Szerintetek mi a nő, és mi a férfi "dolga" a házimunkában?
Megegyezés szerint
Nálunk nem kőbevésve:
Mosogatás 70-30% javamra,
Főzés általában én
Porszívo a férjem
Én teszem oda a mosnivalót, mindenki a sajat ruháját hajtogatja, de ő tereget
Fel osás az enyém, portörlés felesben
Fürdőtakarítás én, de ő át szokta mosás után törölni a kádat
Ágyazás ő( mivel még alszik, mikor elmegyek dolgozni)
Autőmosás, ő jobbanélvezi, de Altalában együtt..
Ha dolgom van megkérem a szerelésekrem de magam is be tudok furni egy lyukat...vagy ilyesmi..
Nálunk amikor nagytakarítás van, (hetente, kéthetente) akkor összszedem mit kell csinálni, azanap mi a program, és ebed, es aszerint elmondom, hogy én hogy gondoltam, ő meg vétóz ;) tehat beosztjuk aznap ki, mit csinal
" Ha van kert, akkor a kerti munkák nagy része (fűnyírás, fák\bokrok metszése stb.) általában a férfi dolga, optimális esetben odabent is besegít."
EZ akkor lenne jogos, ha a nö is csak akkor csinálna valamit "odabenn"; amikor a férfi kinn füvet nyír, meg bokrotkat metsz - ugyanis füvet max hetente-kéthetente kell nyírni, a metszés meg egyszer tavasszal, egyszer összel munka.
A benti munka meg naponta elöfordul és nem is kevés vagy könnyü, A férfinek nem "besegíteni" kell, hanem részt vállalni belöle.
A kérdezötöl viszont megkérdezném, hogy ha a férje 10 órákat dolgozik, akkor ö mennyit? Ugyanis ha neki is ennyi a munkában töltött ideje, akkor jogos az otthoni munka felezése, ha viszont a nö 4-6 órát dolgozik, akkor jogos a férjtöl, hogy a házimunka nagyobb részét a nö végezze.
Jo bunko a ferjed, mar bocsanat :(
Az en parom is 10 orakat dolgozik, nehez fizikai munkat, de sosem kell megkernem, hogy segitsen, mindig magatol csinalja, kiporszivoz, tereget, felmos, mikor mi akad...
Es en persze probalom kimelni, amikor lehet, en megcsinalom, hogy o csak pihenjen, de ha igy kozolne velem mint a ferjed, hogy nehogy elvarjak tole barmit is, hat akkor biztos helyretennem, nem a cseledje vagyok.
Mindenkinek az a dolga, amit megbeszéltek, hogy a dolga lesz.
Nálunk én (a feleség) csinálok mindent, amihez nem kell műszaki tudás, létrára állás, vagy amit fizikai erőmből nem bírok megcsinálni. (Igen, az uborkás üveget a férjem nyitja ki. Igen, még soha életemben nem tekertem be egy villanykörtét sem)
Valoszinuleg otthonrol hozza ezt, ezt latta, ezt tanulta...
De meg mindig probalkozhatsz az atnevelesevel. En biztos nem hagynam annyiban...
Én írtam, hogy nálunk a férjem csinálja a házimunka nagyrészét, mert ő minden nap korábban hazaér mint én, pénteken konkrétan 4 órával.
Ha ez fordítva lenne - te jelen esetben NAPI 2-4 órával kevesebbet dolgozol a férjednél - jogosnak gondolnám, hogy én végzem a munka nagyrészét.
Ha az egészségügyi állapotodból adódóan nem tudsz bizonyos munkákat elvégezni (pl. nehéz emelgetés vagy hasonlók?), azokat végezze a férjed. De ennyivel kevesebb munka mellett maximálisan jogos az, hogy amit tudsz, csinálj meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!