Szerintetek ez pofátlanság? Karácsonyi ajándékról van szó.
Felnőtt, dolgozó családtagokról van szó, nem gyerekekről.
Az a szokás karácsonykor, hogy megbeszéljük, ki mit kér.
Szóval szerintetek pofátlanság, ha valaki nagy értékű ajándékot kér, miközben ő nem viszonozza?
Már régóta zavar ez a dolog, ugyanis nem csak karácsonykor van így, hanem születésnap, névnap alkalmából is. Mivel karácsony van a legközelebb, így e kapcsán jutott eszembe, hogy most már jó lenne véget vetni ennek…
A lényeg, hogy az egyik családtagunk saját magának köszönhetően van olyan anyagi helyzetben, mint amilyenben. Van munkája, van hol laknia, nem éhezik, tud ruházkodni, de nem veti fel a pénz. Minket sem, de hozzá képest, sokkal jobban élünk, ami nyilván látszik is. Tudjátok, amolyan szegény-szerencsétlen családtag ő, aki ellen mindig összeesküdnek a körülmények is.
Az ajándék dolog úgy néz ki a gyakorlatban, hogy mindenki megveszi a sajátját, a másik pedig odaadja az árát. És már sokszor volt úgy, hogy nem volt arányban a kettő. Én úgy gondolkodom, hogy csak valami jelképeset kérek, hogy ne okozzak gondot neki, de fordítva ez nincs így, mivel mi úgyis jobban keresünk. És érdekes módon soha nem vett vissza az értékből.
Tudom, hogy ez a mi hibánk, tisztázni kell előre a dolgokat. Az értékhatár előre megbeszélése jó ötlet.
szerintem gáz, hogy felnőtt emberek kívánság listát írnak egymásnak. elvégre kereső emberek vagytok, akkor mindenki maga vegye meg magának. mert ez így nem ajándékozás, hanem bankjegy cserélgetés.
kéne egy összeg határ, amin belül vesztek ajándékot.
és olyat venni aminek a másik örülne. akit ismersz, nyilván tudod mire van szüksége, minek örülne. ez az ajándék lényege, nem az, hogy előre megmondom mit vegyetek meg.
és ez a max összeg meghatározàsa szerintem fontos, hogy ne érezze magát kínosan az, aki nem tud olyan sokat adni.
Ki kell jelolni egy hatart amin felul nem lehet kerni ajandekot hogy senki se erezze kellemetlenul magat majd karacsonykor. Amugy meg ez attol is fugg hogy mennyivel kersz dragabb ajandekot es hogy az az ajandek mennyire hasznos neked
pl.:1-2000Ft-tal vagy 10-20 000Ft-tal tobb-e
Telefont kersz-e mert ez kell a munkadhoz/maganeletedhez vagy egy
eredeti dragakovekkel kiragott nyaklancot hogy majd elmonddhasd mindenkinek hogy az eredeti.
Nem mindegy.
Nálunk régebb mindegyikünknek (3-an vagyunk tesók) a szüleink adták az ajándékot (akkor is max. 10ezres határ volt). Mikor már a nagyobb tesóm kezdett keresni, egyetemre járni akkor ő is adott szerre mindenkinek (nekem, legkisebbnek a legtöbbet/legnagyobbat).
Majd mióta a 2. tesóm is elkezdett egyetemezni, azóta ő is ad (középiskolás korába is adott ő kisebb dolgokat nekem, pl. Két Lotti, stb.).
Mivel én még nem tudok keresni, ezért a zsebpénzemből veszek, vagy csinálok házilag mindig mindenkinek ajándékot :) Ha viszont nagyobb összegű csomagra fáj a fogam, mint 13-17ezeres, akkor mindig a maradékot én kell pótoljam az ajándékomhoz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!