Gyermektartásdíj késedelmes fizetésével kapcsolatban szeretném a tanácsotokat kérni, az alábbiak szerint?
10 év házasság után váltunk el a férjemmel, az akkor 8 éves gyerek nálam maradt. Megállapodtunk a gyermektartás összegében, amit eleinte rendesen fizetett. A láthatás mindig megoldott volt, akkor jött (jöhetett volna), amikor akart, nem akadályoztam soha.
Kb. 2 éve rendesen késik a gyt. megfizetésével, sőt olyan s előfordult már többször, hogy egyáltalán nem fizetett. Volt olyan is, hogy nagyon gondba került, elküldték a melóhelyéről, akkor megállapodtunk, hogy nem fizet fél évig. Nem volt gond, akkor még volt tartalékom, kibírtam. De most már más a helyzet, egyik fizutól a másikig élünk, nagy szükség lenne a gyt-re is. Soha nem szól, hogy gondja van a fizetéssel, mindig én telefonálok rá (15-éig kellene fizetnie, 20-a táján felhívom, hogy ugyan, mi a helyzet, akkor hebeg-habog, ha mázlim van, néhány napon belül küldi a pénzt, ha nincs, akkor nem küldi). Nagyon kellemetlen ez nekem, egyfelől, miért nekem kell könyörögni az ő kötelezettsége miatt? Miért csak nekem kell helyt állnom a közös gyerekünk eltartását illetően? Én nem mondhatom a gyereknek, hogy harapj a küszöbbe, mert nincs pénzem, ha törik, ha szakad, nekem ételt kell tenni asztalra, ruhát venni neki, befizetni, amit kell. Ő miért mondhatja azt, hogy nincs??? És nekem ezt miért kell tűrni? Türelmes ember vagyok, de már a végét járom. Nem bírom a bizonytalanságot. Ennél már az is jobb, ha tudnám, hogy sosem fizet, akkor nem várnám.
Nem ragozom tovább: Ilyen esetben, amikor nem hónapos késések vannak, de sosem fizet időben, lehet tenni valamit, hová lehet fordulni?
"A végrehajtó többször is próbálkozik, ha akkor sem fizet vagy nem tudnak mit behajtani akkor igen, leültethetik."
Akkor nagyon sokan ülnének már emiatt.
Aki tényleg NEM AKAR fizetni, az úgyis megússza éveken át (nem egy történetet hallottam már)
Akinek meg nincsen semmije, az nem tud.
Most egy nagyon szélsőséges példa.
Valaki nem tud fizetni.
Majd jön a végrehajtó.
Amit tud visz, az illető hajléktalan lesz.
Továbbra sem tud fizetni.
Leültetik. Akkor legalább fedél lesz a feje felett.
Egyébként Ti hol látjátok ezeket a lepontozásos dolgokat?
Nálam semmi ilyen nem jelenik meg.
Sziasztok! Elnézést, hogy csak most válaszolok (meló volt, este meg család) :-)
Köszönöm a válaszokat, többségében hasznosnak találtam. Nálunk nincs arról szó, hogy börtönbe akarnám küldeni a volt férjemet, nem hónapokkal tartozik, egyszerűen csak megbízhatatlan. Ilyen volt a házasságunk alatt is, ezért is váltam el tőle. Ettől még a gyerek közös, közösen akartuk, ő is tartozik eltartani.
Írta valaki, hogy nem a gyt-ből kell élni. Nem csak abból, de az is jár, tehát beleszámít a bevételembe, és számítok is rá. Közel nem fizet annyit, amennyi a gyerek tartásának fele költsége. Igen, végső esetben, mint mindig, megoldom valahogy. Nem éhezünk, van ruhánk, nincs tartozásunk sehol, de ez még senki nem jogosít fel arra, hogy a kötelezettségét ne, vagy ne időben teljesítse. Nekem mindig első a gyerek, szabadidőben és anyagilag is.
Azért ide fordultam elsőként, mert bár olvastam erről ezt-azt, de ott általában már több havi elmaradásokról beszéltek, nálunk pedig inkább csak csúszások vannak, vagy csak részben fizeti meg a gyt-t. Olyan ritkán fordult elő - kivéve azt, amit közösen egyeztettünk, de az nem is volt gond - hogy egyáltalán ne fizessen.
Na, akkor idézek. Ezt írtam én:"...egy kiegészítésnek, hozzájárulásnak kéne legyen a gyerek tartására, mint ahogy a neve is jelzi."
Ezt pedig Te:"...A gyerektartást azért kell fizetni, mert az apa így járul hozzá gyereke tartásához."
Szerintem mind a kettő ugyanazt jelenti. Na mindegy, én vagyok a hülye.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!