Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Ha nincs gyerekem, és férjem...

Ha nincs gyerekem, és férjem sem, csak élettársam, akkor ki örökli meg a vagyonomat? Érdemes lenne végrendeletet íratni?

Figyelt kérdés
A helyzet az, hogy a szüleimmel nem vagyok igazán jóba, sosem segítettek semmiben. Irigyek is amiért többre vittem mint bárki más a családban. Van egy lakásom, és kettő autóm. Mivel minden nap autózok, így bármikor történhet akár tragédia is. Semmi esetre sem szeretném, hogy a szüleim bármit is örököljenek a vagyonomból. Gyerek még nincs, és nem vagyunk összeházasodva sem.
2015. okt. 24. 10:09
1 2 3
 11/27 anonim ***** válasza:
50%

8: De a köteles részre a törvények vonatkoznak. Azt nem írathatja át másra végrendelettel sem. Tehát mindenképpen örökölnek a szülei, hiába ír végrendeletet.

Persze máshogy meg lehet oldani, de nem végrendelettel.

2015. okt. 24. 13:09
 12/27 anonim ***** válasza:
53%

Kérdező, végrendeletet kell írni, ez esetben a köteles rész (1/3 az új Ptk-ban) feletti 2/3-részét a vagyonnak arra hagyod, akire akarod.Ez az alapeset. Ha viszont ugyanabban a végrendeletben méltatlanság okán kitagadod a szüleid (és a párodnak elmagyarázod, hogy hogyan tudja ezt bizonyítani, mert aki helyettük örökli a kvázi-kötelesrészt, annak kell) akkor az egész vagyont örökölheti az élettársad.

Házasság esetén nem, a házassággal max annyivaél lennél beljebb, hogy a kötelesrész fele is az özvegyé, tehát akkor nem 2/3, hanem 5/6 részt hagyhatnál rá, a szüleidet teljesen kigolyózni csak kitagadással vagy kizárással tudod.

(vagy, ha kötsz vele egy eltartási szerződést, és utána még letelik 2 év, akkor a halálod esetén automatikusan az ő tulajdonába kerül a szerződésben jelzett vagyon, az örökség meg 0 lesz.)

2015. okt. 24. 16:25
 13/27 anonim ***** válasza:
53%
#11, tévedsz... lásd kitagadás, kizárás... a végrendeletben.
2015. okt. 24. 16:26
 14/27 anonim ***** válasza:
64%
#13: De ez nem úgy működik, hogy valaki gondol egyet és kitagadja. Nagyon nyomós ok kell rá, pl. az életére tört és hasonlók. A nem voltunk jóban nem elég indok.
2015. okt. 24. 17:42
 15/27 anonim ***** válasza:
50%
És ntermészetesen igazolni kell.
2015. okt. 24. 17:43
 16/27 anonim ***** válasza:
0%

Én úgy tudom, ha nem írsz végrendeletet, állambácsi teszi zsebre a pénzt.

De ha még se gyereked, se házasságod, akkor miért gondolkodsz a halálodon?

2015. okt. 24. 21:03
 17/27 anonim ***** válasza:
67%

#14, nézzük a tényeket:

7:78. § [Kitagadási okok]

(1) Kitagadásnak van helye, ha a kötelesrészre jogosult

a) az örökhagyó után öröklésre érdemtelen lenne;

b) az örökhagyó sérelmére bűncselekményt követett el;

c) az örökhagyó egyenesági rokonának, házastársának vagy élettársának életére tört vagy sérelmükre egyéb súlyos bűncselekményt követett el;

d) az örökhagyó irányában fennálló törvényes tartási kötelezettségét súlyosan megsértette;

e) erkölcstelen életmódot folytat;

f) – akit végrehajtandó szabadságvesztésre ítéltek – a büntetését még nem töltötte ki;

g) a tőle elvárható segítséget nem nyújtotta, amikor az örökhagyónak szüksége lett volna rá.

(2) A nagykorú leszármazót az örökhagyó a vele szemben tanúsított durva hálátlanság miatt is kitagadhatja.

(3) A szülőt az örökhagyó a sérelmére elkövetett olyan magatartás miatt is kitagadhatja, amely a szülői felügyeleti jog megszüntetésére ad alapot.

(4) Házastársát az örökhagyó házastársi kötelességét durván sértő magatartása miatt kitagadhatja.

(5) Aki kitagadás miatt kiesik az öröklésből, nem jogosult törvényes képviselőként a helyébe lépő személy örökségének kezelésére. Az ilyen vagyon kezelésére a szülői vagyonkezelésből kivont vagyon kezelésére vonatkozó szabályokat kell megfelelően alkalmazni.

Amennyit a Kérdező itt leírt, az 1/g pont egész jó eséllyel működhet. Tudod, az új Ptk - mint láthatod - jócskán kiterjesztette az érdemtelenségi okokat, és bekerült közé néhány kifejezett gumiszabály, mint ez a g-pont is...

2015. okt. 24. 21:51
 18/27 A kérdező kommentje:
Szóval bármi is történik, a szülő mindenképpen örököl? De mire fel? Mert vannak olyanok , akiket segítenek anyagival, meg ilyesmi, de akit nem? Ha van már gyerek, akkor elvileg mindent ő örökölne? Muszáj ilyen dolgokon is már gondolkoznia az embernek. Igaz, hogy még fiatal vagyok, de sokat autózok napi szinten, tehát benne van a pakliban, hogy esetleg nem érek haza...
2015. okt. 25. 10:02
 19/27 anonim ***** válasza:
10%
Azért én a helyedben beszélgetnék egy jóbaráttal, pszichológussal, pszichiáterrel, mert ez nem normális egyáltalán. Ez egy bosszú részedről, ha ők nem szerettek, akkor te ezt most jól vissza adod...tudod az én apám egy hányás, egy nulla... nem kaptam tőle semmit, csak bántást... de pont leszrom ha meghalok, hogy mit örököl. Ezt csak azért írtam, mert benned ez előbb vagy utóbb bajt fog okozni, megbetegít a harag. De te tudod, én ilyenre nem pazarolnám az időm.
2015. okt. 25. 10:18
 20/27 anonim ***** válasza:
78%

Ha összeházasodtok és nincs gyerek is örököl a szülő.

Írj végrendeletet,ma köteles rész csak egy ideig jár,mamíg megtámadható a végrendelet..de errő inkább egy jogilag jártas embert kérdezz, évente változik kb az utóbbi 5évben..

2015. okt. 25. 10:35
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!