Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Apukám alkoholista. Mit...

Apukám alkoholista. Mit csináljak?

Figyelt kérdés
Apukám már egy jó ideje alkoholizál. Több mint 10 éve és nem tud leszokni. Semmi sem riasztja vissza. Ha rosszul lesz akkor pár napra abbahagyja, de utánna folytatja. Volt már pár hetes kihagyása, de nem bírta ki pia nélkül. Anyukám gyomrát már szinte teljesen szétcseszte az idegesség. Enyémet is kezdi lassan megenni a stressz. Elég sokszor sírtam már az miatt hogy hallottam anyumékat veszekedni. Mostanában egyre durvábbak a dolgok. Ma megfenyegetett, szidja mindenkimet és anyum mindenkijét is. Nem bírom ezt már tovább. Már "fenyegetőztem" azzal is hogy kiöntöm az összes piáját ha nem bír leállni. Azt mondta ne legyek olyan nagy gyerek. nem csinálhatok azt amit akarok. ha ő ottvan fogjam be a pofámat és ne figyeljek rá. kb ezeket mondta csak más szavakkal. próbálnék nem rá figyelni de benem áll a szája és már felidegesíti az embert. Sosem ütött még meg de azzal fenyeget hogyha tovább folytatom a pofázást neki akkor fejbevág úgy h ottmaradok. Mit tudnék tenni? :\'(
2008. szept. 5. 21:11
 1/6 anonim ***** válasza:
96%

Szia! Megértem a problémádat, én is voltam ilyen helyzetben gyerekként, jelenleg pedig olyan munkakörben dolgozom, ahol gyakran találkozom alkoholbetegekkel.

Azt tudnod kell, hogy - a szó szoros értelmében - meggyógyulni nem fog, max. absztinenssé válhat, ha egyáltalán valaha le tud mondani az alkoholról. Ehhez viszont BE KELL ISMERNIE, hogy beteg, és szakemberhez (addiktológus, pszichiáter)kell fordulnia! Ez nagyon fontos, és ez az első lépés az absztinencia felé. Egy alkoholista azonban nagyon nehezen ismeri be, hogy problémái lennének. Önerőből nem fog megváltozni sajnos.

Hogy ti mit tehettek anyukáddal? Nem kell elfogadni őt így, nagyon határozottan utasítsátok arra (főleg anyukád), hogy kezeltesse magát!!! Ha nem teszi meg, akkor olyan helyzetbe kell kényszeríteni, akár drasztikusan is, hogy elgondolkozzon magán. Pl. ki kell tenni az utcára (bocs, ha durva, de az a lényeg, hogy a célotokat elérjétek!!!!)Sajnos az alkoholbetegekkel nem lehet "finomkodni", ezt ők nem értik.

Tudod, ilyenkor az is gond lehet, ha nincs elég "visszatartó erő", mert ha anyukád ezt a viselkedést "elnézi", akkor apukád sosem fog leszokni a piáról. (Azt, hogy elnézi, úgy értem, hogy továbbra is megtűri részegen a lakásban). Amikor részeg, tartsatok elé egy tükröt, hogy lássa magát, milyen csúnya ilyenkor.

Ha viszont beleegyezik a kezelésbe, legyetek hozzá nagyon türelmesek, mutassátok, mennyire örültök, hogy így döntött! Nagyon sok segítségre lesz szüksége.

Azt kívánom, hogy jöjjön rendbe minden! Ha tudok segíteni, írj nyugodtan!

2008. szept. 5. 21:48
 2/6 A kérdező kommentje:
Az a helyzet hogy apukám nagyon makacs és soha semmire nem tudjuk rávenni. Orvoshoz kb 10 évente 1x elmegy és akkor sem szedi be a gyógyszereket. Egyszóval "leszarja" az egészet. Nem tudom miért lett ilyen, de ő utál kimenni az utcára. Csak akkor mozdul ki ha nagyon muszáj. Kezd úgymond begyöpösödni" amióta nyugdíjba van. (7-8 éve). nemlehet semmirese rávenni. Ha mi akarnánk ezt erőszakkal megcsinálni vele akkor meg olyan szinten megtud sérteni lelkileg hogy az ember akár hónapokig képes lenne sírni miatta. Ha meg vernénk ő visszaütne. Annak meg semmi értelme nem lenne. Ha vkit megsért sosem kér bocsánatot, hanem inkább csöndbe marad. És egyáltalán nem érdekli őt a lelki világunk. pl: hogy mit vág a fejünkhöz stb. És ha reggel meg elmondjuk neki letagad mindent.
2008. szept. 6. 11:35
 3/6 anonim ***** válasza:
100%

Az 1. válaszoló vagyok.

Nem az a lényeg, hogy Ő mit akar (ő INNI akar), hanem, hogy ti mit akartok! Apukádnál erősebb az alkohol, mert le tudja győzni, anyukádnál meg erősebb apukád, mert az ő "akarata" érvényesül...

Csak ugyanazt tudom írni, mint először: nagyon, de nagyon határozottnak kell lenni vele szemben, meg kell mondanotok, hogy nem tűritek tovább az alkoholizálást! Nincs megbocsájtás, ne szóljatok hozzá, és ne lássa rajtatok, hogy szenvedtek miatta! Tegyetek úgy, mintha ott sem lenne. Ne adjatok neki kaját, ne mossatok rá.... stb. Vajon ki adja fel hamarabb?? Ha megéhezik, gondolom, ő.

Szerintem az a baj, hogy nagyon jól tudja, hogy féltek tőle, így a "hatalmában" tud tartani benneteket.

2008. szept. 6. 22:22
 4/6 anonim ***** válasza:
78%
Az alkoholista akkor is az marad ha nem iszik.A hajlama meg van rá.Ez magával vonja az agreszívitást és a lassú elbutulást.Mázlid van, hatalmas mázlid hogy még csak itt tart a dolog.Az én apám alkoholista volt és kis hiján leszúrt.Egyszer ki kell rakni a szűrét, kényszergyogykezelésre küldeni, majd beszámíthatatnná nyilvánítani és hátralévő életét egy ideggyogyoban tölti.Vagy türjétek nyugodtan és egyik éjjel piásan rátok gyujtja a házat vagy leszur...Az alkoholista soha nem gyógyul ki.
2008. szept. 6. 23:10
 5/6 anonim ***** válasza:
73%
Sajnos így igaz...
2008. szept. 6. 23:14
 6/6 anonim válasza:
Mintha a saját apámról beszélnél...
2010. jan. 13. 20:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!