Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Megőrültem? Elmebeteg lehetek?

Megőrültem? Elmebeteg lehetek?

Figyelt kérdés
Csak röviden fogom leírni.Egy beteg hozzátartozómat ápolom néhány éve, huszonéves vagyok.Őszintén szólva attól tartok, hogy a hozzátartozómnak vannak pszichológiai problémái, ezeknek kezelése többször megkezdődött, de mindig abbahagyta, tehát nem változott semmi.Sokszor nehezen kezelhető.Nem látok kilátást arra,hogy ez a helyzet valaha is változna, szerintem egész életemet így fogom tölteni, otthon.A konkrét probléma az, hogy tudom, hogy kezdek becsavarodni.Ma egy konfliktus során(ezek szinte naponta történnek meg)eléggé kiborultam, saját magamat ütöttem szinte szédűlésíg, de hasonló többször volt már.Sokszor apróbb dolgok kapcsán is azonnal teljesen kilátástalannak érzem a helyzetet.Ezek miatt szörnyű bűntudatom van, és hatalmas szégyenérzetem, de elveszítem a kontrollt.Ezek a dolgok mindig saját magam ellen irányulnak, mások irányába föl sem merül bennem.Gyakran jut eszembe az öngyilkosság is.Mondhatni ilyenkor gyűlölöm önmagam.Korábban soha nem jelentett gondot egy nehéz helyzet, és egyébként is mindig sikerül megőriznem a nyugalmam.Tudom, hogy ez nem normális.Lehet ez valami elmebetegségnek, ill. súlyos pszichés zavarnak a jele?Lehet hogy megőrültem/bekattantam?
2010. márc. 16. 23:49
1 2 3
 11/22 A kérdező kommentje:

*jav:...próbálok ebből a szituációból (most már lehetőleg mihamarabb) kiszabadulni, bízom is abban.....

bocs a hibákért :)

2010. márc. 17. 00:46
 12/22 anonim válasza:

Szerintem csak élned kéne!javulna a helyzet!Ha budapesti vagy írj privát email-t és esetlegesen nővérem tud neked segíteni a gondozás ügyben szociális gondozónak készül, van ismeretsége talán tud valami intézményt, illetve valamilyen gondozót ajánlani,"szerezni".

Sok sikert a továbbiakban!

2010. márc. 17. 01:07
 13/22 A kérdező kommentje:

Sajnos Budapesttől meglehetősen messze lakom, de köszönöm a felajánlást!! :)

Összességében most arra jutottam, hogy valóban meg kellene próbálnom elvonatkoztatni a jelenlegi problémáktól, és a helyzet tartós megoldására koncentrálni minden erővel, mert az idő múlik, és ez így senkinek sem jó, végső soron pedig ha ez folytatódik, az a későbbi életminőségemre is kihatással lehet.Azt hiszem húzok egy vonalat az eddigiek alá, és megpróbálom a legjobbat kihozni a körülményekből, és találni egy mindenkinek megfelelő, és mindenkihez méltó megoldást....kell, hogy legyen!Rajta leszek!Minden értelmes válaszolónak Köszönöm a segítséget!!

2010. márc. 17. 01:32
 14/22 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem nem vagy őrült, nincs veled semmi baj. Egyszerűen csak sok neked ez a stressz és nem bírod feldolgozni. Hidd el, ha nyugodt körülmények között élsz majd megint akkor ez szépen el fog múlni, tapasztalatból mondom.

Egyszerűen csak nagy rajtad a nyomás, más probléma nincsen. Próbálj lazítani, kikapcsolódni néha. Találj egy barátot, barátnőt akivel tudsz beszélgetni és akihez olykor odabújhatsz megnyugodni. Így erősebbnek érzed majd magad és nem őröl fel ennyire ez a szituáció. Ezt mindenkinek nehéz lenne végigcsinálnia, hát még egy huszonéves fiatalnak. Kevés ember bírná ki rendületlenül lelkileg. Természetes, hogy megvisel, hidd el mindannyiunkat ugyanígy megviselne.

Ha majd rendeződik az életed megint a régi leszel.

Vannak otthon végezhető munkák, de szerintem jobb lenne valami megfelelő helyet találni a rokonodnak. Felelősséggel tartozol érte, de csak addig amíg bírod és amíg ez nem megy a saját életed rovására. Tudom nehéz ezt elfogadni és megvalósítani de ez így van.

Egyébként nagyon szép tőled, amit teszel kívánom, hogy az élet később kárpótoljon ezért és boldog legyél, megérdemled.

2010. márc. 17. 01:36
 15/22 anonim ***** válasza:

Nekem az jutott eszembe még, hogy nincs senkid, aki segíteni tudna az ápolásban? Nincsenek más rokonok, akik néha felváltanának.

Mert akkor egy kicsit el tudnál szabadulni.

Még akkor is eredmény, ha valaki egyszer elvállalja, hogy két napig most ő lesz vele. Mondjuk ha vidéken is van, de elmegy meglátogatni.

A rokonodnak is jobb lenne, ha találkozna más emberekkel.

Mi ilyesmi módon szoktuk megoldani a családi problémákat.

Nyugodtan kérj segítséget más rokonaidtól!

2010. márc. 17. 07:36
 16/22 anonim ***** válasza:

Évekig ugyanebben a cipőben jártam. Olyan stresszes voltam, hogy állandóan erős idegcsillapítókat kellett szednem, és az egészségem jóforman ráment az ügyre.

Végül is az orvos szabalyszerűen letiltotta ezt a helyzetet, miutan szívgyengeséggel magam is kórhazba kerültem.

Ezt csak azért meséltem el, hogy ne érezd indiszkréciónak, ha néhàny kérdést felteszek. Nem sértődöm meg, ha nem felelsz rájuk!

Ahogy az írásodat olvasom, kultúrált ember benyomását teszed rám. Valószínűleg van is valami iskolázottságod, nem? Ha egész nap otthon kell lenned (ami már önmagaban is őrjítő), mibol éltek? Vannak barátaid? El tudsz szabadulni néhány órára hazulról, a bevásárlásokon és egyéb intézkedéseken kívül?

Az idős vagy magatehetetlen betegek általában rendkívül agresszívek is, ráadásul azon töltik ki tehetetlenségük miatt érzett frusztrációjukat, aki kéz alatt van, tehát Rajtad. Így van ez Nálatok is? Nincs más rokon, szomszéd, aki időnként fel tudna váltani? Ha az elhelyezés pénzkérdés, nincs olyan közeli hozzátartozója a rokonodnak, akit kötelezni lehetne arra, hogy egy jobb helyre való elhelyezéshez hozzájáruljon?

Most ezeket kérdezném, és nem puszta kíváncsiságból, hidd el!

Nagyon hasonlít a kettőnk helyzete, de én már kilábaltam belőle, ha nem is teljesen. És a rokonom aránylag jó helyen van, persze állandóan látogatom.

Hát, ha akarsz, válaszolj, addig is sok türelmet és a legjobbakat kívánom tiszta szívből.

Remélem, jobbra fordul a sorsod. És ne félj, nem vagy Te bolond egy csöppet sem, kitöréseid csak az egészséges természet visszafojtásának lázadozásai!

(Bocsánat, hogy ilyen hosszú voltam...)

2010. márc. 17. 07:43
 17/22 anonim ***** válasza:
75%
Szia,nekem édesapám halt meg három éve,egy évig szenvedett,mert rákos volt.Leírni nem tudom,hogy min mentem keresztül,imádattal szerettem őt,fiatal volt még és igazságtalannak éreztem és érzem a mai napig.Szóval pontosan egy évre rá,a halála évfordulóján kattantam be.Odáig fajult a helyzet,hogy már halálfélelmem volt,szerencse,hogy az önkontrollom megmaradt és tudatosult bennem,hogy beteg vagyok.Ez nálad is így van,ezért arra gyanakszom,hogy megvisel a bezártság,az,hogy egy beteg embert ápolsz,akit szeretsz is (ezt hűen igazolja,hogy nem dobod be valami otthonba,pedig megtehetnéd).Én pszichiáter,ill.később pszichológus segítségét kértem,de az igazi javulás akkor történt,amikor rájöttem,hogy csak magam mászhatok ki a csávából,letettem a gyógyszereket és új életet kezdtem.Teljes szemlélet váltás kell ehhez.Sokat segítene,ha néha kimozdulnál,ha nem kizárólagosan te ápolnád őt.Nem lehet szakápolói segítséget kérni úgy,hogy mondjuk hetente egyszer-kétszer és te közben kikapcsolódhatnál,a magad dolgaival is törődhetnél?Ha jól értem be vagy zárva egy beteg emberrel egy lakásba.Ez önmagában is nehéz lehet.
2010. márc. 17. 10:38
 18/22 anonim ***** válasza:
Szia kedves huszonéves! Nem hiszem, hogy elmebeteg lennél. Egyszerűen kimerültél, meghaladja az erőd a feladat, és ezért fordulsz önmagad ellen. Én is csináltam ilyet nagyon stresszes élethelyzetemben - én csak úgy hogy ne fájjon, de az utálatom magammal szemben kifejezésre került. Nagyon görcsös vagy. Érzem ezt az írásodból, ahogy TÚL szabatosan fogalmazol. Egyébként nagyon szépen, látszik, hogy intelligens vagy, de mintha nem tudnád és nem is akarnád elengedni magad. Lazíts. Nem áldozhatod fel minden napod minden percét a hozzátartozód ápolására. Ha a közeledben nincs megfelelő megoldás, költözzetek el! Azt hiszem, hogy a hozzátartozód életét is meg kell változtatnod. Nem biztos, hogy számára is az a legjobb megoldás, ha otthon kuksoltok és nem próbáltok gyökeresen változtatni, az Ő életén. Járjon olyan közösségbe, ahol hasonló problémájú emberek vannak. Ez a te környékeden nem megoldható, akkor nézz szét hol van jó lehetőség, és költözzetek! Az ő depressziója nem fog megoldódni, ha otthon őrzöd, pláne, ha érzi a te feszültségedet. Engedd el közösségbe legalább a nap egy részében, neki is, neked is jobb lesz!
2010. márc. 17. 11:22
 19/22 anonim ***** válasza:

Szép dolog az, hogy valaki maga ápolja a szerettét, egészen addig, amíg az ápolót magát fel nem őrli a dolog. Amit leszűrtem, hogy jelenleg minden idődet az ő ápolása tölti ki. Munkahely? Barátok? Párkapcsolat? Ezekre egy egészséges embernek szüksége van! Mert különben, minden józan ész ellenére befordul, látod, már te is a küszöbén állsz a depressziónak, de legalább orbitálisan kimerültél.

Nem tudom, hogy a rokonod, aki ekkora terhet tesz a válladra (persze, nem tehet róla, mert beteg, de felfoghat belőle valamennyit, milyen lemondásokkal jár számodra az ápolása) hogy viszonyul ehhez a helyzethez.

Szerintem az lenne a legjobb megoldás, ha vennél egy nagy levegőt, elköltöznél a rokonoddal egy olyan helyre, ahol találsz megfelelő intézetet. Sűrűn látogatnád, meg elmennétek ide-oda (nem tudom, ágyhoz kötött-e). Te pedig élhetnéd az életed! Nem azért születtél erre a világra, hogy egy másik embernek (még akkor is, ha beteg) ennyire alárendeld magad. Persze, nem tudom, milyen a rokoni kapcsolat köztetek, a gyerek a szülőjének a legjobbat akarja. De én, ha ápolásra szorulnék hosszabb időre, nem a gyerekemre akasztanám magam.

2010. márc. 17. 12:52
 20/22 anonim ***** válasza:
A tüneteid depresszióra utalnak.Elég nehéz ezt kezelni,mert hiába mondják,hogy menj szórakozni,vagy gondolkodj pozitívan,nem megy mert neked most tele van a fejed sötét gondolatokkal.Ha nem lennél beteg,eszedbe sem jutnánk ilyen gondolatok.Alattomos betegség.Én is benne voltam,ugyanezekkel a tünetekkel.A legutolsó öngyilkossági kísérletem rádöbbentett,ha nem váloztatok valamit az életemen akkor belefogok örülni.Esetleg elmehetnél pszichológushoz(inkább a beszélgetőset,magánrendelést javaslom,mert az sztk-son csak felírják a gyógyszert,szánnak rád 2 percet és kész),vannak gyógyszerek,de azokat nem javaslom.A másik,hogy változtatnod kell az életeden,mert ha nem teszed,egyre mélyebb lesz a depresszió és sokkal nehezebb lesz felülkerekedni rajta.
2010. márc. 17. 14:18
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!