Ha nincs gyerekem, és férjem sem, csak élettársam, akkor ki örökli meg a vagyonomat? Érdemes lenne végrendeletet íratni?
Alapesetben a gyerek örököl valaki után. Ha házas, akkor a házastárs egy gyereknyi örökségre jogosult.
Ha valakinek nincs gyereke, illetve házastársa, akkor a szülöje a törvényes örökös.
Ha végrendeletet írsz (és az megfelelö a tövényes formáknak), akkor a törvényes örökös(ök), akik a végrendeletnem nem szerepelnek, csak a köteles részt - ez a végrendelet nélküli örökség 1/3-a - kapják.
Ha feltétlen azt akarod, hogy a szüleid semmit ne kapjanak, akkor más megoldást kell választanod.
Egyik ilyen az eltartási szerözdés,de ez csak idösebb személyek esetében jöhet számba, egy egészséges, fiatal valakinél nem.
A másik egy ajándékozási szerzödés, ezt viszont legalább 10 évvel túl kell élned, egyéb esetben a törvénes örökös megtámadhatja és semmissé nyíváníttathatja. (Emellett még ott van a kockázat, hogy a jelenlegi kapcsolatod tönkremegy, az ex kapja a vagyonodat és te ott állsz minden nélkül.)
A harmadik megoldás, hogy a vagyonodat megveszi az, akire hagyni akarod, ez - amennyiben nem lehet bebizonyítani, hogy az adás-vétel nem jött létre, a legbiztosabb megoldás. De itt is fennáll a veszély, hoygy egy szakítás után nem követelheted vissza a vagyonodat.
AMit javasolnék, hogy keresd meg a közjegyzöt és ott kérj információt, hogy milyen megoldás lehetséges ezeken kivül.
#22 (és Kérdező) "amennyiben nem lehet bebizonyítani, hogy az adás-vétel nem jött létre, a legbiztosabb megoldás. De itt is fennáll a veszély, hoygy egy szakítás után nem követelheted vissza a vagyonodat." - ezt könnyű alap szinten kivédeni, én pl holtig tartó haszonélvezeti jogot jegyeztettem be az eladott részre, aztán ennyi.... ez azért is jó, mert ha lakottan, holtig tartó haszonélvezettel terhelten adod el az ingatlant, akkor nyugodtan lemehetsz a forgalmi érték 1/10-ére is, mint ár, nem életszerűtlen ilyen konstrukcióban. És a vevőnek ekkor csak az után kell adózni... ennyi.
De az eltartási szerződés is jó, én is javasoltam... akkor viszont 2 évnek el kell telnie ahhoz, hogy működjön a dolog. Ajándékozás esetén meg 10-nek, hogy ne számítson bele a köteles rész alapjába, szóval azt nem javaslom.
26-os "ha nem tűnt volna fel a kérdésből, a Kérdezőnek van egy élettársa, akivel szeretik egymást"
Nem tűnt fel... miért hol írta, hogy az élettársára, akarja hagyni? vagy azt hogy szereti? Nekem csak az tűnt fel, hogy a szüleit ki akarja zárni az örökségből!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!