Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Ha nincs gyerekem, és férjem...

Ha nincs gyerekem, és férjem sem, csak élettársam, akkor ki örökli meg a vagyonomat? Érdemes lenne végrendeletet íratni?

Figyelt kérdés
A helyzet az, hogy a szüleimmel nem vagyok igazán jóba, sosem segítettek semmiben. Irigyek is amiért többre vittem mint bárki más a családban. Van egy lakásom, és kettő autóm. Mivel minden nap autózok, így bármikor történhet akár tragédia is. Semmi esetre sem szeretném, hogy a szüleim bármit is örököljenek a vagyonomból. Gyerek még nincs, és nem vagyunk összeházasodva sem.
2015. okt. 24. 10:09
1 2 3
 21/27 A kérdező kommentje:
Már miért kellene pszihiáterhez mennem? Több embert is ismerek, aki iratott, és fiatalok. az, hogy téged pont nem érdekel, ki mit örököl, attól engem még igenis foglalkoztat. Apám lelépett 20 éve, anyám meg nem normális, hozzáment egy baromhoz, aki a saját gyereke ellen fordította. Hát nem gondolod, hogy majd még az én halálomból is ők jöjjenek ki jól ugye?
2015. okt. 25. 10:36
 22/27 anonim ***** válasza:
78%

Alapesetben a gyerek örököl valaki után. Ha házas, akkor a házastárs egy gyereknyi örökségre jogosult.

Ha valakinek nincs gyereke, illetve házastársa, akkor a szülöje a törvényes örökös.

Ha végrendeletet írsz (és az megfelelö a tövényes formáknak), akkor a törvényes örökös(ök), akik a végrendeletnem nem szerepelnek, csak a köteles részt - ez a végrendelet nélküli örökség 1/3-a - kapják.

Ha feltétlen azt akarod, hogy a szüleid semmit ne kapjanak, akkor más megoldást kell választanod.

Egyik ilyen az eltartási szerözdés,de ez csak idösebb személyek esetében jöhet számba, egy egészséges, fiatal valakinél nem.

A másik egy ajándékozási szerzödés, ezt viszont legalább 10 évvel túl kell élned, egyéb esetben a törvénes örökös megtámadhatja és semmissé nyíváníttathatja. (Emellett még ott van a kockázat, hogy a jelenlegi kapcsolatod tönkremegy, az ex kapja a vagyonodat és te ott állsz minden nélkül.)

A harmadik megoldás, hogy a vagyonodat megveszi az, akire hagyni akarod, ez - amennyiben nem lehet bebizonyítani, hogy az adás-vétel nem jött létre, a legbiztosabb megoldás. De itt is fennáll a veszély, hoygy egy szakítás után nem követelheted vissza a vagyonodat.

AMit javasolnék, hogy keresd meg a közjegyzöt és ott kérj információt, hogy milyen megoldás lehetséges ezeken kivül.

2015. okt. 25. 10:40
 23/27 anonim ***** válasza:
11%
hogy én mit gondolok, azért a te fejed ne fájjon... tudod a baj nem az hogy végrendelkezni szeretnél, hanem ott kezdődik, hogy te nem azon gondolkozol, hogy kinek adnál, hanem hogy kinek nem ... az alma nem esett messze a fájától.
2015. okt. 25. 11:22
 24/27 anonim ***** válasza:
31%
Nem mindegy, hogy mi lesz, ha már meghalsz?!
2015. okt. 25. 11:29
 25/27 anonim ***** válasza:

#22 (és Kérdező) "amennyiben nem lehet bebizonyítani, hogy az adás-vétel nem jött létre, a legbiztosabb megoldás. De itt is fennáll a veszély, hoygy egy szakítás után nem követelheted vissza a vagyonodat." - ezt könnyű alap szinten kivédeni, én pl holtig tartó haszonélvezeti jogot jegyeztettem be az eladott részre, aztán ennyi.... ez azért is jó, mert ha lakottan, holtig tartó haszonélvezettel terhelten adod el az ingatlant, akkor nyugodtan lemehetsz a forgalmi érték 1/10-ére is, mint ár, nem életszerűtlen ilyen konstrukcióban. És a vevőnek ekkor csak az után kell adózni... ennyi.

De az eltartási szerződés is jó, én is javasoltam... akkor viszont 2 évnek el kell telnie ahhoz, hogy működjön a dolog. Ajándékozás esetén meg 10-nek, hogy ne számítson bele a köteles rész alapjába, szóval azt nem javaslom.

2015. okt. 25. 13:11
 26/27 anonim ***** válasza:
48%
#19 (#23) "de pont leszrom ha meghalok, hogy mit örököl. Ezt csak azért írtam, mert benned ez előbb vagy utóbb bajt fog okozni, megbetegít a harag. De te tudod, én ilyenre nem pazarolnám az időm." - ha nem tűnt volna fel a kérdésből, a Kérdezőnek van egy élettársa, akivel szeretik egymást, tehát nyilván azt akarja, hogy esetleges halála esetén ő járjon jól, és nem a szülei... nehogy már kórosnak akarj lakkozni egy teljesen normális szándékot...
2015. okt. 25. 13:17
 27/27 anonim ***** válasza:

26-os "ha nem tűnt volna fel a kérdésből, a Kérdezőnek van egy élettársa, akivel szeretik egymást"

Nem tűnt fel... miért hol írta, hogy az élettársára, akarja hagyni? vagy azt hogy szereti? Nekem csak az tűnt fel, hogy a szüleit ki akarja zárni az örökségből!

2015. okt. 25. 17:24
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!