Szerintetek mi a nő, és mi a férfi "dolga" a házimunkában?
Ez attól függ, hogy lakásotok van, vagy kertes házatok. Ha van kert, akkor a kerti munkák nagy része (fűnyírás, fák\bokrok metszése stb.) általában a férfi dolga, optimális esetben odabent is besegít. Nekünk lakásunk van, a legtöbb dolgot felváltva csináljuk, 1-2 dolgot kivéve. Én pl utálok mosogatni, de a párom szeret, ő pedig felmosni utál, úgyhogy azt meg én csinálom. A mosást is általában én intézem. Igazából felét csinálja mindkettőnk a házimunkának. Fontosnak tartom, hogy mindenki egyenlő mértékben vegye ki a részét az otthoni teendőkből, kivéve ha csak az egyik fél dolgozik. Szerintem ez az egyik kulcsa a boldog párkapcsolatnak. Nem lennék képes egy olyan férfival együtt élni, aki elvárja hogy kiszolgáljam.
23\L
Nem létezik olyan, hogy valami kategorikusan a nő dolga, mint ahogy olyan sem, hogy a férfi dolga. Van otthoni munka, az mindenkié, aki ott lakik.
Persze logikus úgy felosztani, hogy kinek mennyi ideje van, ki miben ügyesebb, ki mit szeret jobban, vagy utál kevésbé, stb.
A férjem pl. utál mosogatni, én meg annyira nem utálom, plusz ha ő csinálja, akkor ő p*csöl, másfél óra, mire elmosogat közepesen sok cuccot, ugyanez nálam húsz perc maximum, de ebben benne van az is, hogy eltörölgetek és elpakolok (ő sosem pakol el, sőt, ami nem fér a szárítóra, azt rápakolja az asztalra, és ott is hagyja). Na ezért szoktam én mosogatni.
Viszont teregetni rohadtul utálok, és valahogy nem megy a rendelkezésre álló tér optimális kihasználása, így nálam feleannyi ruhával is "tele" van a ruhaszárító, míg a férjem a kétszeresét is rá tudja tenni úgy, hogy semmi nem ér össze. Úgyhogy teregetni ő szokott. Mosást betenni viszont bármelyikünk, akinek eszébe jut.
Reggel beágyazni én szoktam, este megágyazni ő szokott. Söpörni, porszívózni mindketten, de én vagyok az, aki szól, hogy kell, mert ő szerintem vígan elüldögélne a porban. WC-t pucolni főleg a férjem szokott, a zuhanyzót én takarítom általában.
Kerti munka nincs, panelben lakunk.
Nálunk nincs nő és férfi dolga, két dolgot leszámítva:
- süti, torta sütése "női" mert ebben a férjem szegény nagyon béna :D
- autó szerelése és a garázs rendbentartása "férfi", mert hát... na, nem akarod tudni mi lesz azzal az autóval, amit én megszerelek :DDD
Egyébként minden közös, alapvetően így van felosztva:
- férjem: 1-2 szőnyeg porszívózása, amúgy robotporszívó van, de van pár shaggy szőnyeg ahova az nem jut fel; portörlés; üvegfelületek tisztítása(üvegasztalok, szekrény, stb.); konyha tisztán tartása (mosogatógép be-kipakolása); fűnyírás; szemét és szelektív szemét levitele
- én: bevásárlás; mosás-teregetés-ruhák elrakása; fürdő-wc-kád tisztán tartása
A főzés abszolút közös feladat, felváltva vagy együtt szoktunk. Van két macskánk is, az etetés-napi 2xi alom tisztítás is felváltva megy. A férjem mindig korábban ér haza, mint én, ezért ő több házimunkát is végez.
Viszont ha valamelyikőnk nem ér rá, szó nélkül elvégezzük az ő "dolgait" is helyette.
Köszönöm a válaszokat!
Lakótelepi lakásban lakunk, mindketten dolgozunk. Férjem 10 órát dolgozik, és mindig azt mondja, nehogy már elvárjam, hogy még otthon a házimunkában is segítsen.
Ahogy a 4. írja, figyelembe kell venni, ki mit szeret/utál és mihez ért... Mi így osztjuk fel. Én a tériszonyommal nem tettem fel a leesett cserepet, amúgyis ő a magasabb s akkor ott minden centi számított.
Noszogatni nem kell, nem bunkó, hogy rám lőcsölje a saját feladatát, amit én nem is hagynék szó nélkül. Ugyanez igaz rám, a nemszeretem munka is elvégzendő, bármilyen rossz vagyok benne, viszont szeretem a páromat, s van egyfajta büszkeségem s igazságérzetem, nem használnám lábtörlőnek akkor se, ha hagyná. Jámbor jószág, de megvan a tartása és igazságérzete, ami jó, mert elég erőteljes egyéniség vagyok :)
Ha este jönne haza és sokat keresne (egyik sem igaz), kevesebbet várnék tőle, de nem vagyok akkora házitündér, hogy hajlandó legyek túl sokat takarítani mások helyett... Szóval az, hogy CSAK a feleségé a meló, szinte sosem jogos (ahhoz minimum rokkant legyen a férj). Ha a férj mesésen keres rengeteg óra melóval, akkor legyen bejárónő, étterem, miegymás.
Férfi dolgozott, a nő sulizott. A nő vitte a háztartást, amibe a férfi besegített, ha szükség volt rá (38nm-es lakásról lévén szó, azért nem volt annyi feladat).
Főzés alkalmanként férfi, egyébiránt nő.
A férfi reggeltől kb. 11-éjfélig melóban (reggeltől késő délutánig otthon végezhető munka volt, amire koncentrálni kellett, így nem volt opció a folyamatos "apróságok" elvégzése, ami kizökkenthette volna, aztán este munkahelyen jelenéses munka). Cserébe évente 1-2 alkalom külföldi nyaralás (volt, h akár hónapos is), illetve mindvégig nőnek "korlátlan" pénzköltési opció (új táska, ruhák, csajos bulizások, hobbykra költés, suli finanszírozása, jogsik A és B). Úgy gondolom egy 38nm-es lakás tisztántartása, meg +1 főre való főzés és mosás elég jó "lehetőség". Illetve a férfi a nő által kívánt házimunkát is elvégezte. Természetesen a lakásfelújítás és karbantartás (háztartási eszközökkel együtt) a férfi feladata volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!