

Ki kell jelolni egy hatart amin felul nem lehet kerni ajandekot hogy senki se erezze kellemetlenul magat majd karacsonykor. Amugy meg ez attol is fugg hogy mennyivel kersz dragabb ajandekot es hogy az az ajandek mennyire hasznos neked

pl.:1-2000Ft-tal vagy 10-20 000Ft-tal tobb-e

Telefont kersz-e mert ez kell a munkadhoz/maganeletedhez vagy egy

eredeti dragakovekkel kiragott nyaklancot hogy majd elmonddhasd mindenkinek hogy az eredeti.

Nem mindegy.

2015. okt. 26. 14:29
 17/25 anonim ***** válasza:
100%
Nálunk már nincs ajándék karácsonykor, a szüleim és a gyerekek kapnak ajándékot. Ők még örülnek is neki, nem az árcédulát nézik. Tesómnak utaltam éveken át, hogy vegyen belőle amit kinézett. Tudod hogy az esküvőmre mit kaptam tőle? Kívánság listát csoki szökőkútrol, gyerek animátorról, mert hogy örülnének neki. KB 100 000 extra költséget jelentett volna, így nem intéztem el ezeket. Nem is kaptunk semmit. Bár ha azt vesszük, spóroltunk 100 rugót. .. Ha valaki lejmolós, állítsd le, megmarad a pénzed és nem idegeskedsz miatta.
2015. okt. 26. 14:40
 18/25 anonim ***** válasza:
100%
Ha mindenki megveszi magának, aztán mindenki odaadja az árát a másiknak, akkor kb. pénzt pénzre cseréltek. Legfeljebb a másiknak meglepetés, hogy mit vett az illető magának. Akkor ez gyakorlatban úgy néz ki, hogy ő ad egy ezrest, te meg adsz egy tíz ezrest legyen boldog mindenki karácsonya? Teljesen igazad van, beszéljétek meg az értékhatárt, vagy inkább vegyen mindenki a másiknak valami apró jelképes ajándékot, amit egyébként úgyis használ, és el van intézve az ajándék. A karácsonynak nem erről az ajándékmizériáról kellene főként szólnia.
2015. okt. 26. 14:50
 19/25 anonim ***** válasza:
81%

Nálunk régebb mindegyikünknek (3-an vagyunk tesók) a szüleink adták az ajándékot (akkor is max. 10ezres határ volt). Mikor már a nagyobb tesóm kezdett keresni, egyetemre járni akkor ő is adott szerre mindenkinek (nekem, legkisebbnek a legtöbbet/legnagyobbat).

Majd mióta a 2. tesóm is elkezdett egyetemezni, azóta ő is ad (középiskolás korába is adott ő kisebb dolgokat nekem, pl. Két Lotti, stb.).

Mivel én még nem tudok keresni, ezért a zsebpénzemből veszek, vagy csinálok házilag mindig mindenkinek ajándékot :) Ha viszont nagyobb összegű csomagra fáj a fogam, mint 13-17ezeres, akkor mindig a maradékot én kell pótoljam az ajándékomhoz.

2015. okt. 26. 14:54
 20/25 anonim ***** válasza:
90%
Nálunk is ez volt...ki mekkora ajándékot vesz, ment a sértődés, hogy valaki kiköltekezte magát és nem kapott ugyan annyit viszont...akkor jött az értékmeghatározás, hogy oké, x ezer forintért veszünk ajándékot. Akkor az volt, hogy hülyeséget vettetek, nem ezt akartam, szóval jött a kívánság, meg hogy pénzt adunk stb...Namost onnantól, hogy megvan a kívánságlista meg az érték, semmi értelme az egésznek mivel így kb csak azonos értékü tártyak kicserélgetése van. Mindenki megveszi magának amit akar és kész.
2015. okt. 26. 15:11
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!